自由講場

跳至

首頁
12345...6

尾頁

大宅

開心吸收勳章

本來一心諗住比小朋友讀最近既幼稚園, 呢間幼稚園係間私校黎, 但媽媽Group不段講自己報左好多間要比小朋友選擇, 又話其實政府都有資助點解要讀私校, 攪到我做媽媽既唔緊張佢既前途咁, 睇得越多就開始有內疚感, 因為全部申請都已經截止, 我淨係報左1間, 其實媽媽Group既感染力原來真係幾大

伯爵府

牛年勳章 2018復活節勳章 開心吸收勳章

回覆樓主

駛咩理人地點諗

侯爵府

ceci9136 發表於 17-11-7 12:42
本來一心諗住比小朋友讀最近既幼稚園, 呢間幼稚園係間私校黎, 但媽媽Group不段講自己報左好多間要比小朋友 ...

洗咩理人地點講
報k1你都講得大壓力
咁報小一點攪
最緊要依家唔係多學生搶位

applering    發表於 17-11-7 14:58

伯爵府

本來一心諗住比小朋友讀最近既幼稚園, 呢間幼稚園係間私校黎, 但媽媽Group不段講自己報左好多間要比小朋友 ...

呢d谷 岩傾就睇 唔岩傾就quit

唔洗煩惱

遠離癲狗Ling.W+小人ssss

珍珠宮

回覆樓主

經濟能力負擔到讀私校咪得囉,大家都可以有自己睇法,唔洗理人咁多,通常果d係自己無能力先咁多意見

珍珠宮

回覆樓主:

唔使理,自己想報咩學校就咩學校啦

男爵府

吾使理人點講
不過你自己都要有2手準備會好啲

大宅

我個人認為唔關揀唔揀事,始終報多幾間係一個保障,你唔可以擔保你報得一間人地實收你,如果唔收點算

子爵府

唔係的, 最緊要自己心態, 不過佢地係咪緊張你報一間, 唔收點算?

如果收梗的, 咁近會方便. 小朋友唔駛太辛苦

但唔係必收的, 又想佢讀幼稚園, 就要有準備了...

加油!

珍珠宮

回覆樓主

淨係報一間實收?我仔有2間九成九收都報多3間不怕一萬 就怕萬一⋯

子爵府

回覆樓主:

個女係自己,最緊要自己覺得ok就得
使乜理人

子爵府

回覆樓主

讀私校定學卷學校都係個人選擇,但只報一間就冒險左d,如果嗰間幼稚園唔收咪要周圍撲學校

水晶宮

回覆樓主:

點解淨報1間? 冇法,呢間唔收就要等1月份,急不來,放輕鬆

水晶宮

其他家長講乜,唔好太在意。有用就跟吓,無用就唔好理。

不過你只報一間,除非sure實收,唔係唔收點算呢?

寶石宮

虎到金來勳章 牛年勳章 HiPP勳章(2) HiPP勳章(1) 2018父親節勳章 2018母親節勳章 2018復活節勳章 Poo得好勳章 15週年勳章 親子王國15週年勳章 親子王國15週年勳章 FUN享自然‧郊遊一夏 親子探索遊 玩具勳章 趣教勳章 畀面勳章 叻叻勳章 有「營」勳章 環保接龍勳章 大廚勳章 親子達人勳章 wyeth冷知識勳章 爸B勳章 遊學勳章 BK猜猜猜慶中秋 冬日勳章 春季勳章 炎夏勳章 秋日勳章 BK Milk勳章 hashtag旅遊勳章 hashtag影視迷勳章 DHA勳章 貓狗褓姆 育兒性格勳章 認識瑞士牛牛第一回 認識瑞士牛牛第二回 認識瑞士牛牛第三回 認識瑞士牛牛第四回 最關心BB問題熱投勳章 Xmas吸收勳章 美好大世界2017勳章 開心吸收勳章 食得好勳章 笑得好勳章

回覆樓主

漫漫長路,小一,中一,大一,放鬆心情,隨緣

嵐嵐喵1234    發表於 17-11-8 10:52
ceci9136    發表於 17-11-7 14:41
Thelittlepingu    發表於 17-11-7 13:48
有些路啊,只能一個人走
我慢慢地、慢慢地瞭解到,所謂父女母子一場,只不過意味著,
你和他的緣分就是今生今世不斷地在目送他的背影漸行漸遠。

公爵府

回覆樓主:

坦白講,我覺得報一間k1係有d冒險,萬一呢間唔收咁點算? 起碼都報多一兩間有個後備。

至於私校定津校,家庭背景負擔唔同, 無謂同人比較。

其實報K1壓力已經唔算大, 報小一仲煩…… 我今年面臨一個報小一,一個報中一, 報K1,濕濕碎啦…… relax ~~~~

子爵府

2018復活節勳章

spikenard 發表於 17-11-7 13:27
點解淨報1間? 冇法,呢間唔收就要等1月份,急不來,放輕鬆

如果真係無學校收,等1月邊間幼稚園有學位,係咪佢地都實收??

水晶宮

2018復活節勳章

回覆樓主:

退谷啦

翡翠宮

2024年龍年勳章 2018復活節勳章 15週年勳章 親子王國15週年勳章 親子王國15週年勳章 畀面勳章 認識瑞士牛牛第一回 最關心BB問題熱投勳章 開心吸收勳章

回覆樓主:

我都係報屋企附近唔駛搭校車,報左2間咋,一間收一間唔收,報多2間只係要買個保險,其他人講乜我唔理的

伯爵府

回覆樓主

使乜理人講乜,不過你報一間又真係冒險佐D既。有能力我都想讀私校,負擔到就ok啦。(emoji)
Ruph出世啦,2010

首頁
12345...6

尾頁

跳至