跳至

首頁

尾頁

伯爵府

1mocha 發表於 18-1-16 22:54
cheese, yogurt, 腸,叮叮食物,甜品,蛋糕 cold cut,西色面包,taco, can soup, cup soup嗰d都冇買。
...

哦,咁到未至於9成野唔會買,嚇得我。

別墅

叮叮都唔平呀, COLE 個D 成6-7蚊一個, 一個大男人食兩個先夠.

如果好似香港咁日日出街食, 你搵年薪10萬都唔夠你洗, 二來真係無選擇, 來來去去都係MACCA KFC 個D
BTW 呢度家家戶戶都有大焗爐, 方便好多. 買D 急凍 / 預先醃好既食物, 例如雞翼, 起骨雞, 就咁擺入焗爐就搞惦, EASY JOB. 之前買左 1 KG雞翼 (已醃好) 都係 $10 有廿幾隻,可以食兩餐. COLE 個D 起骨雞一隻都係$12.
買罐意粉醬 ($3), 煮熟D 意粉, 就咁撈下就食得. 點都好過出街食.

伯爵府

ilovemytwins 發表於 18-1-17 11:37
哦,咁到未至於9成野唔會買,嚇得我。

頭一年都會有新嘢買來試。 Lia 得幾次嘢之後, 現在一成的貨品都買唔倒。

伯爵府

pat_kylie 發表於 18-1-19 16:36
叮叮都唔平呀, COLE 個D 成6-7蚊一個, 一個大男人食兩個先夠.

如果好似香港咁日日出街食, 你搵年薪10萬都 ...

醃好的雞,通常都唔好味的。 叮叮嗰d直頭食一次,冇下次。 我覺得食個杯麵重好d.

冇辦法,呢度都係自己煮好。

大宅

1mocha 發表於 18-1-27 00:34
醃好的雞,通常都唔好味的。 叮叮嗰d直頭食一次,冇下次。 我覺得食個杯麵重好d.

冇辦法,呢度都係自己煮 ...

而且yep好咯d肉好似好梅,又吾新鮮 呢度超市買的雞我只會買free range咯d先食得落下,其他咯d似食塑膠甘,雞無雞味。超市我多數只買牛扒,豬肉(C6已經開始投訴超市的煮肉好蘇),但有小彭宇之後好難下下去唐人肉舖買,我地呢d移民媽咪真系好辛苦

伯爵府

baby_alpaca 發表於 18-1-30 14:24
而且yep好咯d肉好似好梅,又吾新鮮 呢度超市買的雞我只會買free range咯d先食得落下,其他咯d似食 ...

呢度的人對食的要求好低。
我奶奶來到,買餸。 樣樣都話唔得。 彈到d菜芯話全棵都唔食得。又話d西洋菜老煲湯都唔好味。又話雞冇雞味,魚冇魚味。我回港佢特別煲西洋菜湯,再煮菜芯。蒸魚。 又真係好唔同。

我剛係香港回來,今日行woolies 直頭嗰一成嘢都唔想買。直頭唔想食。 最後買支奶,一條包就走。

男爵府

1mocha 發表於 18-1-31 20:05

今年内會來 Brisbane住.....好驚好似妳咁(emoji)
我已買了2個氣炸鍋做準備焗下雞翼,金沙骨咁……
大獲啦……我好鐘意煮小菜,菜心炒牛肉、搾菜蒸豬肉,煲下湯果d咁……我好驚不惯。

大宅

1mocha 發表於 18-1-31 20:05

肉都算了,我系好中意食青菜咯種人,尤其菜心,無奈呢度氣候吾適合南方的青菜生長,有時摘摘下真系想成棵丟曬算,d菜好老 。冬天雨水多咯陣都好d。唯有有時局住要食開下番茄薯仔紅蘿蔔椰菜西蘭花咯d。

子爵府

回覆樓主

我覺得煮越南餐又平,平時去越南浮嗰邊
注意:本人所發佈的帖子大部份均為轉貼,如本人所發的貼子有任何問題及投訴,如本人所發的貼子有任何法律責任,本人恕不負責!

伯爵府

ptm 發表於 18-1-31 22:59
今年内會來 Brisbane住.....好驚好似妳咁(emoji)
我已買了2個氣炸鍋做準備焗下雞翼,金沙骨咁……
大獲啦 ...

