自由講場

跳至

首頁
12345...13

尾頁

子爵府

回覆樓主:

瑪瑙宮

2024年龍年勳章 2024勳章 2023年兔年勳章 虎到金來勳章 牛年勳章 HiPP勳章(1) 2018父親節勳章 2018復活節勳章 親子王國15週年勳章 育兒性格勳章 最關心BB問題熱投勳章 開心吸收勳章

cy101 發表於 17-10-25 22:39
要搵大錢就咪鬼係政府醫院做兼職, 開咗人個肚走鬼咗去!!!

趕住去私院賺錢

珍珠宮

cy101 發表於 17-10-25 23:13
主刀個位好明顯無信心自己一個人可獨自完成個手術!

其實換心肝一定係要兩個醫生在場的,光得個主刀,有突發冇人幫!這不是割盲腸!

禁止訪問

男爵府

減齡達人勳章 Poo得好勳章 笑得好勳章 瞓得好勳章 Xmas吸收勳章

回覆樓主

咩醫生嚟㗎,開左肚又走左去,置病人生死於不顧

象牙宮

2024年龍年勳章 2024勳章 虎到金來勳章 減齡達人勳章 牛年勳章 HiPP勳章(2) 2018父親節勳章 2018母親節勳章 15週年勳章 親子王國15週年勳章 親子王國15週年勳章 2018復活節勳章 王國教室勳章 畀面勳章 BK Milk勳章 DHA勳章 Poo得好勳章

ILoveAA2017 發表於 17-10-25 23:36
其實盧寵茂已間接解釋了,沒有其他資深肝臓移植醫生available, 所以一時之間找不到,但其實個主刀醫生也可 ...

如果咁講, 瑪麗都斷層得好緊要! 自求多福好了! 枉為移肝權威
放下自在

禁止訪問

珍珠宮

ILoveAA2017 發表於 17-10-25 23:36
其實盧寵茂已間接解釋了,沒有其他資深肝臓移植醫生available, 所以一時之間找不到,但其實個主刀醫生也可 ...

別為名醫狡辯了,換心肝呢啲大手術一定係2個大醫生一齊的。可能主刀一力做完,但必有一個在旁standby。即使盧敎授親自上陣也不會自己一個,一不要S B。

水晶宮

2024年龍年勳章 2024勳章 2023年兔年勳章 虎到金來勳章 牛年勳章 HiPP勳章(1) 2018父親節勳章 2018復活節勳章 15週年勳章 畀面勳章 好媽媽勳章 醒目開學勳章 BK Milk勳章 hashtag旅遊勳章 hashtag影視迷勳章 認識瑞士牛牛第一回 認識瑞士牛牛第二回 認識瑞士牛牛第四回 最關心BB問題熱投勳章 Xmas吸收勳章 美好大世界2017勳章 開心吸收勳章 食得好勳章 笑得好勳章

個主刀都有問題?我唔敢下判決,因為唔知醫院流程安排係點,但個顧問好肯定有問題,全件事因佢而起,而問題只係佢去私院賺錢,實在缺德,黠可以開左個肚就走左去,而且屍肝好難有,過左時間或病有感染就唔做得手術,害左病人又浪費左個肝,今次係病人大步跨過。

珍珠宮

ILoveAA2017 發表於 17-10-25 23:44
已有其他醫生在場,那失德醫生只監督而不動手的。

看清楚吧,其他醫生不足資歷,叫個學師也O K?以為割盲腸?

禁止訪問

禁止訪問

回覆樓主:

珍珠宮

cattz288 發表於 17-10-25 23:44
如果咁講, 瑪麗都斷層得好緊要! 自求多福好了! 枉為移肝權威

禁止訪問

珍珠宮

咁都得???

唔係真係咁藝高人膽大呀嘛?

講真,唔計屍肝移植的黃金時間,
病人開咗個肚,放喺度斎擺,已經大大大大提高咗受感染的風險!
而且,
病人仲係麻醉,個麻醉科仲要喺度三小時不停看管病人情況,調整麻醉藥,而嗰三小時只係麻醉一個開哂肚但不是手術進行中的病人!!!

護士,看住個開咗肚,但冇外科醫生的病人!
病人瞓喺度,護士心急如焚!
call醫生,一個做私症,一個人間蒸發!
護士又無奈又憤怒!!!

子爵府

咁多醫療事故從來無醫生要負責入罪!

禁止訪問

珍珠宮

ILoveAA2017 發表於 17-10-25 23:51
你睇清楚我何來為名醫狡辯,你這樣講才是為他們狡辯!我是話根本主刀醫生應該當機立斷,在這情況下為了病人 ...

得一個醫生做肝?
你問下盧教授會不會一個人開工?

禁止訪問

珍珠宮

414928 發表於 17-10-25 23:47
個主刀都有問題?我唔敢下判決,因為唔知醫院流程安排係點,但個顧問好肯定有問題,全件事因佢而起,而問題 ...

所謂主刀,其實唔識!
顧問嗰個,以為自己範範都搞得掂,又做公又做私,玩泥沙咁!其實兩頭顧唔掂,最終私心之下搞出個大頭佛!!

首頁
12345...13

尾頁

跳至