論盡家傭

跳至

首頁

尾頁

大宅

約滿跟工人共識是不續約, 只是共識. 請問所有安排應如何一部一部進行.

4月尾約滿. 已共識不續約. 已請新工人. 過渡期會用HK 家務通.

1. 不續約需要正式通知嗎?
2. 大假14日應如何安排較實際?
3. 14日留港寬限是由可日計起? 最後工作天? 還是合約最後一日? 合約上有列明嗎? 寬限期內僱主有什麼要特別注意?
4. 回程機票只是送他們回原居地. 那用什麼機場是由僱主決定嗎? 如工人要求不同, 可以嗎? 機票日期又如何定? 買機票有什麼事情要留意呢?

因第一次安排, 請大家多多指教.... THANKS~

男爵府

1. 出一式2份不續約協議聲明, 列明雙方共識不續約+最後工作天, 雙方簽名確認, 各自保存一份.
2. 最好同工人商量. 如果放埋大假提早走, 大假期內有事發生都係你的責任.
3. 14日留港寬限期由最後工作天或合約最後一日中之前者計. 如果已經通知入境署工人最後工作天, 寬限期內僱主沒有責任. 可以提前通知入境署.
4. 機場(首都或內陸)由僱主決定. 如果在勞工處勞資關係科用調解服務做 final settlement, 14日有效期機票已足夠.

大宅

還有一點問題:
1.工人 passport visa 是 4月25曰, 即合約最後工作天也就是4月25日嗎?
2. 如果放14日大假提早走, 休息天星期日要怎樣計呢?
3. 離職日是4月11日? 4月9日?
4. 如大假補錢又如何計呢?
5. 我不知道有勞工處勞資關係科調解服務. 可否給多一些報料.
6. 還有其他事項要留意嗎?

THANKS!

男爵府

1.4月25日, 或之前
2.14日大假係唔包括休息天, 所以計埋應該係16日.
3.如果最後工作天是4月25日並放14日大假提早走, 離職日是4月9日.
4.公司PR教我係 月薪/26x14, 但係上到勞工處, d職員係計 月薪x12/365x14. 相差不多.
5.好多外傭僱主都唔知道, 好彩有外傭僱主義工隊先至知. 咁好的服務政府真係應該做多d宣傳.
6.Please check PM.

首頁

尾頁

跳至