親子旅遊

跳至

首頁

尾頁

大宅

第一次自由行去首爾,一家三口,小朋友五歲,2/11零晨機出發,8/11兩點機回程,行程還未確定,求指教:
3/11早上回洒店放低行李,去明洞唱錢。跟住諗緊去Daiso大創門市/京畿道熊津蕾樂園玩雪兜/one mount 冰雪世界
最後去樂天超市,食嘢再返酒店。
第二天: 愛寶樂園,未諗.6:30/8:30走較好,夜晚值得留低碼?
第三天:(量期日)兒童大公園,食貝殼倉庫
第四天:Kidzania,.小朋友五歲,係咪好多嘢未夠高玩,全日/半日好,如半日仲可去邊
第五天:首爾公園,特麗愛3D美術館、弘大、東大門home plus
其實唔係好識安排,求幫忙!第一日行程只因小朋友想玩雪睇雪而諗,希望大家指教及意見,謝謝

男爵府

弘大之去合井home plus 會近啲喎

wcpcelia    發表於 17-10-30 15:50

大宅

Longtimenosee 發表於 17-10-29 23:19
弘大之去合井home plus 會近啲喎

請問係咪即係弘大都有Hone plus,Thanks

大宅

Alexming 發表於 17-10-29 23:00
第一次自由行去首爾,一家三口,小朋友五歲,2/11零晨機出發,8/11兩點機回程,行程還未確定,求指教:
3/11 ...

up

伯爵府

Alexming 發表於 17-10-29 23:29
請問係咪即係弘大都有Hone plus,Thanks

弘大冇home plus, 坐一個站~合井有,都幾好行,試過買完行返弘大返民宿

大宅

pat614 發表於 17-10-30 21:42
弘大冇home plus, 坐一個站~合井有,都幾好行,試過買完行返弘大返民宿

Thanks

侯爵府

好媽媽勳章

回覆樓主:

而家暫時未有雪落,咁係諗住去熊津或者一山睇人工雪?呢兩個景點離首爾都有一小時車程,亦可以用一日來嚟玩,如去去熊津可以去下夜晚去小人國影下相,或者去富平行街食嘢。。。one mount都可以玩全日,樓下有商場行。。。不過雪地小心滑,我女上次踩冰都仆到瘀晒

2/11你凌晨機嘅意思係2號晚機3號凌晨到機場?因為你咁寫2號凌晨到,咪應該有一日行程要編?

愛寶建議玩到晚上十半有煙花睇,但戶外好凍,晚上有巴士去江南個幾鐘但有位坐,或者搭地鐵用2個鐘

去得kidzania就去埋樂天世界同teamlab

Seoul Land可以連埋小動物園餵下羊

東大門建議連埋東邊景點一齊去,即係明洞,兒童大

大宅

jutau 發表於 17-10-31 11:20
而家暫時未有雪落,咁係諗住去熊津或者一山睇人工雪?呢兩個景點離首爾都有一小時車程,亦可以用一日來嚟玩 ...

多謝回覆,我二號晚零晨機,到當地係3號早上,小朋友想睇雪,首爾樂園好似有人工雪,會唔會都藉得考慮,謝謝

子爵府

回覆 Alexming 的帖子

我3號早機, 中午到韓國, 行程如下:

3/Nov(Friday) Day 1 12:05 到韓國,

弘大 check-in(食僑村炸雞);

明洞唱錢行街

4/Nov(Saturday) Day 2

景福宮 (土俗村人參雞
早午餐),

安國站3號線-北村+三清洞;

返弘大食燒肉

5/Nov(Sunday) Day 3

南北韓邊界;08:15am)

新沙洞(新沙站)

6/Nov(Tuesday) Day 4

江村鐵道自行車RailBike (12:00)

搭乘站點:Rail Park江村鐵道自行車
金裕貞站

地鐵京春線
金裕貞站1號出口步行4分鐘

下午未PLAN

7/Nov(Monday) Day 5

首爾塔/南山公園;

- 地鐵明洞站(424)4號出口

- 4號出口出來後就直走,走到會看到一個非常龐大的大馬路

- 這時候左轉再繼續直行,

- 然後,會看到交叉口,請大家走右邊那條!

高速巴士站3號線地下街/GOTA MALL

8/Nov(Wednesday) Day 6

回港

大宅

ccn008 發表於 17-10-31 16:07

我3號早機, 中午到韓國, 行程如下:

Thanks

侯爵府

好媽媽勳章

回覆樓主:

我上次去首爾樂園係夏天,但佢係戶外,我冇印象有地方可以室內造雪。。。one mount 都係溜冰同埋睇雪橇狗,有啲時間有假雪落到地面,但近睇其實係細細哋嘅泡。。。戶外如冇雨落就係滑假草,都好好玩,係行上斜辛苦啲

子爵府

畀面勳章 BK Milk勳章

如果帶小朋友搭零晨機,當日佢可能會好攰或眼瞓,唔建議去京畿道睇雪,太遠路程了。

大宅

山揸肉 發表於 17-11-3 00:43

如果帶小朋友搭零晨機,當日佢可能會好攰或眼瞓,唔建議去京畿道睇雪,太遠路程了。 ...

Thanks, 最後只去弘大3D館,小朋友一直瞓覺,方便咗我自己行街,嘻……

首頁

尾頁

跳至