自由講場

跳至

首頁
12345...8

尾頁

水晶宮

回覆樓主:

啋佢都嘥氣

伯爵府

回覆樓主

呢個情況,我唔會讓

公爵府

虎到金來勳章 15週年勳章 親子王國15週年勳章

cocofashion 發表於 17-11-17 12:18
我都諗緊佢如果腳痛點解仲要拖大件行李,但當時佢話我嗰陣,好多人望住我,好大壓力
...

d人係望住佢支持你。下次唔好讓,你自己唔舒服就坐,佢可以揾第二個,或者去尾站坐返過嚟,講完。

子爵府

開心吸收勳章 15週年勳章

回覆樓主:

我搭地鐵係唔會坐的

珍珠宮

回覆樓主:

不讓
其實問心無愧便可以

男爵府

宜家所有公共交通工具都係咁。早兩星期帶女同同學放學搭巴士,一上車已經滿哂座,阿女小一而且生得細粒,所以有兩位好好人嘅叔叔嬸嬸讓咗兩個關愛座位俾阿女同同學坐,我哋都有話多謝但唔使了,但叔叔嬸嬸堅持車程長又迫人,而佢哋又準備落車,所以話讓俾兩位小朋友坐安全d。

去到某個站,有位婆婆上車,行去我女身邊,好惡咁話 「你哋係唔係要讓個位比我坐!」,仲要用杖好大力篤一下個地板。我個女同佢同學都比佢嚇親,兩個即時好驚咁彈起身。

坦白講,讓座俾婆婆坐係岩,更何況婆婆係行動不便當然應該讓俾佢坐。但婆婆都唔使咁惡,真係有d嚇親兩位小朋友。其實架車好迫人,我背住上車位企,周圍企滿人,望唔到身後有咩人,係直至位婆婆迫到埋嚟開聲兼篤拐杖時我哋先見到佢。

有需要想坐都可以客氣問人,唔使咁惡咁講嘢呱

之後車程中兩位小朋友話好攰同暈車浪 (因為讓位後變成面向車尾方向企先可以握住扶手),位婆婆仲話 :「我都同你哋講我坐咗後仲有一個位,叫你哋兩個迫落嚟坐你哋又唔肯!宜家咪暈車浪囉!」 佢可能係出於好意,但佢唔明白其真佢咁惡,兩個小朋友仲點會夠膽坐返落去。。。

自從讓座成位社會熱話後,好多老人家(部分其實唔係好老)都變得好惡

翡翠宮

畀面勳章 BK猜猜猜慶中秋 BK Milk勳章

回覆樓主

比我讓完比佢即刻扮暈底,睇下佢點
任何地方同樣的你,
有人把你抬得很高,
有人把你眨得很低,
有價值的東西,
只有在懂價值的人面前才有價值!
不要管別人怎麼看,
關鍵是自己怎樣看自己~

珍珠宮

開心吸收勳章 認識瑞士牛牛第三回 我的育兒心得勳章 hashtag影視迷勳章 畀面勳章 BK Milk勳章

cocofashion 發表於 17-11-17 11:58
平時都成日被人選中要讓坐,我都算,今日病住返工戴埋口罩,一個中年女人拖住行李,話腳痛問我可唔可以讓比 ...

我大肚都比人叫讓座已經就37w

象牙宮

回覆樓主:

我唔會理,唔坐關愛座就得,我比左車費點解唔坐得,一定要讓呀

禁止訪問

大宅

BK Milk勳章

拖O急人死開!

水晶宮

回覆樓主

我唔會起身
xoxoxoxoxoxoxoxoxoxoxoxoxoxoxoxoxoxoxoxoxoxoxoxoxoxoxoxoxoxoxoxoxoxoxoxoxoxoxoxoxoxoxoxoxoxoxoxoxoxoxoxoxoxoxoxoxoxoxoxoxoxoxo

水晶宮

回覆 cocofashion 的帖子

你又係既, 身咩鬼嘢身, 縱壞矖依D有持無既人.

男爵府

回覆樓主

做乜要讓比佢啫,你病又暈,自身難保,跟本唔應該係你要起身讓坐

伯爵府

2018復活節勳章

回覆樓主:

啋佢有味

大宅

ccsai 發表於 17-11-17 14:06
宜家所有公共交通工具都係咁。早兩星期帶女同同學放學搭巴士,一上車已經滿哂座,阿女小一而且生得細粒,所 ...

剛剛昨日我就有類似經歷

返學車程要坐15,6個站輕鐵,我左邊咩一大袋連書包,右邊又一個書包,加兩位3同5歲小朋友,我見關愛座冇人坐加上當時冇老人家大肚婆,咪3個諗住一齊坐兩個位,小朋友坐入面,我都未坐落去見到後面有個亞叔(真係未去到伯伯嘅年紀)我都即刻話你坐啦!仲叫小朋友坐逼d唔好阻到個位,佢就開始比說話我聽,話你坐啦!你有小朋友嘛,我都話唔洗叫佢坐,佢自己行開時仲講一句:你有本事就坐
當時真係好嬲,我唔係有心擺關愛坐,我已經一見到佢就話比佢坐啦!心諗咁我抱住其中一個係咪都唔坐得
我覺得係唔係關愛座唔係重點,係見到有需要我都會讓,難道關愛座冇人坐我三母子都唔坐得

珍珠宮

cocofashion 發表於 17-11-17 11:58
平時都成日被人選中要讓坐,我都算,今日病住返工戴埋口罩,一個中年女人拖住行李,話腳痛問我可唔可以讓比 ...

做咩要起身,話之佢

伯爵府

conconchan 發表於 17-11-17 13:40
今朝岩岩等到有位坐,點知一坐就有個大肚婆,唯有起身讓佢坐,佢完全唔該都無聲就坐落去,咁我都唔緊要,最 ...

有時啲大肚婆都認為大肚係大晒。我自己大肚時有一次同阿媽出街,坐地鐵,因為我係頭站上車,所以一定有個坐,咁我又慣性抱住個袋,所以個肚唔會好明顯,咁架車去到轉車站,有一個大肚婆企係我面前,咁我媽咪讓俾佢坐,佢多謝都無句,仲一路望住我,俾我嘅感覺好似係點解我唔讓俾佢,要我媽讓,咁到我地落車先,我一拎起個袋,佢見到我都係大肚佢即刻dup低個頭。呢啲人真係勁乞人憎,大肚唔係大晒,唔係老馮要人讓架,我自己陀2個咪一樣要返工要企。

男爵府

cocofashion 發表於 17-11-17 12:18
我都諗緊佢如果腳痛點解仲要拖大件行李,但當時佢話我嗰陣,好多人望住我,好大壓力
...

佢係行街shopping 行到腳痛啫!
攪到而家搭地鐵唔敢坐,費事比人趕起身!不過我返工坐巴士,避開左呢啲問題!

珍珠宮

HiPP勳章(2) HiPP勳章(1) 2018復活節勳章 畀面勳章 BK Milk勳章 DHA勳章 育兒性格勳章 認識瑞士牛牛第一回 開心吸收勳章

彩佢都傻, 樓主你太好人喇

首頁
12345...8

尾頁

跳至