自由講場

跳至

首頁

尾頁

男爵府

msyoyolam 發表於 17-10-23 11:58
雖然知道比較係唔啱,但心中都會有少少唔開心,我個case就係大嗰個好叻(讀書叻、又乖又聽話),但細嗰個就 ...

通常咁既情況細佬大個仔成就會好d!通常咋!

大宅

畀面勳章

雖然知道比較係唔啱,但心中都會有少少唔開心,我個case就係大嗰個好叻(讀書叻、又乖又聽話),但細嗰個就 ...

同我果2個一樣case呀~
我大女好叻,一教就識
細仔唔係唔叻,係唔願做

但2個都有叻有唔叻地方,家長要受一個平衡點… 做父母俾到嘅就盡俾,吸收程度有幾多就睇小朋友,我地問心無愧,冇偏心就ok啦~

我女讀書叻,學咩都好快上手,但佢唔好動,運動方面比較弱,而且較怕羞~
細仔讀書要苦讀,但懶學,要教好多次先識,比家姐花2倍時間都未必可以有家姐成績,但佢聽話,氹下都會做,而且運動細胞好好,又唔怕羞,叫佢做乜都肯幫手~

就算係你生,2個嘅性格,甚至喜好都會唔一樣,千萬唔好唔開心,係佢地身上搵到平衡點,佢地大左,都會有自己嘅一片天~

媽媽,加油

珍珠宮

十隻手指有長短,讀書無咁叻,我相信上天安排咗另一樣技能俾佢,只係未發掘到出黎。
而家回望返細個讀書唔叻嘅同學仔都有一番成就啊!而家仲細,教好佢品德,有禮貌,受身邊嘅人愛戴喜歡,都唔錯啊!
加油。

子爵府

回覆樓主

我好多時會唸,「叻」嘅定義係乜?

大仔 - 學乜都快,測考默唔洗點溫都高分,但為人自私、自理差、無責任心,我做阿媽可以話佢係「衰格」

細女 - 學野正常、自理、盡責、善良,但要溫下書才高分

有時見妹妹認真溫習,哥哥係度R腳趾睇電視,我個心就有點up

有時唸,如果我係老闆,我會請邊個呢?

大宅

其實唔洗唔開心啦
叻唔叻事少,小朋友既快樂同健康,係我眼中係最重要。
抱住感恩既心其實好慶幸自己有個快樂健全小朋友。
同埋細個就算讀書唔叻,唔代表佢將來唔會成功有啲成功人士細個讀書都唔叻

大宅

講真,每個人都有自己ge長處同短處,無得話様樣拿來比
最後可能搞到做阿媽ge 唔開心,做仔女ge又唔開心

首頁

尾頁

跳至