自由講場

跳至

首頁
12345...9

尾頁

大宅

上一代家長淨係返工努力搵錢,大家有啖飯食就係負責任。對於下一代(我们)的學業唔需多理,莫講兴趣班學校功課考試測驗呢d,連揀中學都係自己填,真係天生天養,讀完書自動揾工,準時比家用,在外碰釘,自己攪掂。而對於佢哋嘅上一代,就算要服侍年老長輩,以前方医學不發達,最多都係服待3,2年,所以佢地吾明

我哋呢一輩呢,自己要返工搵食,工作壓力已經大,返到屋企仲要理細路讀書測驗考試,課外活動,興趣班,考小學考幼稚園更是瘋顛,一日廾四小时已經吾夠用。但我地的上一輩,由於醫學發達,老人家隨時八九十歲, 好多都活動能力有限, 但係佢哋又唔體諒, 脾氣差,要求高,行為出問题,最好你日日服侍左右,無時無刻關心佢,吾出現就比人話久病牀前無孝子。

下一代,只好講,今時今日個社會走得太快,父母都係想幫佢地裝備好,大個有自理,妥食能力,出於愛,但又比人怪責做怪獸家長,鬼吾知要有快樂童年咩,但一切有代價的!只希望我们老咗,仲記得體諒,吾好太麻煩後生,佢地係要有自己的生活呀,至少比番個快樂中年佢地。

呻完!不喜勿插,謝謝!

男爵府

畀面勳章

micmic40 發表於 17-11-14 10:17
上一代家長淨係返工努力搵錢,大家有啖飯食就係負責任。對於下一代(我们)的學業唔需多理,莫講兴趣班學校功 ...

認同

Vin仔媽    發表於 17-11-14 14:53
la_source    發表於 17-11-14 14:31

寶石宮

2024年龍年勳章 2024勳章 2023年兔年勳章 虎到金來勳章 牛年勳章 HiPP勳章(2) HiPP勳章(1) 2018父親節勳章 2018復活節勳章 15週年勳章 親子王國15週年勳章 親子王國15週年勳章 畀面勳章 醒目開學勳章 hashtag影視迷勳章 貓狗褓姆 認識瑞士牛牛第一回 美好大世界2017勳章 開心吸收勳章

我鐘意你同我講 I Love U, I Love U Too!
You are the sunshine of my life. That's why I'll always stay around. You are the apple of my eye. Forever you'll stay in my heart.

男爵府

認同呀!

禁止訪問

複式洋房

加油啦!

侯爵府

回覆樓主:

風水輪流轉 你都會有老的一日

珍珠宮

我媽成日管我啲學業嫁......考吳到第一會比佢打到流血,為左想我入名校就要我上3樣興趣班,升中果30個志願佢以為自己識填但其實填錯曬所以我碌左入band 5學校,有見及此媽就要妹學6樣興趣班......根據樓主所講,我們父母應對我們係天生天養,我諗我父母應該係香港開埠以黎的第一對怪獸家長了

大宅

其實都好難怪 「下一代」嘅父母通常都已經係大學生 但生活都好辛苦 好容易會有「嬴在起跑線」嘅做法 (純分享)

大宅

micsin 發表於 17-11-14 10:50

「只希望我们老咗,仲記得體諒,吾好太麻煩後生,佢地係要有自己的生活呀,至少比番個快樂中年佢地」

大宅

Angel_Rose 發表於 17-11-14 11:01
我媽成日管我啲學業嫁......考吳到第一會比佢打到流血,為左想我入名校就要我上3樣興趣班,升中果30個志願佢 ...

咁你细個家境應該很富裕了,有辣有吾辣啦!

大宅

薯仔係隻貓 發表於 17-11-14 12:05
其實都好難怪 「下一代」嘅父母通常都已經係大學生 但生活都好辛苦 好容易會有「嬴在起跑線」嘅做法 (純分 ...

認同,宜家條起跑線越搬越遠咁

珊瑚宮

2024年龍年勳章 2024勳章 虎到金來勳章 牛年勳章 2018復活節勳章 開心吸收勳章

micmic40 發表於 17-11-14 10:17
上一代家長淨係返工努力搵錢,大家有啖飯食就係負責任。對於下一代(我们)的學業唔需多理,莫講兴趣班學校功 ...
[以前方医學不發達,最多都係服待3,2年,所以佢地吾明]呢句前面什麼意思??

男爵府

micsin 發表於 17-11-14 10:50

所以我覺得現今醫學太昌明並唔係一件好事(不喜勿插)

子爵府

回覆樓主:

上一代,不值得孝,但卻被迫著要孝。

大宅

萍pig 發表於 17-11-14 12:27
上一代,不值得孝,但卻被迫著要孝。

不是,绝對「值得考」,但吾該體諒吓,好多事,不是老馮,亦吾好用自虐(绝食,吐藥,得閒去急症)來要求關心

子爵府

回覆樓主:

上一代,生兒育女,是最暴發的回報。

投資絕少,子女長期為奴為婢,兼長期幫家賺錢。大仔大女幫佢養埋細仔細女,所以上一代,好早就可以退休。

男爵府

認同

侯爵府

micmic40 發表於 17-11-14 12:29
不是,绝對「值得考」,但吾該體諒吓,好多事,不是老馮,亦吾好用自虐(绝食,吐藥,得閒去急症)來要求關 ...

明白,身同感受!
Be positive, Stay stronger,Work harder, Learn Wiser, keep fighter, much smarter

侯爵府

萍pig 發表於 17-11-14 12:35
上一代,生兒育女,是最暴發的回報。

投資絕少,子女長期為奴為婢,兼長期幫家賺錢。大仔大女幫佢養埋細仔 ...

廿歲結婚生仔就等運到,有長期飯票,又有政府上公屋,又有居者有其屋。仔女讀書9年免費教育就算,仔女學校最好屋邨樓下個間等大抽獎,之後就日日留係家中煲宮闈劇,等仔女養。

一句養大你,責任完,你唔可以忘恩負義,要老婆/老公唔俾理我! 家用要準時!

現在
出黎社會先發現輸在起跑線
更加唔敢拖累仔女做負三代

現在幼稚園面試都過五關 斬六將

wcpcelia    發表於 17-11-14 15:40
Be positive, Stay stronger,Work harder, Learn Wiser, keep fighter, much smarter

首頁
12345...9

尾頁

跳至