懷孕前後

跳至

首頁

尾頁

大宅

仲有10w就生啦,但總係覺得自己虛火旺,成日手就凍冰冰,身體就好熱,有時仲會熱到訓唔著,最麻煩既係有腰酸背痛,可能關之前坐得係電腦面前多!想請教下jm們點緩解腰酸同燥熱,可以做D咩運動或者食D咩去改善嗎?

大宅

飲多d水,早d訓,老生常談但好有用

大宅

牛年勳章

一定要飲多啲水!食多啲水對改善虛火好有幫助架 唔中意飲水就飲杜仲茶 我個中醫師話杜仲可以改善虛火 又可以幫到腰酸

大宅

開心吸收勳章

回覆樓主

我之前都係有腰酸既情況,我就靠做yoga同食療慢慢改善,但做yoga最好都係有專業老師係旁邊好d!因為好多動作轉來轉去,一個唔小心可能會搞到bb早產架。食療方面,我都有飲杜仲茶同黑豆茶,我覺得效果好好呀~而且我仲有飲杜仲滴雞精,飲左真係覺得體力好左+腰酸冇咁西利

回覆 hebeyau 的帖子

Hello hebeyau ,懷孕期間的確會有唔同程度嘅唔舒服,到BB出世後所有不適都會慢慢舒緩架!懷孕後期BB愈來愈大,血液循環無咁好,媽媽手、腳有機會比較冰冷甚至浮腫/麻痺,每日20-30分鐘運動如外出散步,瞓覺時儘量向左邊瞓,墊高對腳瞓(高過心臟水平)對血液循環都有幫助。唔少媽媽會用托腹帶黎減輕腰背不適,媽媽會唔會考慮下?

我有一個願望,就是想見到每個BB食得好、瞓得好、笑得好、Poo得好,
有個海綿級肚仔,每天盡情體驗新事物、吸收新樂趣!

大宅

回覆樓主

腰痛可能係唔夠鈣。

禁止訪問

回覆樓主

大宅

海綿肚仔專家@牛欄牌 發表於 17-11-28 17:33
回覆 hebeyau 的帖子

Hello hebeyau ,懷孕期間的確會有唔同程度嘅唔舒服,到BB出世後所有不適都會慢慢舒 ...
多謝你意見呀,我都試下墊高隻腳訓,睇下會唔會好D先

大宅

wonghiuyeezozo 發表於 17-11-28 20:56
其實係正常架 我仲要牙肉痛 近一星期又胃酸分泌過多 兒家又唔舒服返 真心想快啲到時辰生 早日解脫 真係冇咩 ...
係呀,不過一齊加油

男爵府

我成日口淡淡都想搵野飲~
想問下JM們知唔知杜仲茶係咪成個孕期都可以飲呢?
hebeyau 發表於 17-11-29 10:51
多謝你意見呀,我都試下墊高隻腳訓,睇下會唔會好D先
媽媽要避免坐長時間,每日做產前運動,可以強化會陰肌肉、預防腰背痛、促進血液循環都有幫助,加油
我有一個願望,就是想見到每個BB食得好、瞓得好、笑得好、Poo得好,
有個海綿級肚仔,每天盡情體驗新事物、吸收新樂趣!

禁止訪問

首頁

尾頁

跳至