醫護健康

跳至

首頁
12345...6

尾頁

子爵府

牛年勳章

我識一個朋友, 佢為咗啲兄弟姊妹要送佢嘅爸爸媽媽入老人院 不惜同兄弟姊妹反面自己接咗一對老人家返屋企,請個工人去照顧呢一對老人家,而家嘅爸爸媽媽已經80歲,佢話送老人家去老人院 ,老人家 係好慘嘅! 大家點睇呢?

男爵府

回覆樓主:

如自己有錢和能力,當然在家照顧是最好。

水晶宮

2024年龍年勳章 2024勳章 虎到金來勳章 2018復活節勳章 15週年勳章 親子王國15週年勳章 親子王國15週年勳章 醒目開學勳章 環保接龍勳章 hashtag影視迷勳章 開心吸收勳章

好多老人家都唔願意,你朋友好好。

複式洋房

笑得好勳章

正常都唔中意,可以的話當然希望多d睇住佢

大宅

MommyPanel勳章 食得好勳章

應該冇一個老人家鐘意吧!

象牙宮

honoluluwendy 發表於 17-11-23 11:47
我識一個朋友, 佢為咗啲兄弟姊妹要送佢嘅爸爸媽媽入老人院 不惜同兄弟姊妹反面自己接咗一對老人家返屋企, ...

可以自己問自己.... 你愛住老人院不?
原因?
想不開、就別想. 得不到、就不要.  失去了、繼續笑.  擁有了、要珍惜。
快乐不是拥有的多,而是计较的少。  

生悶氣,發脾氣,煩躁,焦慮,失眠.   是指因生气(生闷气、怒气、着急上火生成的火气、思虑生成的郁气)。
理性討論交流者。

大宅

瞓得好勳章 Xmas吸收勳章

NO

子爵府

牛年勳章

回覆樓主:

其實 住老人院 ,可能係好多老人家都唔鍾意 ,但係香港地 ,今時今日, 住屋有困難 ,如果有細路仔, 負擔更重 ,仔女只忙於照顧佢自己既家庭,老人家只不過對住個工人, 咁選擇喺老人院住,可能有啲朋友, 而仔女可以多D探佢,同佢出去飲茶食飯,都未嘗5係一個辦法。 我自己就預咗住老人院㗎喇!

伯爵府

醒目開學勳章 BK Milk勳章

honoluluwendy 發表於 17-11-23 11:47
我識一個朋友, 佢為咗啲兄弟姊妹要送佢嘅爸爸媽媽入老人院 不惜同兄弟姊妹反面自己接咗一對老人家返屋企, ...

睇番老人家身體上需要,屋企人同環境及需要醫療用品真係應付同照顧唔到。。。有時身體狀況越來越差,家人能力上真係應付唔到就冇辦法。入院舍對老人家唔係壞事。我奶奶就係啦!屋企應付唔到反令病情更差。而家連醫院醫生都覺得佢入護老院舍都唔適合。需要長期留醫院。
我女2001年1月8日QE出世  

別墅

2018復活節勳章 BB防敏心得分享勳章 瞓得好勳章

實情就冇人鍾意
但了解現實的 就慢慢會接受

大宅

2024年龍年勳章 虎到金來勳章 2018復活節勳章 親子王國15週年勳章 親子王國15週年勳章

有d老人家唔介意去老人院既,但就唔係鍾意去囉。

禁止訪問

回覆樓主

禁止訪問

回覆樓主

珍珠宮

2024年龍年勳章 2024勳章 15週年勳章 親子王國15週年勳章 親子王國15週年勳章

唔鐘意 。

珍珠宮

2024年龍年勳章 2024勳章 15週年勳章 親子王國15週年勳章 親子王國15週年勳章

honoluluwendy 發表於 17-11-23 14:43
其實 住老人院 ,可能係好多老人家都唔鍾意 ,但係香港地 ,今時今日, 住屋有困難 ,如果有細路仔, 負擔 ...

唔係只有老人院先可以識到人 , 老人家去行吓公園同去老人中心都一樣可以識到人 。

子爵府

牛年勳章

AACheungCheung 發表於 17-11-23 22:53
唔係只有老人院先可以識到人 , 老人家去行吓公園同去老人中心都一樣可以識到人 。
...

我都好贊同你嘅講法, 但係呢啲只係適用喺健康嘅老人家。

珍珠宮

honoluluwendy 發表於 17-11-23 23:00
我都好贊同你嘅講法, 但係呢啲只係適用喺健康嘅老人家。

老人家已經唔健康 , 係老人院住都唔會識到朋友 。

其實點做都好 , 過到自己咪得囉 , 又唔使人認同 。

大宅

回覆樓主:

唔會仲意啦
你朋友好好,好偉大

伯爵府

醒目開學勳章 BK Milk勳章

AACheungCheung 發表於 17-11-23 23:06
老人家已經唔健康 , 係老人院住都唔會識到朋友 。

其實點做都好 , 過到自己咪得囉 , 又唔使人認同 。

同意你講。意見個個唔同。思想都係,控制同改變唔到其他人想法。最緊要認為有需要,自己同家人安心就得啦。屋企又好院舍又好。多探多陪老人家就得。
我女2001年1月8日QE出世  

男爵府

2024年龍年勳章 2024勳章 2023年兔年勳章 虎到金來勳章 2021可愛聖誕B勳章 牛年勳章 2018父親節勳章 2018母親節勳章 2018復活節勳章 15週年勳章 親子王國15週年勳章 親子王國15週年勳章 熱血勳章 畀面勳章 BK Milk勳章 Xmas吸收勳章 開心吸收勳章

gloriap 發表於 17-11-24 11:59
屋企又好院舍又好。多探多陪老人家就得
係, 無論屋企定院舍, 最緊要多D去探佢去陪佢

首頁
12345...6

尾頁

跳至