親子旅遊

跳至

首頁

尾頁

侯爵府

2024年龍年勳章 2024勳章 2023年兔年勳章 虎到金來勳章 2021可愛聖誕B勳章 牛年勳章 2018父親節勳章 2018復活節勳章 親子王國15週年勳章 親子王國15週年勳章

第一次去福岡, 11月中去4日 (午機去午機返), 只得2日 full days, 因同行有長者, 想行程悠閒D, 只留福岡市, 去outlet, 行街, 食野 e.g.生果

1, Marinoa City Fukuoka Outlet - 值得去嗎?
2. 柳橋連合市場 - 網上有人話 15 mins 行完. 如果主要想買生果, 值得去嗎?
3. 住祇園 - 附近有冇地方去? 餐廳可去?
4. 市內是否冇地方睇紅葉?

如有時間再行下博多 / 天神 / 激安

請各位JM俾些意見, Thanks

侯爵府

2024年龍年勳章 2024勳章 2023年兔年勳章 虎到金來勳章 2021可愛聖誕B勳章 牛年勳章 2018父親節勳章 2018復活節勳章 親子王國15週年勳章 親子王國15週年勳章

各位JM, 請俾些意見, 謝謝.

公爵府

回覆樓主:

柳橋可以唔使去!
太宰府天滿宮
恭賀新禧,迎春接福!

侯爵府

Mrs.Chan 發表於 17-11-3 18:35
柳橋可以唔使去!
太宰府天滿宮
如果唔去柳橋, 想去類似上野的地方, 買下生果 & 零食, 有冇介紹? Supermarket?

公爵府

回覆樓主:

天神有三越、同其他百貨公司,又有商店通,有生果賣~
恭賀新禧,迎春接福!

珍珠宮

回覆樓主:

激安可留係夜晚先去(不過預左超多超多人)
outlet 老人家都岩?否則都怕佢地悶呀!

侯爵府

迷人pinklady 發表於 17-11-4 00:28
激安可留係夜晚先去(不過預左超多超多人)
outlet 老人家都岩?否則都怕佢地悶呀!
...
激安容易找嗎? 多層數? 如果 21:00 前, 多人嗎?會留係 outlet 3-4 小時 (如果多野買), 而且長者都 like shopping
但預咗行到倦, 佢要坐下休息, 知道周圍都有坐位, or 食下野
請問 outlet 收穫多嗎 ?

另外, 市內除 shopping , 還有什麼可去? 大濠公園?

侯爵府

Mrs.Chan 發表於 17-11-3 21:08
天神有三越、同其他百貨公司,又有商店通,有生果賣~
請問有冇生果鋪? Thanks.

翡翠宮

畀面勳章 叻叻勳章 BK Milk勳章

dw0501 發表於 17-11-4 02:23

中洲激安樓下有超級市場,入面啲生果都幾靚,其實你搵到超市,都有生果賣,唔使擔心

wcpcelia    發表於 17-11-4 17:16
I 大蚊豬   

珍珠宮

dw0501 發表於 17-11-4 02:22
激安容易找嗎? 多層數? 如果 21:00 前, 多人嗎?會留係 outlet 3-4 小時 (如果多野買), 而且長者都 like sho ...

激安你係中洲川端站4號出口上就係
佢一層過架,9點左右我估都多人,排退稅都好多人。

outlet真睇個人呀!我收穫豐富,同行者係零

我無去過大濠公園呀!唔清楚

珍珠宮

dw0501 發表於 17-11-4 02:23

鋪就無必見過,正如jm講,你去超市就會有,我都買過幾次

大宅

dw0501 發表於 17-11-3 03:35
第一次去福岡, 11月中去4日 (午機去午機返), 只得2日 full days, 因同行有長者, 想行程悠閒D, 只留福岡市, ...

袛園可以去櫛田神社,側門出去有條地下街可以行,通去商場

水晶宮

畀面勳章

回覆樓主

Mariona已經是outlet,悠閒feel, 坐下摩天輪買下野。我上次下午去完mariona,再去福岡塔,因為有巴士順路, 我覺得老人家可能like. 再唔係可留返最尾嗰日走之前去。又或者尾嗰日早上行下舞鶴公園

另外早上可去太宰府,睇下日式寺院。中午出返來lunch.我上次就出返去中洲canal city

又或天神行街。但博多可以skip我覺得少d野行

公爵府

回覆樓主:

激安,最佳時間早上06:00 至08:15,人客人數不足1O人,好好行可以慢慢揀慢慢睇·,又唔使排隊退稅,附近有一蘭老店,松屋、季樂、晚上有屋台,沿河邊行好舒服,仲有中洲商店通
恭賀新禧,迎春接福!

侯爵府

fionlei88 發表於 17-11-4 07:51
中洲激安樓下有超級市場,入面啲生果都幾靚,其實你搵到超市,都有生果賣,唔使擔心
...
因我住祇園那邊, 除中洲那邊, 還有冇其他超級市場推介? Thanks

侯爵府

fionlei88 發表於 17-11-4 07:51
...
"我收穫豐富,同行者係零" - 希望我都收穫豐富 可否分享那些店子收穫豐富 ? discount 多嗎? 想買波鞋, 多運動用品店嗎? Thanks

侯爵府

lovelybaby2015 發表於 17-11-4 09:15
Mariona已經是outlet,悠閒feel, 坐下摩天輪買下野。我上次下午去完mariona,再去福岡塔,因為有巴士順路, ...
如果去太宰府, 是否搭 bus? ~40 min? 只留 half-day, i.e. 2-3 hours?
如果天神同中洲canal city比, 那裡你喜歡行多D? Thanks.

侯爵府

Mrs.Chan 發表於 17-11-4 10:47
激安,最佳時間早上06:00 至08:15,人客人數不足1O人,好好行可以慢慢揀慢慢睇·,又唔使排隊退稅,附近有 ...
"早上06:00 至08:15" - 怕 or 食緊早餐...
激安 - 只得一層, 會否好細? 請問可否分享買到什麼? 比 drug store 多野買嗎?
季樂 - 和牛? 好食嗎?
有冇嘗試屋台?

侯爵府

dw0501 發表於 17-11-5 02:51
如果去太宰府, 是否搭 bus? ~40 min? 只留 half-day, i.e. 2-3 hours?
如果天神同中洲canal city比, 那裡 ...

可搭西鐵電車,天神駅每朝約0945有一班車直達太宰府,大約30分鐘。

公爵府

dw0501 發表於 17-11-5 03:05
"早上06:00 至08:15" - 怕 or 食緊早餐...
激安 - 只得一層, 會否好細? 請問可否分享買到什 ...

答: 早起的人唔使逼

激安 -只得一層, 會否好細?
答: 唔算細.

請問可否分享買到什麼?
答: 零食、調味料、護理用品……

比 drug store 多野買嗎?
答: 多好多,好齊備,平D~

季樂 - 和牛? 好食嗎?
答: 燒和牛,日本其他地方有更好食更抵食

有冇嘗試屋台?
答: 無!每個屋台最多只有1O個8個位,坐得好逼好貼,屋台只做遊客生意,有 劏客感覺
恭賀新禧,迎春接福!

首頁

尾頁

跳至