懷孕前後

跳至

首頁

尾頁

大宅

弟弟明年買月出生,到時大仔才1歲9個月大。
想問下大家有無tips 預備大仔做哥哥?
佢而家係兩邊屋企唯一一個小朋友,萬千叢愛,又好痴我,好嗲我,擔心弟弟出生後會接受唔到。

大宅

vvvvyan 發表於 17-11-16 11:49
弟弟明年買月出生,到時大仔才1歲9個月大。
想問下大家有無tips 預備大仔做哥哥?
佢而家係兩邊屋企唯一一 ...

我都面對同樣問題。我媽果陣係我一歲半就生咗我妹,佢話多咗個妹錫你。跟住我幫手做嘢就贊我咁,我好鍾意幫手拎奶樽果啲。我諗住到時都係咁同大果個講,而家有細bb陪你玩啦。

珍珠宮

回覆樓主

我諗可以多同佢灌輸下,準備做哥哥啦,要懂事要幫手要錫弟弟,佢每次幫手就讚佢,等佢有做哥哥的優越感。

複式洋房

回覆樓主:

阿女歲半時已買定咗個BB公仔比佢,叫佢同BB分享D玩貝,同BB一齊玩,早D幫佢代入做家姐仔角色,佢而家有時都會同個BB公仔一齊玩,不過預産期明年7月,阿女都兩歲半可能會更加嗄醋都吾定

子爵府

回覆樓主:

我都有呢個問題,出年細b出世大b先歲半,但依家我同佢講佢又未識聽…唔知點好,不過我諗最緊要公平對待,唔好掛住個細就忽略個大

複式洋房

回覆樓主:

我細b都明天出世! 大女到時應該二歲十個月左右! 而家成日勁喊勁黏身! 有人話佢已經知道細b存在, 吃醋中!!!

我每晚都會同阿女講,媽媽肚有個bb, 等佢知道細b係度! 仲要同佢講多個人鍚你啦, 你又要鍚佢喎!
昨晚臨訓前, 阿囡無啦啦話。。。媽媽肚有bb, 佢鍚咗我個肚一啖, 阿囡又開心係度大笑, 好窩心!!

複式洋房

Da_coolice 發表於 17-11-22 13:00
我細b都明天出世! 大女到時應該二歲十個月左右! 而家成日勁喊勁黏身! 有人話佢已經知道細b存在, 吃醋中!!!
...

係明年出世先岩

首頁

尾頁

跳至