自由講場

跳至

首頁
12345...7

尾頁

子爵府

朋友急換樓,但現住仍未賣出,要比政府hold住15%印花稅。到半年內賣出可退回……
因hold住一大筆上不到會,於是問阿爸短借100萬至多半年,等政府退回15%還他110萬……
阿爸有數百萬可動用現金,但一口拒絕,即使阿媽幫口也不肯……

朋友一向同父母關係良好,早前生日才給阿爸5萬買野食,想不到借一借週轉也不肯,好嬲……

情況是,她會比政府hold住呢舊$直至賣出現樓便退回,講緊3幾個月時間……
佢阿爸唔借佢就少了呢舊$去做按揭,做少2成按揭供貴息……

呢舊$必定於限期內還到,因為她必賣層樓,回復單一物業政府便即退回那舊$,便可還……

點解咁急要借,係因為有個盤以極荀價急放,她不想錯過機會……
講緊如果有人肯短借週轉,前後節省60幾萬,所以先試下問佢阿爸……

公爵府

回覆樓主:

明白你朋友嬲的原因!
恭賀新禧,迎春接福!

侯爵府

2018復活節勳章

jesswu 發表於 17-11-18 21:44
朋友急換樓,但現住仍未賣出,要比政府hold住15%印花稅。到半年內賣出可退回……
因hold住一大筆上不到會, ...

首先我自己一定唔會問爸爸借錢

咩原因要急換樓? 真係唔換唔得? 100萬唔係少數目呀~ 爸爸唔借都唔係係道理, 朋友覺得自己爸爸鬆動, 但真實情況係點只有老人家自己知道。

話就話會還錢, 好多都借咗唔還嘅真係大有人在, 爸爸都要為晚年打算架麻。

因為唔借錢就嬲, 我覺得本未倒置。

買禮物比爸爸, 係孝心, 點可以同借錢講埋一齊呢?

girlbear    發表於 17-11-19 14:49
ivory0915    發表於 17-11-19 14:00

琥珀宮

自己唸唔掂條數就唔好換樓啦,要換也可以先賣後買!

無人應份要幫佢,仲要大拿拿成百萬,你話半年後還,唔還咬你食咩?

子爵府

淘寶 發表於 17-11-18 21:48
首先我自己一定唔會問爸爸借錢

咩原因要急換樓? 真係唔換唔得? 100萬唔係少數目呀~ 爸爸唔借都唔係係道 ...

有道理……
但佢阿爸借比朋友,姪仔係拍下心口幾廿萬開句口就借……
人地話幾時還佢叫人唔好急……

侯爵府

2018復活節勳章

jesswu 發表於 17-11-18 21:50
有道理……
但佢阿爸借比朋友,姪仔係拍下心口幾廿萬開句口就借……
人地話幾時還佢叫人唔好急……

我爸爸都係呢類重朋友嘅人, 係國內嘅親友 (好聽啲咁講) 成日問我爸借錢, 借咗係唔還, 到我爸患病都仲借, 我當然係嬲到爆

但爸爸成日話借到錢比人係福氣, 因為幫到人。

爸爸對外人真係好爽, 我地做仔女只係唔想佢比人呃, 不過亦會尊重佢決定。

我地無問過爸爸借錢, 其實, 自己都咁大個人, 自己諗辦法, 父母養到咁大都仲借錢就真係傷咗佢地心同埋一定會令到佢地擔心, 點解會無錢洗, 係咪發生咗啲咩事? 老人家易亂諗嘢呀~

今次你朋友呢單換樓, 最唔明係點解要急於呢半年內一定要換, 半年後換唔得? 要動用到父母咁大筆錢真係唔太好。

子爵府

木土土 發表於 17-11-18 21:49

無人應份要幫佢,仲要大拿拿成百萬,你話半年後還, ...

我咪話唯有咁lor..
我自己都放緊樓,一步一步來……

不過佢嬲佢老豆對外人好過對仔女,阿叔d仔話在大陸做生意,叫佢賣層祖屋拎$週轉住先,佢唔同家人商量就賣左……
到人地生意上軌道連自己都換大屋又買多層,但仍然唔肯還,阿爸只係話見到自己姪好環境就夠,佢想還自然會還……

結果十幾年喇,一蚊冇還過……

寶石宮

開心吸收勳章 hashtag旅遊勳章 大廚勳章 畀面勳章 BK Milk勳章

木土土 發表於 17-11-18 21:49

無人應份要幫佢,仲要大拿拿成百萬,你話半年後還, ...

係囉...呢個世界冇話自己付出幾多,人地就要有永必應

子爵府

淘寶 發表於 17-11-18 21:56
我爸爸都係呢類重朋友嘅人, 係國內嘅親友 (好聽啲咁講) 成日問我爸借錢, 借咗係唔還, 到我爸患病都仲借, ...

她說不是必須……只不過有間心水極啱價錢,就kick住喺果個位,睇下阿爸可否幫一幫短借……
如果唔得,都係嬲一陣便算……始終係老豆……

象牙宮

2024年龍年勳章 2024勳章 虎到金來勳章 減齡達人勳章 牛年勳章 HiPP勳章(2) 2018父親節勳章 2018母親節勳章 15週年勳章 親子王國15週年勳章 親子王國15週年勳章 2018復活節勳章 王國教室勳章 畀面勳章 BK Milk勳章 DHA勳章 Poo得好勳章

jesswu 發表於 17-11-18 21:57
我咪話唯有咁lor..

所以係咪咁, 有陰影呀!
放下自在

翡翠宮

2018復活節勳章 開心吸收勳章 親子王國15週年勳章

借,係應該看對方意願吧,不是應該強迫對方。
自己另想方法吧,唔應該嬲爸爸。

琥珀宮

jesswu 發表於 17-11-18 21:57
我咪話唯有咁lor..

咁呢個經驗,咪話比佢阿爸知,親人都好,有借未必有還,蠢一次仲唔夠?

珍珠宮

比返十萭利息可以嗎?老人家可能會貪少少利息

子爵府

木土土 發表於 17-11-18 22:03
咁呢個經驗,咪話比佢阿爸知,親人都好,有借未必有還,蠢一次仲唔夠?

我同佢講,算啦有咩好嬲?佢阿媽早年有重病急醫都係一蚊都唔出啦……
醫病緊要過買樓多多聲啦,根本一開始就唔應該問……

象牙宮

2024年龍年勳章

回覆樓主:

對外人豪過對個仔,心淡。

子爵府

sarali 發表於 17-11-18 22:05
比返十萭利息可以嗎?老人家可能會貪少少利息

講左還110萬了

子爵府

木土土 發表於 17-11-18 22:03

最弊佢唔覺自己蠢,覺得好應該幫,幫左人見人有成果有好環境自己好安慰……

朋友感覺他對外人好過對自己老婆仔女好多好多……

子爵府

2024年龍年勳章

回覆樓主

唉,我成日都同自己講,做到先做,做唔到就咪諗,幾親都好,一講到錢就見真章,冇話邊個啱與錯,總之求人不如求己

wcpcelia    發表於 17-11-19 10:48

子爵府

Sumyeema1 發表於 17-11-18 22:08
對外人豪過對個仔,心淡。

好多年前幫個朋友供個女去外國讀書(不是全幫,係幫一部份),人地個女在外國專心讀書又買車……我朋友都有去外國讀書,但要一邊打工又冇車……

男爵府

回覆樓主

會唔會係佢阿爸唔同意佢急用錢既原因,所以唔借,應該有苦衷

首頁
12345...7

尾頁

跳至