親子旅遊

跳至

首頁

尾頁

珍珠宮

叻叻勳章 wyeth冷知識勳章 2011至尊種植勳章 畀面勳章 環保接龍勳章 大廚勳章 親子達人勳章

岩岩買左機票, CNY 前飛一轉台北, 4日3夜, 但搭黃昏機去. 主力想去10份, 9份, 睇下瀑布, 放天燈, 住邊到會方便D?
德立莊好似幾HIT, 呢間方便嗎??

其實都想浸溫泉, 但唔知點安排先唔會浪費時間. 求意見. 暫時只訂了機票, 未BOOK 酒店.

王國長老

畀面勳章 好媽媽勳章 醒目開學勳章 2011精緻種植勳章 環保接龍勳章 大廚勳章 王國長老 BK猜猜猜慶中秋 BK Milk勳章

回覆樓主

九份十份離台北市一小時,你有無睇地圖了解過?點都要搭長途車(除非你破釜沉舟咁住山區)
溫泉過夜又得,唔過夜又得,唸掂先

珊瑚宮

moonychan 發表於 17-11-2 13:13
岩岩買左機票, CNY 前飛一轉台北, 4日3夜, 但搭黃昏機去. 主力想去10份, 9份, 睇下瀑布, 放天燈, 住邊到會 ...

如果中午機:
1)北投溫泉酒店。
2)10時包車-十分、九份、基隆、台北酒店。
3)台北酒店。
4)走人。

禁止訪問

珍珠宮

叻叻勳章 wyeth冷知識勳章 2011至尊種植勳章 畀面勳章 環保接龍勳章 大廚勳章 親子達人勳章

Charlotte_mom 發表於 17-11-2 13:32
九份十份離台北市一小時,你有無睇地圖了解過?點都要搭長途車(除非你破釜沉舟咁住山區)
溫泉過夜又得, ...
而家爬緊文了~ 其實睇左d youtuber 介紹, 住西門町, 一早起床, 搭火車都可以玩到我想玩果d.
岩岩先睇到原來北投有唔過夜的溫泉, 所以我會做多點功課. 謝謝

珍珠宮

Sukebe 發表於 17-11-2 13:47
幾多號呀 ? 連住星期六日 ?
9-12/2 (五,六,日,一)
但係我搭6點半機. (c6 唔想請假)

珍珠宮

12312 發表於 17-11-2 13:39
如果中午機:
1)北投溫泉酒店。
2)10時包車-十分、九份、基隆、台北酒店。
tks for reply
搭6點30機呀~ 去到夜了.

水晶宮

2024年龍年勳章 2024勳章

回覆樓主

我同你差唔多時間,遲你一日出發,4 日早去晚返,中午到,第一日打算去淡水,一日包車去十份同九份,睇吓可唔可以睇埋瀑布。我住台北車站附近,方便坐車,西門町可能最後一日行吓買手信,黃昏機返香港。

你黃昏機到,趕唔到即日去北投,去北投用一日,十份九份又一日,仲要周末多人,未必可以睇埋瀑布,行程好似好趕咁。

王國長老

畀面勳章 好媽媽勳章 醒目開學勳章 2011精緻種植勳章 環保接龍勳章 大廚勳章 王國長老 BK猜猜猜慶中秋 BK Milk勳章

moonychan 發表於 17-11-2 14:10
而家爬緊文了~ 其實睇左d youtuber 介紹, 住西門町, 一早起床, 搭火車都可以玩到我想玩果d.
岩岩先睇到原 ...

北投麗禧同少帥禪苑都唔過夜,都可考慮。早d book可安排捷運接送

九份十分盡量唔好星期六日去,迫到嘔飯,塞車浪費晒d時間。但的確交通班次較多。我就寧願平日去自己就下時間

珍珠宮

Charlotte_mom 發表於 17-11-2 17:14
北投麗禧同少帥禪苑都唔過夜,都可考慮。早d book可安排捷運接送

九份十分盡量唔好星期六日去,迫到嘔飯 ...
OH NO, 2個FULL DAY 係星期六,日呀~~~~~
包車會唔會好D??

禁止訪問

王國長老

moonychan 發表於 17-11-2 22:54
OH NO, 2個FULL DAY 係星期六,日呀~~~~~
包車會唔會好D??

我第一次包車九份十分,閒日
第二次因為同62去,阿仔話要放天燈,再去,星期日

慘囉!閒日去寧分架車停carpark行兩步就係放天燈,星期日要行5分鐘,算啦
九份至金!九份就一條路上山,塞塞塞塞塞塞塞塞!上左2/3司機就話行去好近。又行!周圍都係人。到走call返架車,等到半粒鐘都未返到上黎
總之周圍都係塞

大宅

回覆樓主

我都係新年去四日,會包車。但因為怕大塞車,所以我決定取消九份、十份的行程。大部分時間會留在北投,有半日去淡水,最後一日住西門町方面買手信。

珍珠宮

EWSL 發表於 17-11-3 10:03
我都係新年去四日,會包車。但因為怕大塞車,所以我決定取消九份、十份的行程。大部分時間會留在北投,有半 ...
因為淡水已去了好多次. 只係9,10份未去過, 可能都會駁一駁.

珍珠宮

Charlotte_mom 發表於 17-11-3 09:40
我第一次包車九份十分,閒日
第二次因為同62去,阿仔話要放天燈,再去,星期日
TKS, 咁我要再爬多D文, 睇下近排D 旅遊VLOG先得.
既然未去過, 可能都駁一駁.

珍珠宮

Sukebe 發表於 17-11-2 23:55
如果價錢不是大問題, 包車的話, 全日行程時間會省回 / 多出 90分鐘以上
TKS, 錢不是問題, 租車都係有限錢. 會再度清楚~

子爵府

moonychan 發表於 17-11-2 13:13
岩岩買左機票, CNY 前飛一轉台北, 4日3夜, 但搭黃昏機去. 主力想去10份, 9份, 睇下瀑布, 放天燈, 住邊到會 ...

徳立莊 捷運站一出就係!
同西門町隔條大馬路,旺中帶靜!

但訂房一定要訂大少少,同有窗嘅房!
第一次佢啱啱開時,住正常大房,2個人,但upgrade 做3人房

今年年頭再住,訂有窗細雙人床房,勁細 個廁所仲大過間房

別墅

回覆樓主

台灣新年初一至三紅日嗎?我初四到第一日北投住一晚,之後想北投直book車去九份/十份先番立德莊,順路嗎?

珍珠宮

edithyy 發表於 17-11-4 18:20
徳立莊 捷運站一出就係!
同西門町隔條大馬路,旺中帶靜!
暫時都打算訂呢間. 睇片覺得都似返間酒店.

禁止訪問

首頁

尾頁

跳至