唔洗驚,係香港有得食好食啦。食多d才過來。過來當減肥。再唔係一年回香港幾次食嘢。

除非你係廚神,頂爺上身,十分喜愛西餐。再加上好鍾意清潔廚房,如果唔係都唔會有啖好食。

我朋友住英國,次次回去都帶幾斤菜心。澳洲連帶入口的機會都冇。

我一向以為澳洲買餸平過香港,點知今次回港発現原來香港買餸都好平,除咗牛肉之外。連朱古力,糖,金莎嗰d,我以為澳洲係超平,點知香港原來重平,又要超多choices. 怪不得我奶奶叫我乜都唔好買返去。係澳洲我覺得唯一的優勢都冇埋。好彩重有一個賣點,就係食物可能安全d..食唔死人。

水果就真係平,我要轉型食水果餐算。

我等緊退休移民返香港。

伯爵府

baby_alpaca 發表於 18-1-31 23:30
肉都算了,我系好中意食青菜咯種人,尤其菜心,無奈呢度氣候吾適合南方的青菜生長,有時摘摘下真系想成棵 ...

唔算都要算。我回來一星期,乜都唔想食,已食咗二餐出前一丁晚餐加我已覺得係上等的青骨菜心(左邊嗰隻,但都比我奶奶彈到一文不值)。右邊嗰隻菜心我真係唔想再買,洗同煮呢隻菜真係浪費時間同爐火。食到我覺得自己似隻羊咁,食緊草一樣。

中午食水果或cereal 算。 或早餐食多件蛋治頂肚。

伯爵府

amazingkitkat 發表於 18-2-2 21:15
我覺得煮越南餐又平,平時去越南浮嗰邊

除牛肉粉外有什麼可以煮?

男爵府

1mocha 發表於 18-2-4 20:44

唔洗驚,係香港有得食好食啦。食多d才過來。過來當減肥。再唔 ...

唉!……冇計!多數人移民,都是為小朋友。
好彩,sunnybank 有幾間洒樓,都幾好食又抵食,可以止下喝 糸呀,香港d餸好平,今天我去街市買了3隻大鲜鱿,9條沙搥和一片厚切三文鱼,共hkd110蚊炸!

子爵府

1mocha 發表於 18-2-4 21:22
除牛肉粉外有什麼可以煮?

夏天鐘意包米紙卷
注意:本人所發佈的帖子大部份均為轉貼,如本人所發的貼子有任何問題及投訴,如本人所發的貼子有任何法律責任,本人恕不負責!

大宅

1mocha 發表於 18-2-4 21:20

唔算都要算。我回來一星期,乜都唔想食,已食咗二餐出前一丁 ...

當我看到你話自己系只(emoji)咯陣我笑佐 因為好有同感 我次次買右面咯種菜心翻家,我個99就會話我曬錢吾好買好過。唯有夏天就食多d鬼佬salad菜,冬天先食翻菜心。最近通菜都OK,有時又食下生菜包,菠菜。

大宅

回覆 1mocha 的帖子

擔心你有情水病,捱得好痛苦下。eastwood走地雞好有雞味架。我地好在鐘意食牛扒,羊,蝦,魚。有時去burwood食下,所以都ok

伯爵府

airforce1 發表於 18-2-6 17:03

擔心你有情水病,捱得好痛苦下。eastwood走地雞好有雞味架。我地好在鐘意食牛扒,羊, ...

唔洗擔心有,係一定有,已病發但好彩好得返。

冇嘢好食重要餐餐自己煮嗰吓先金。對我呢d成世人最怕煮飯的人,簡直係折磨。我老公已對食冇乜要求都頂唔順呢度食嘢。大人就唯有食少幾餐當減肥。

最重要係唔好比慣好嘢小朋友食,一陣呢樣唔食嗰樣唔食。有時真係好難買或有時間煮佢地點的菜。有時趕時間,butter on bread 當lunch 算。我見唔少西人辻晚餐都係食個包。

伯爵府

baby_alpaca 發表於 18-2-6 15:04
當我看到你話自己系只(emoji)咯陣我笑佐 因為好有同感 我次次買右面咯種菜心翻家,我個9 ...

西生菜,最快手,唔洗點洗。再快d直頭生食。 煮都唔洗煮。

伯爵府

1mocha 發表於 18-2-6 19:16
西生菜,最快手,唔洗點洗。再快d直頭生食。 煮都唔洗煮。

紅莧菜、通菜、你講的白菜仔我也經常買,反而呢度的菜心及青骨菜我就唔鍾意,覺得唔好味!

大宅

其實有冇諗過回流香港?我多數一煲過,今日餃子,明天肉丸,蟹抑,豬牛鷄,加菜同麵底,餐蛋麵,腸腿蛋麵更一絶,一星期煮一餐好,星期日出去食

首頁

尾頁

跳至