懷孕前後

跳至

首頁

尾頁

複式洋房

第一胎無準備下有左
最後一次M首日係九月三,無計排卵期亦無記住幾時行房,
本身之前幾個月經期都亂,八九月週期都有成35日,
上星期日突然流啡即去睇醫生,嗰日未見到閃閃一個醫生話可能已經無左,叫我流產,一個醫生話有機會遲排卵同照到仲細,可觀察多兩星期
依家好驚,成日見到好多sis話6-8week就照到閃閃,其實係講緊懷孕期(即最後一次月經第一日計起- -》其實我都唔知點解係甘計)定按bb照陰超時度到既大細黎定week數呢?
非常擔憂中,求指教

大宅

回覆樓主

M計~

大宅

AlphaB 發表於 17-11-2 15:28
第一胎無準備下有左
本身之前幾個月經期都亂,八九 ...
你果啲孕反應仲有冇? 例如反胃, 噁心, 胸漲痛呢啲,如果仲有, 個bb應該努力緊, 比啲時間佢

珍珠宮

回覆樓主

係計最後一次M期。

別墅

第一胎無準備下有左

其實有兩個計法:
1. 如果月經準多數會用第一日起計,個預產期,
2.月經唔準就會跟超聲波決定預產期

如果唔準排遲左未必照到閃閃,有時會抽血驗懷念指數,有升正常都有懷孕
唔會單靠陰超照唔到而決定是否流產
你可以過多排照同抽血睇懷孕指數

複式洋房

回覆 Hermesianne 的帖子

其實一直都無麼,係有時會er氣,依家都有

大宅

AlphaB 發表於 17-11-2 16:31
回覆 Hermesianne 的帖子

其實一直都無麼,係有時會er氣,依家都有

懷孕後成日嗝氣証明係荷爾蒙變化影響消化系統,都係症狀既一種。可能係遲排,有冇流啡見紅?
你下星期再照下~

複式洋房

回覆 macy_macy 的帖子

約左下星期尾再去照只係第一個醫生講到好死,搞到我好驚
第二個醫生就話依家仲好細,無唔出奇,但佢又無幫我度其實有幾大
呢段等待既日子好難過....
又見到好多sis話6-8week就照到,如用我最後經期第一日計,我過左好耐...
唉,好擔心

大宅

AlphaB 發表於 17-11-2 16:35
回覆 macy_macy 的帖子

約左下星期尾再去照只係第一個醫生講到好死,搞到我好驚

你驗到至依家幾耐了?正常如果正正係dd嗰日驗到,嗰日就已經剛剛係4w了

複式洋房

回覆 chababycha 的帖子

我十月二十七號先驗到有,一直以為係遲黎M因為前幾個月都好亂

大宅

回覆樓主:

咁你當嗰日係4w吧,自己慢慢計上去,其實無乜所謂,有啲人成10w先去照心跳都係咁,照你日子咁計得5w,你上次醫生度話幾大呀?

大宅

回覆樓主

M亂計唔到準確週數,所以未照到閃閃都唔奇。

複式洋房

第一個醫生度話有6w2d,第二個醫生就無確實幫我度,只係話因為亂而我又無記行房,所以無閃閃都唔出奇。
希望下週去會見到閃閃啦 (第一個醫生講到甘嚴重所以無再睇佢,番去第二個醫生度再照

大宅

AlphaB 發表於 17-11-2 20:49

第一個醫生度話有6w2d,第二個醫生就無確實幫我度,只係話因為亂而我又無記行房, ...

好多人6w都未照到,唔洗擔心住,始終6w仲係細,遲多兩星期就照到

男爵府

第一胎無準備下有左

如果計排, 有6w就應該要有閃閃
但有d人8w9w, 係計lmp, 有機會遲排, 你唔知自己幾時排, 就等下先

男爵府

第一胎無準備下有左

同埋你幾時驗到自己有左? 驗個陣好深未?

大宅

第一胎無準備下有左

拎假訓床休息下先,如果真係無左會流鮮血唔係啡架啦

可能你只係遲排未照到架咋,會無事的

有啲人早期無害喜症狀,你宜家最緊要休息多啲,唔好周圍走

Bb一定會痴到你實架
今天再大的事,明天就是故事

複式洋房

第一胎無準備下有左

放鬆啲,我當初7w都照唔到,9w再照就見到啦!加油

複式洋房

回覆 cavy0511 的帖子

我10月27號先驗到有,條線好現下仲好快就出現左點知三日後睇醫生會甘...

複式洋房

我依家盡量都訓多啲,但真係好難唔亂諗
依家每日都keep住有少量血流,都驚,但因為唔多所以無再去睇醫生
靜待下星期
依家先feel到由有左開始就已經係充滿緊張同恐懼
唔知揾唔揾多個醫生檢查好

首頁

尾頁

跳至