自由講場

跳至

首頁

尾頁

大宅

MsKi 發表於 17-11-23 16:53
今日老公確診左眼有黃斑病,醫生話只得4,5成視力,右眼無事。
黃斑病有分濕或者乾性,要另約醫生再深入檢 ...

我建議睇多個醫生,去埋政府睇,聽下意見。我媽睇第一個集團專科醫生叫打針,我叫佢轉介政府即睇,話做激光,唔知点選擇之下,我再找了個有D名氣嘅醫生,同政府的一樣做激光。最後私家手術後一個月好返

大宅

回覆樓主:

十年前,發現一隻眼睇白色野唔白色,紅色變左少少灰,格仔線少少曲,應該係濕性,做光動力療法(無記錯名嘅話),醫生,Barbara Tam。做完康覆後視力回覆正常。(本身視力正常,而家四字頭,好輕微老花)

伯爵府

2018復活節勳章

回覆樓主

大宅

回覆樓主:

見到你地d留言,總算有返d希望

複式洋房

回覆樓主:

同我老公一樣, 年齡都差唔多,都係4x, 多數係濕性, 打三支針就會好番, 但係之後都可能會復發,我老公就e幾年打左2次了,都冇辦法,大家可交流下, 佢成日都仲話唔關打機事,現在仲打機,但醫生都話唔知係咩成因...

大宅

snufkkin 發表於 17-11-23 23:24
同我老公一樣, 年齡都差唔多,都係4x, 多數係濕性, 打三支針就會好番, 但係之後都可能會復發,我老公就 ...

我覺得都會關手機,電腦……事,始終呢d係影响隻眼

珍珠宮

2024年龍年勳章 2023年兔年勳章

MsKi 發表於 17-11-23 16:53
今日老公確診左眼有黃斑病,醫生話只得4,5成視力,右眼無事。
黃斑病有分濕或者乾性,要另約醫生再深入檢 ...

我家人係打針都無用
最後做左手術,視力無受損

男爵府

回覆樓主:

我覺得初步睇完私家,即刻做治療,跟住寫轉介信去政府,政府睇黃班病排得都好快。

家人是老人黃班病,現在已打左6針,終於好好多, 但衰退了既視力唔會恢復。

政府$8000一支針,1個月1支, 私家至少萬8一支 .未計診金。

公爵府

MsKi 發表於 17-11-23 18:29
我老公無近視,無遠視,只有小小散光,發現睇細字唔清楚,以為老花,就去咗驗眼,點知就發現了
...

原來咁突然,大家真係要好好保護眼睛

子爵府

Chchingpig 發表於 17-11-23 23:31
我家人係打針都無用
最後做左手術,視力無受損

請問你家人做左咩手術?
我家人濕性
Keep 住睇政府 + 打針
已經打左好多支
光動力又做過
但完全冇改善

~~ 說安慰話的舌頭是生命船; 奸惡的舌頭使人心碎 ~~
**if you wanna cry, cry on my shoulder;
    if you need someone who cares for you;
    if you're feeling sad; your heart gets colder;
    yes I show you what real love can do.**

子爵府

metrochung 發表於 17-11-23 21:20
我建議睇多個醫生,去埋政府睇,聽下意見。我媽睇第一個集團專科醫生叫打針,我叫佢轉介政府即睇,話做激 ...

做激光嘅意思係咪即係其他jm講嘅光動力治療?

珍珠宮

2024年龍年勳章 2023年兔年勳章

yy13 發表於 17-11-24 02:48
請問你家人做左咩手術?
我家人濕性
Keep 住睇政府 + 打針

我唔記得手術名啦
Something call 翻眼底,I can't remember
You can consult 李佑榮醫生

侯爵府

環保接龍勳章

sharonfan 發表於 17-11-23 21:10
我老公是濕性,用針灸,醫好了

請問是眼周邊落針嗎? 針了幾多次好番

男爵府

回覆樓主:

千祈唔好黑暗中玩電話,会誘發黃斑点病變

大宅

mini122 發表於 17-11-24 07:34
做激光嘅意思係咪即係其他jm講嘅光動力治療?

yes, 光動力治療。 首先要搞清楚係黃斑點病變定係黃斑點滲水, 病變係打針, 黃斑點滲水係做光動力治療。 每個醫生都有佢嘅專長 ,第一次睇集團醫生佢嘅專長佢做青光眼,所以佢建議我媽咪打針, 針藥有分幾個價錢, 仲話要打幾針,好彩冇聽佢講。 攞到私家醫生轉介信即刻去政府(眼科醫院)排期,即日有得見醫生,要排一個月做一個螢光做影驗查(大約名稱)先,再排做光動力治療。因我媽都六字頭了,不想再等,之後由朋友仔介紹去了林順x眼科中心,個到有不同眼科的醫生,我打去問邊個有專醫黄班點嘅而有經驗醫生,他們叫我睇李佑榮快D(本身想睇林),乜地點我哋都去,最重要快。第一次睇李,滲水有D人可以自己好返,我媽就一至兩星期後覆診,之後我哋同醫生傾向想快D好就做手術,幾星期後就係做咗光動力治療。因為我媽因為依件事,好擔心好影響心情,又驚破壞咗嘅地方就不能收復,所以就想快D好快D做。希望忙到你,祝你先生早日康復

別墅

sharonchoi 發表於 17-11-24 08:25
請問是眼周邊落針嗎? 針了幾多次好番

是,在眼周邊下針,醫師話,濕性黃班病可看成是眼中風,所以我認為針灸能否成功,也是要看病因。忘記了老公針了多少次,只大概記得是好幾次,每星期一次,一至兩個月內完成,完成後再到西醫的專科檢查,醫生話完全康復,不用做手術。

子爵府

metrochung 發表於 17-11-24 09:30
yes, 光動力治療。 首先要搞清楚係黃斑點病變定係黃斑點滲水, 病變係打針, 黃斑點滲水係做光動力治療。 ...

請問你媽媽做激去做左幾多次?
Thx
**if you wanna cry, cry on my shoulder;
    if you need someone who cares for you;
    if you're feeling sad; your heart gets colder;
    yes I show you what real love can do.**

子爵府

sharonfan 發表於 17-11-24 09:54

是,在眼周邊下針,醫師話,濕性黃班病可看成是眼中風, ...

同埋做左幾多$?

我家人喺政府跟開
又睇過林順潮+打針
但冇乜效果

大宅

yy13 發表於 17-11-24 10:44
請問你媽媽做激去做左幾多次?
Thx

光動力治療,只做了一次,當天手術費乜費乜費约兩萬四五。

珍珠宮

回覆樓主

如果我C6有帶contact lens想用幅圖測試要5要除lens試睇呢?

首頁

尾頁

跳至