自由講場

跳至

首頁
34567...8

尾頁

子爵府

offlad 發表於 17-11-17 12:10
我試過瞓著左, 都俾個亞伯拍醒要讓位俾佢坐.

經驗教我, 千奇吾好坐靠近門邊的單邊位, D 喜歡搶, 喜歡爭位 ...

坐依d位確實被要求讓座嘅機會率高好多,我試過好多次被人眼光壓逼讓座。

我最近試過太攰,瞓到就落車前開眼,咁啱有個阿婆喺附近,喺我開眼前,坐我隔離嘅男人已讓座,結果可能被其他人(阿婆&企我前方嘅嬸嬸)以為我有心唔讓,望住我⋯⋯
望到我好尷尬,我就做咗個動作去表示我好攰,身體唔舒服⋯⋯結果企我前方嘅嬸嬸無再望我

真心覺得搭車坐位好煩,攰想瞓下都唔得,要留意四周有無傷殘老人家孕婦⋯⋯留意唔到而無讓,就係你唔啱。
你攰你病而唔讓,都唔啱,後生就唔需要坐

禁止訪問

伯爵府

2024年龍年勳章 2024勳章 2023年兔年勳章 虎到金來勳章 牛年勳章

我尋日比一pair情侶 / 夫婦 "bear" 行示意要讓位。
事緣就係總站開門上車﹐咁男既坐底左﹐我坐佢隔離 (鬼知你地識架﹐條女好後先入黎)
入到黎個男起身比個女坐﹐個樣勁唔likey﹐bear行我。
我最後係有起身比佢地坐。
所以而家要你讓坐真係乜人都有﹐重會出盡任何招數。

男爵府

lemon334 發表於 17-11-17 16:44
講一大輪之後其實係驚人地話你唔讓
之後再兜一個講自己唔會點樣點樣 , 即係讓係讓, 不過係背後又話 ...

唔好意思,我從來都唔係會驚唔讓俾人話既人,亦都好老實講我讓親既人都唔會令我有hard feeling,你唔好唔知頭唔知路就話人講咩藉口,係你話唔好計較咁多,我亦都從來無計較過,如果我計較既話我直頭叫佢讓返俾我坐啦,不過算啦,我咁岩只係睇到有同路人大家講兩句姐,你唔認同我講既野你咪無視我囉

珍珠宮

HiPP勳章(1) 2018父親節勳章 2018復活節勳章 Poo得好勳章 畀面勳章 BK Milk勳章 美好大世界2017勳章 開心吸收勳章

cocofashion 發表於 17-11-17 11:58
平時都成日被人選中要讓坐,我都算,今日病住返工戴埋口罩,一個中年女人拖住行李,話腳痛問我可唔可以讓比 ...

其實呢,有啲嘢係要自己為自己爭取的,你有絕對理由可reject佢的情況下讓完個坐再去討論區呻,何必呢~

琥珀宮

cocofashion 發表於 17-11-17 11:58
平時都成日被人選中要讓坐,我都算,今日病住返工戴埋口罩,一個中年女人拖住行李,話腳痛問我可唔可以讓比 ...

「唯有起身」

完全不能理解呢個行為

伯爵府

虎到金來勳章 牛年勳章 好媽媽勳章 醒目開學勳章 畀面勳章 環保接龍勳章 BK Milk勳章

回覆樓主:

我好彩未比人叫過
但 見到有需要嘅一定會讓
但有次有2個亞太
一上車叫我坐第2到
因為佢2個要坐埋一齊傾計
比我話返佢轉頭
有位你就坐啦
仲要揀一齊坐
難為d後生想坐都冇得坐
要讓比你地
後生唔累嘅
珍惜自己,珍惜身邊人...珍惜眼前人
不要給自己一個遺憾~

伯爵府

回覆樓主

我會照顧自己需要先過讓座行先

珍珠宮

畀面勳章

其實唔使咁在意.

冇人叫過我讓坐

翡翠宮

2024年龍年勳章 2024勳章 2023年兔年勳章 虎到金來勳章 牛年勳章 畀面勳章

回覆 cocofashion 的帖子

係我就唔讓座, 你坐車都需要坐, 我通常只讓座比老人家,
亦試過有好心人讓座比我(我隻腳受傷腫哂)
其實幾個站我企下有扶手都ok
◕順其自然啦~♥ ◕

禁止訪問

回覆樓主:

男爵府

回覆樓主

唔洗讓,因為你先係真正有需要坐嘅人

水晶宮

hashtag影視迷勳章

回覆樓主:

比我就唔讓,埋得佢講咩?

子爵府

回覆樓主:

我試過,著錯對新鞋刮腳,想坐低痴塊膠布,都未開手袋就出事 。不過,我理解嘅,老人家唔知我腳損咗

珍珠宮

即刻咳兩聲,同埋叫佢去紅色啲櫈問人

公爵府

回覆樓主

樓主,你太過好人了,比我唔會讓坐,甚至同佢講,大家都咁上下年紀咋

侯爵府

牛年勳章 2018復活節勳章 開心吸收勳章

回覆樓主:

因為你講完唔舒服又起身其他人先覺得你有問題,本來d人係望住問你嗰個女士,你多心啦!

男爵府

回覆樓主

過多十幾年,我諗我可以理直氣壯地坐了掛

男爵府

回覆樓主

Touch wood 下次唔舒服就咪鬼讓俾人啦!而家啲列車唔知做乜鬼chok得好緊要,萬一跌親點算遇正啲咁厚面皮又多嘴嘅人,即刻扮反胃作嘔方圓幾公里啲人即刻彈開晒,咪睇下佢有位仲夠唔夠膽坐囉!

珊瑚宮

親子王國15週年勳章 BK Milk勳章

覺得你讓嚟多餘,你已經講咗你病,佢鬧你係佢冇品,但你屈服讓比佢,咁其他人更加覺得你其實唔係你講咁病

再者如其他人講,你都有比車錢的點解要讓位,佢腳跛咪叫佢去關愛座咯

首頁
34567...8

尾頁

跳至