婆媳關係

跳至

首頁

尾頁

複式洋房

上星期,因為我有左,老公走去買燕窩俾我食,99同我老公講,使唔使咁矜貴啊?我以前都繫咁生啦.
早兩日,99竟然係依d 天氣煲冬瓜魚湯俾我,話魚湯有益。但我有左6-7wk 咋。

我未有bb果時,佢同我講,話佢肯接受我,繫因為我事業上可以幫到佢個仔,仲同我講,你有無好似我咁叻,識得生兩個仔丫?

我本身繫一個事業女性,聽到呢啲說話,真繫o曬嘴.

男爵府

我的育兒心得勳章

回覆樓主

好多奶奶係咁,好似全世界得佢識生仔咁。明明隔離屋陳太個仔同佢個仔同班。咁隔離屋阿太都識生仔呀。佢地會無視呢件事,仍然認為只有佢自己識生仔。

你又係事業女性,如果奶奶說話難聽當佢係口臭同事就得啦,唔洗理佢的。

侯爵府

回覆樓主:

估唔到呢個年代還會聽到甘無知的說話!

你有冇更正99生男生女唔關女人事,最重要因素係關個男人個篤精xy多少強弱 事?!
Be positive, Stay stronger,Work harder, Learn Wiser, keep fighter, much smarter

洋房

大部分99都會為難新抱,
只有少數係好嘅,
遇到好嘅就好好珍惜,
遇到啲衰嘅,唯有搵個平衡點,講野啱就聽,唔啱都話你嘅,當佢發噏瘋!
千期唔好太認真將佢講嘅野放係心度,如果唔係,長此落去,人都癲。

男爵府

淺淺 發表於 17-11-16 19:39
只有少數係好嘅,
遇到好嘅就好好珍惜,

講得好好,認真就輸了!

大宅

係奶奶都憎新抱的
佢地用咁多年教識個仔著褲,你五分鐘就教識佢個仔除褲
可能佢係其他師奶面前讚你呢

milkteabb    發表於 17-11-17 09:45

複式洋房

happy314 發表於 17-11-16 20:14
係奶奶都憎新抱的
可能佢係其他師奶面前讚你呢 ...

笑死我

複式洋房

淺淺 發表於 17-11-16 19:39
只有少數係好嘅,
遇到好嘅就好好珍惜,

係,我都唔想為左佢講的説話唔開心,所以佢講咩我都得啖笑。但係佢煲冬瓜湯,我真係嬲。我剛有左,冬瓜寒涼,會滑胎。係咪有心靠害?

珍珠宮

回覆樓主:

生2個仔有乜巴閉呀
d豬生夠10隻仔都得啦
笑大人個口

大宅

Maris0804 發表於 17-11-16 20:33
係,我都唔想為左佢講的説話唔開心,所以佢講咩我都得啖笑。但係佢煲冬瓜湯,我真係嬲。我剛有左,冬瓜寒 ...

唔會咁黑心嘅,可能佢唔覺得要咁緊張姐,始終都係佢個孫,點會想害你。

JM你第一胎?到時你生完就明其實真係唔駛咁緊張架喇。

別墅

係,我都唔想為左佢講的説話唔開心,所以佢講咩我都得啖笑。但係佢煲冬瓜湯,我真係嬲。我剛有左,冬瓜寒 ...

我估你99未必係有心嘅...
我初期時,
我99問我食唔食木瓜,雪糕個啲tim啦
佢話小小唔怕喎,又唔係成日食,
話佢以前有左乜都食
不過我知道佢唔係靠害嘅,
因為佢個邊鄉下親戚的確係冇乜點解口
表嫂有左都食麻辣海鮮個啲,
佢地真係冇話特別戒口,除非寫到明係涼野,
例如涼茶,涼粉,西瓜,佢反而又會叫我唔好食。
所以我都冇擺係心到

Ps 我都食左幾次雪糕
其實食乜野好睇個人體質,
你唔係偏寒,冬瓜湯飲一次半次冇乜野嘅,
我未知我有左(5wk 前)仲食過壽司,
同埋飲左人生第一罐啤酒

大宅

可能真係唔識 我岩岩有左都照飲 同食雪糕西瓜 有d老人家真係唔識

子爵府

happy314 發表於 17-11-16 20:14
係奶奶都憎新抱的
可能佢係其他師奶面前讚你呢 ...

伯爵府

回覆 Maris0804 的帖子

燕窩好多人都話唔係講嘅咁補.
其實就真係唔洗特別食d乜嘢補品架喎.食得健康d同埋係新鮮有營養嘅食物就ok.
冬瓜又唔係涼得咁緊要,唔洗咁擔心.
而魚湯真係有益嘅.
但你99嘅言論我就一d都唔buy囉.
咩叫做佢接受你呀,
又唔係嫁佢,洗佢接受咩?
係,佢好叻,生两個仔,咁又點?
要攪清楚你唔係為男家生,
而係為"自己個家"生bb啊.

伯爵府

回覆樓主:

同佢講冬瓜呢個天氣唔岩飲,中藥都係咁講,唔洗講話大肚唔飲得,佢根本唔會就你,唯有自己小心飲食

珍珠宮

開心吸收勳章 醒目開學勳章

inness 發表於 17-11-16 23:28
唔會咁黑心嘅,可能佢唔覺得要咁緊張姐,始終都係佢個孫,點會想害你。

JM你第一胎?到時你生完就明其實 ...
黑心起上來, 要幾黑有幾黑, 當年我陀女, 我 99 一知係女, 呃我飲崩大碗 tim, 少年, 你太年輕啦.
"女" 人做牛做 "馬" => 媽

侯爵府

ivory0915 發表於 17-11-17 12:35
黑心起上來, 要幾黑有幾黑, 當年我陀女, 我 99 一知係女, 呃我飲崩大碗 tim, 少年, 你太年輕啦.
...

崩大碗? 我想問佢咩原因? 咩動機??
Be positive, Stay stronger,Work harder, Learn Wiser, keep fighter, much smarter

珍珠宮

開心吸收勳章 醒目開學勳章

Huuu 發表於 17-11-17 12:46
崩大碗? 我想問佢咩原因? 咩動機??
動機? . . . . 我就諗唔到有咩好動機啦. 原因? . . . . 重重重男輕女囉.
"女" 人做牛做 "馬" => 媽

珍珠宮

Maris0804 發表於 17-11-16 17:08
上星期,因為我有左,老公走去買燕窩俾我食,99同我老公講,使唔使咁矜貴啊?我以前都繫咁生啦.
早兩日,99 ...
其實係個人品行問題, 我99 唔係咁架, 起馬我老公對我好, 我feel 到我99 冇醋意不突止, 仲好開心添~

複式洋房

Huuu 發表於 17-11-16 18:42
估唔到呢個年代還會聽到甘無知的說話!

你有冇更正99生男生女唔關女人事,最重要因素係關個男人個篤精xy多 ...

有啊,但係佢都好似唔聽,淨係覺得自己好叻,識生,仲要係仔。

首頁

尾頁

跳至