樓市動向

跳至

首頁

尾頁

男爵府

你地覺得而家應該入市定等多幾個月先,點解呢排睇樓發覺樓價貴左..又話經濟唔好

男爵府

原帖由 mtc 於 09-2-21 10:14 發表
你地覺得而家應該入市定等多幾個月先,點解呢排睇樓發覺樓價貴左..又話經濟唔好

咪就係,d樓價真係貴左10%左右,我諗都係慢慢睇吓再作決定!

複式洋房

I am same case. It's difficult to catch the bottom price, but I won't chase high price. Market won't be good this year anyways, so I prefer to wait.

複式洋房

我都想問,有人話如果美國佬大量印銀紙,只會引發全球大通漲,即係租貴,屋貴,嘜都貴,除左人工不貴,大家應該要切發保值,例如買金or樓

有人話經濟不好就會有人將樓平賣,但係我身邊有樓既朋友話買番來時不貴,而家利息都不高,有錢放係銀行都無嘜利息,投資更加不好攪,加上始終都要有間屋住,為嘜要平賣間屋, 佢話不打算換樓就真.

所以我都想有人話吓比我聽即係點

大宅

其實我都煩惱緊呢樣野.
上年吹風又話過完年d樓價跌, 所以咪等囉. 點知越等越貴, 個個星期六日都好多人睇樓. 又話經濟唔好, 但有錢的人仍然大把, 所以都唔急於放樓, 供應量少, 但需求相對大, 因為有好多人都好似我咁以為樓價已經跌左, 睇下睇下又啱心水, 所以買左囉.
我都睇啱左一個, 還價給agent時都減唔到叫價的10%, 個agent都唔彩我. 佢哋都唔怕有生意.
我都唔知可以點, 真係好煩呀.

侯爵府

我會繼續等, 不過可以睇住樓先。

我唔明點解要急買樓, 話哂買樓都係一個好重大投資, 做錯決定真係會影響一世。

我覺得係D人唔換樓, 又唔急放售(銀行低息, 供樓負擔細), 二手樓放售樓盤少, 新樓又少, 所以D價錢無乜跌。

禁止訪問

禁止訪問

公爵府

其實樓市跌,成交都係唔會多,正所謂賣一間少一間,而用家多數會左諗又右諗咁先決定入唔入市,因此好多時未賣得出既都唔會係平盤。
所以想買樓的朋友,要keep住睇,遇到啱既盤就要大胆還價,如果一遇上大市氣氛回軟,再加埋個業主真係等錢洗,咁就可以買到平盤。
千其唔好係度等等佢跌,好多時等到個別單位跌價時都巳經係成交咗既紀錄。咁永遠自己就只會係後知後覺!

男爵府

原帖由 tiggger 於 09-2-23 13:18 發表
我無去睇過,只是想到價先睇.如果唔係d電話響唔停.

agent唔係真係沒有生意的,唔會睇左樓,比左電話agent就會不停call你.
我都睇左幾多單位吓,但電話成個星期都唔見响過 市場上已沒有我心水價既樓盤了.

公爵府

原帖由 Gogojuly 於 09-2-23 13:59 發表

agent唔係真係沒有生意的,唔會睇左樓,比左電話agent就會不停call你.
我都睇左幾多單位吓,但電話成個星期都唔見响過 市場上已沒有我心水價既樓盤了. ...

好耐無見!
keep住睇樓啦。個失業率開始升緊喇,我相信樓市新一輪既跌浪巳暗暗開始!

侯爵府

好媽媽勳章

I am waiting............

原帖由 ume 於 09-2-23 14:05 發表

好耐無見!
keep住睇樓啦。個失業率開始升緊喇,我相信樓市新一輪既跌浪巳暗暗開始!

公爵府

原帖由 ac321 於 09-2-23 14:08 發表

我都係,邊睇、邊等、邊放聲氣!

男爵府

牛年勳章

我都等緊呀...
嚟緊呢個星期會開始睇返樓...

男爵府

原帖由 ckat 於 09-2-23 13:14 發表
我會繼續等, 不過可以睇住樓先。

我唔明點解要急買樓, 話哂買樓都係一個好重大投資, 做錯決定真係會影響一世。

我覺得係D人唔換樓, 又唔急放售(銀行低息, 供樓負擔細), 二手樓放售樓盤少, 新樓又少, 所以D價錢無乜 ...

而家D樓價跌左幾多?? 銀行估值足唔足??? 可以做到幾成按揭???? 我都等緊

複式洋房

我都睇緊, 又等緊到價的樓~~~~~~~

複式洋房

好想買樓, 但估價不足, 慘慘慘~~~~

禁止訪問

男爵府

原帖由 ume 於 09-2-23 14:05 發表

好耐無見!

好耐無見啦!
得閒我都會上來睇下會否見到你發表既意見,但很少見呢!
我睇左學士台啦,實在太偏僻了.如果真係買左,我個工人可能大條道理去買餸要半日時間,哈哈.......

男爵府

原帖由 ac321 於 09-2-23 14:08 發表

好耐冇見,你兩個BB好嗎?
我家那兩個又病左啦.......

首頁

尾頁

跳至