自由講場

跳至

首頁

尾頁

大宅

回覆 teresayan07 的帖子

哦,,原來係咁..佢俾你係即時有位, 但我係要等到9月先入學, 好短時間考慮就要答覆佢要5要個OFFER, 跟依家既年齡推斷,應該係讀一年育嬰之後升K1, N班5洗讀. 我都有問佢依家放棄,可否排N班, 佢話要歲半先會開始排,又係5知N班會5會收,, 呢間育園評論好似都幾好.....@@

珍珠宮

lyc118 發表於 18-1-5 16:57

哦,,原來係咁..佢俾你係即時有位, 但我係要等到9月先入學, 好短時間考慮就要答覆 ...

呢間聽聞唔錯... 有需要既就去馬啦...

大宅

teresayan07 發表於 18-1-5 17:33
呢間聽聞唔錯... 有需要既就去馬啦...
9月入讀等於讀N班, 但始終學費都5平呀...都好大考慮因素..

珍珠宮

lyc118 發表於 18-1-8 14:19
9月入讀等於讀N班, 但始終學費都5平呀...都好大考慮因素..

8月個陣歲半?
都未讀得 N班 r...
如果佢收我 b 8月先讀..
我一定會去...
可惜咁早比 offer 我

別墅

lyc118 發表於 18-1-4 14:55

你係幾時入讀?因為我都收到信但就係九月先入讀,我仔到時係歲半。 ...

我囡囡都9月入呀!都係入學係歲半想問下睡覺安排好嗎,環境衛生好嗎?我怕B.B. 病

大宅

Sharon_Sharon 發表於 18-1-8 15:58
我囡囡都9月入呀!都係入學係歲半想問下睡覺安排好嗎,環境衛生好嗎?我怕B.B. 病
...
yee...咁你同我仔一樣哦,,,係同學仔哦...我仔到時係1歲9個月了,差3個月先可以讀N.. 所以感覺似讀N. 但學費貴好多. 你係咪都呢個星期去交註冊費?

男爵府

食得好勳章 開心吸收勳章 育兒性格勳章 分享愛 貓狗褓姆

Sharon_Sharon 發表於 18-1-8 15:58
...
11點LUNCH, 12-2睡覺, 4點TEA, 4點半開始放學

有D BB細個既,一日要訓幾轉都會由佢地訓, 唔會未到鐘就唔比訓, 大果D通常訓一轉晏覺就夠。

衛生OK, 讀左2年幾冇爆過手足口 (K班有)

BB病唔病睇個人體質..

大宅

teresayan07 發表於 18-1-8 14:58

8月個陣歲半?
佢5俾你到時8月先讀嗎...@@

別墅

lyc118 發表於 18-1-8 17:12
yee...咁你同我仔一樣哦,,,係同學仔哦...我仔到時係1歲9個月了,差3個月先可以讀N.. 所以感覺似讀N. 但學費 ...

係呀,星期六去交!我囡將會剛1歲6個月(emoji)

大宅

fionalee668 發表於 18-1-8 17:12
11點LUNCH, 12-2睡覺, 4點TEA, 4點半開始放學

有D BB細個既,一日要訓幾轉都會由佢地訓, 唔會未到鐘就唔比 ...
可以留到6點先接? 如果延展去到幾點同咪收費幾錢一個鐘?(延展服務)

小朋友入左育嬰院,係咪都可以升K1讀上去?

別墅

有D BB細個既,一日要訓幾轉都會由佢地訓, 唔會未到鐘就唔比 ...

謝謝你呀!咁都放心d!因為要放bb入園真係有啲唔捨得~

珍珠宮

同我女而家個 schedule 完全一樣...
有少少後悔放棄個 offer..
其實當時覺得唔捨得 bb 之外又擔心 bb 唔適應新作息..

珍珠宮

lyc118 發表於 18-1-8 17:13
佢5俾你到時8月先讀嗎...@@

唔得.. 問過了..
佢話放棄 offer 就唔會再有機會..
就算之後再重新排隊都唔比...

翡翠宮

2024年龍年勳章 2024勳章 2023年兔年勳章 虎到金來勳章 牛年勳章 2018復活節勳章 育兒性格勳章 趣教勳章 叻叻勳章 BK Milk勳章 hashtag影視迷勳章 15週年勳章 親子王國15週年勳章 親子王國15週年勳章

回覆樓主

樓主點解會放棄㗎?其實外國初生都已經去Daycare, 唔捨得只係一時啫,早d 俾小朋友過群體生活,唔駛依賴姐姐唔好嗎?

男爵府

畀面勳章 BK Milk勳章

lyc118 發表於 18-1-8 17:15
可以留到6點先接? 如果延展去到幾點同咪收費幾錢一個鐘?(延展服務)

小朋友入左育嬰院,係咪都可以升K1讀上 ...

延展一小時好似6.5$,超抵

伯爵府

回覆樓主:

延展半小時$6.5,一小時$13

珍珠宮

rayrayus 發表於 18-1-9 06:15
樓主點解會放棄㗎?其實外國初生都已經去Daycare, 唔捨得只係一時啫,早d 俾小朋友過群體生活,唔駛依賴姐 ...

其實都係..
但當時真係唔捨得... 無辦法...

大宅

回覆樓主

元朗呢間我都排過,11個月大時有位比我,但我當時已有另一間嬰園offer所以放棄元朗,兩家比較下元朗係貴左成千蚊
總知嬰園一位難求好多真係有需要既人仲排緊

男爵府

食得好勳章 開心吸收勳章 育兒性格勳章 分享愛 貓狗褓姆

4:30-6點係放學時間, 自由活動, 過左6點係收費延展, 但忘了幾錢同到幾點, 只記得星期6可延到2點。不過星期6番學既小朋友少同埋嬰院房會清潔, 所以會同K班既小朋友一齊。

以前係嬰直上K1, 而家好似轉左N班位好少, 所以未必上到N..唔知會否影響K1

但假設你今年9月歲半入學, 咁到出年9月2歲半就要升N (聽講今年有部分家長話上唔到N, 唔知真假, 但我小朋友係上到N, 因有兄姊讀緊會大機會收, 同埋我B係大B, 所以排隊本身都早D) 。

又如你B今年9月入學係11個月大, 咁出年9月都未夠2歲,會繼續留嬰院做超大B 等後年9月上K1 (K1我暫時未聽見有人反映升唔到, 不過可能我都唔識得人多, 都係上網睇, 未必作準, 可問下老師)

伯爵府

首頁

尾頁

跳至