自由講場

跳至

首頁

尾頁

複式洋房

回覆樓主:

如果真心為病人,就不會手術途中拋下成組人,不理會已劏開了肚皮的病人不顧而去! 又沒有找人暫待自己。
怎樣說也說不通!!!

琥珀宮

畀面勳章

sumsumbaby1617 發表於 17-10-28 18:10
明知有其他手術要做,就唔好接呢個手術啦

佢個日當值,根本唔應該安排私家手術就真

複式洋房

回覆樓主:

收兩家茶禮,但私家為主,公家為次。
盧寵戊教授說無可厚非!

大宅

回覆樓主:

今日聽電台節目,節目中有個應該係醫院編更既負責人(可能係盧醫生),話醫院能夠換肝既醫生得7個,當時其實吳醫生本身唔係當值既都特登番醫院幫手做手術,未等到肝,中途私院有手術要做就離開,但佢強調吳醫生唔係剩下個病人自己喺手術室,係一定有其他醫生喺度既,佢話呢個情況喺依家既醫院並唔罕見

大宅

回覆樓主:

再補充
節目主持人問佢(應該係盧醫生)點解唔編醫生們輪更,限制醫生一定要留守喺醫院stand by, 以防止醫生同類事件再發生,但佢話咁樣限制醫生輪更,咁即係代表醫生當值嗰日就算冇肝換都淨坐喺度,咩都唔洗做,有肝換時醫生唔係當值就唔番,如咁啱有幾個肝可以換,就會出現唔夠醫生做手術,佢強調話佢哋係一個團隊,醫生只要唔係離開左香港,佢哋實際上係24小時當值(隨時一有肝,如屍肝就番醫院做手術)

子爵府

我相信如果果个病人是医生的亲人朋友,这种事是不会发生的。
心盲最可怕。

複式洋房

回覆樓主:

新聞報導說早一晚已經知道當天有換肝手術,盧教授越描越黑。
盧教授之前也說那位在養和的病人也是劏開了肚皮在等待,但為一直沒有通報,新聞也沒有報導。

複式洋房

回覆樓主:

今天蘋果日報報道:

開肚等吳國際3小時
瑪麗換肝病人 疑用強心藥較多影響康復

子爵府

公度D講,私家醫院手術會臨時決定做嗎?even 一個普通外科手術!吳醫生係專肝科,我唸肝科手術唔係話做就做!再講,換屍肝手術,死者都要走左先安排到,情況同報章所講...

子爵府

回覆樓主:

子爵府

政府醫院的政治遊戲並唔係個個醫生都識玩,吳醫生絕對係一個好好嘅醫生,佢並唔係一個只向錢看嘅醫生,相反佢嘅手術費係比想像中低,而且又好有耐性對待病人同病人家人,whatsapp佢問問題佢亦好快就回覆,比起其他接觸過嘅醫生 ,吳醫生所做嘅一切都超越佢所收嘅費用,亦試過有一次去佢診所問症之後吳醫生都冇收診金,因為佢覺得只係答小小問題所以唔需要收錢。佢絕對係一個百份百有醫德嘅醫生,呢件事係吳醫生唔係香港嘅時候先比傳媒報導出嚟,個個都覺得佢唔啱,但只要你認識佢,你就會知道佢比大部分人都誤會咗係一個市儈又唔負責任嘅醫生。

複式洋房

回覆樓主:

請問 吳國際做手術收幾多錢呢?

子爵府

workingmom 發表於 17-10-30 06:45
請問 吳國際做手術收幾多錢呢?
反而想知道在私家医院做的是什么手术?
心盲最可怕。

複式洋房

回覆樓主:

【晴報專訊】港大肝膽胰外科副教授吳國際本月中在瑪麗醫院為一個換肝手術監督期間,被指一度離開手術室數小時,令接受手術的病人開肚後等了數小時,才獲完成換肝手術。有消息指,該名患者雖成功換肝,但康復進度至今仍未如理想,仍需卧床,甚至有數隻手指頭發黑,有輕微壞死迹象。

大宅

BK Milk勳章

祝願呢位病人之後都無事喇!

男爵府

畀面勳章

workingmom 發表於 17-10-28 21:19
收兩家茶禮,但私家為主,公家為次。
盧寵戊教授說無可厚非!

係咁,一定冇事,高層喎,成班人不知所謂。醫生,護士,們請用心去做吧

珍珠宮

days.bb 發表於 17-10-25 23:01
個主刀醫生都有問題.

應該自己驚自己冇料冇信心完成手術

子爵府

好媽媽勳章 醒目開學勳章 畀面勳章

ilovegozilia 發表於 17-10-25 22:31
瑪麗醫院一名醫生涉嫌擅離手術室,導致一名換肝病人手術被拖延三小時。本月中,瑪麗進行一宗換肝手術期間, ...

其實為何不等到屍肝到先開肚
birth 5.3lbs
1M 7.9lbs ; 2M6D 10.8lbs ; 3M4D 11.5lbs ; 4M8D 13.78lbs ; 1Dto5M 14.7lbs ; 6.5M 16.2lbs ; 9M 16.5lbs ; 10M 17.8lbs ; 13M 19.2lbs

首頁

尾頁

跳至