自由講場

跳至

首頁
23456...19

尾頁

侯爵府

sasa@uk 發表於 17-12-3 23:47
我覺得性騷擾/非禮係摸出面未到除衫褲

比人除左衫褲就係性侵啦

但事實唔係你覺得就係

子爵府

回覆樓主:

10A講咩大家咪又衝出黎抽佢水⋯ 咁同佢有咩分別

理性分析下啦

Tris    發表於 17-12-4 11:03

珍珠宮

認識瑞士牛牛第一回 畀面勳章

goat 發表於 17-12-3 22:21
雖然我都覺今次佢抽水,但樓主又真係連性侵犯都唔識分.......呢D野google下就唔會咁樣衰
...

我google咗㗎,性侵犯同性騷擾真係有分別喎:

性侵犯

法律上,性侵犯包括較為普遍的與未成年少女發生性行為、強姦及非禮等。進一步的更有性撫摸、口交、獸交、性虐待、暴露狂及利用兒童刺激或滿足個人性慾等,亦屬於性侵犯。此外,安排兒童拍攝淫褻電影或照片,以及作雛妓亦被列為性侵犯。

性侵犯一般是指干犯了與性罪行相關的法例,香港的性罪行主要是受香港法例第200章刑事罪行條例規管,而執法機構是警務處。該條例在1991年修訂後,大部分保障範圍由女性擴展至男性,性罪行一般包括以下多項,違法者重判會被判以終身監禁。

與非法性交有關的罪行
拐帶年齡在18歲以下的未婚女童為使她與人性交
強姦
與肛交有關的罪行
亂倫罪
獸交罪
猥褻侵犯罪(俗稱非禮)
與嚴重猥褻行為有關的罪行
向年齡在16歲以下的兒童作出猥褻行為
猥褻暴露身體

珍珠宮

雖然我都覺今次佢抽水,但樓主又真係連性侵犯都唔識分.......呢D野google下就唔會咁樣衰
...

Post 唔到咁長,繼續先:

至於性騷擾方面,任何不受歡迎(unwelcomed)及不被欲求(unwanted)的性侵害、性要求,或其他具有性意味的言辭或行為,當順從於這些言詞或行為要求,作為個人獲取工作機會、昇遷等有利條件等,均構成性騷擾,而性騷擾可以分為兩類:

第一類是指任何具冒犯性、侮辱性或威嚇性的不受歡迎、並涉及性的行為及行徑,例如:

不受歡迎的身體接觸、被人摩擦身體
盯著看或擠眉弄眼
不斷追問別人的性生活
使人反感、涉及性的手勢
對別人的外表加以評論,談話內容與性有關
刻意或不經意的行為
一次的或經常的行為並涉及性的行為及行徑

第二類是指工作環境中充斥涉及性的行為、言語或圖片,使你難以安然地工作,這可以稱為具有敵意或具威嚇性的工作環境。例如:

在工作場所作出的持續、並涉及性的不受歡迎行為。
可以是間接地或不經意地針對某人而作出的行為,如展示露骨或色情物品、苛刻的性戲謔、涉及性的粗鄙對話、譏諷或令人反感的玩笑。

根據美國平等雇用機會委員會的定義,性騷擾是性別歧視的一種,為「本質是性而不受歡迎之口語或身體的行為」(DelCarmen,1991),而香港法例中,性罪行中並沒有性騷擾的條文,但在1996年12月20日全面生效的反性別歧視條例(Sex Discrimination Ordinance, Cap.480)中,則將性騷擾定為違法行為,這條例是根據民事法的原則而制訂。
反性別歧視條例中列明,任何人基於他人的性別、婚姻狀況、身孕而作出歧視,又或作出構成使人受害、性騷擾的行為,屬於違法。條例中有明文規定,違反某些條文即構成刑事罪行。

珍珠宮

...

結論係:

性侵犯與性騷擾之間的分別顯然易見,性罪行及性侵犯遠較性騷擾來得嚴重,而定義亦十分嚴謹,相關的刑罰亦較重。在校園發生的,則以性騷擾的情況較為普遍。但在性罪行中非禮行為的定義卻又與性騷擾的定義有十分相近之處,亦有很多人會有所誤會。

珍珠宮

Helenrexly 發表於 17-12-3 22:54
根本唔鐘意一個人,連佢呼吸都係錯

俾人非禮都唔算性侵,咁係咪要拮咗入去先叫性侵

其實我從來冇講過唔like 10A喎?
只係對事不對人啫!

珍珠宮

洋洋 發表於 17-12-3 23:12
估唔到除了樓主仲咁多人唔識,仲要開post

Wiki 都唔一定啱,成日都有錯漏!

sim008    發表於 17-12-5 15:35
991129    發表於 17-12-4 12:11

公爵府

回覆樓主:

我問完律師黎,非禮係性侵囉
言語都係~

珍珠宮

mc_pigpig 發表於 17-12-3 23:03
當唔鐘意一個人,就算佢講咩都好都話佢錯同抽水。
換轉唔係十優講,係第二個,啲人可能讚佢勇敢同堅強。
林 ...

其實我從來冇講過唔like 10A喎?只係對事不對人啫!

珍珠宮

Helenrexly 發表於 17-12-3 23:23
估唔到咁多人識玩bk, 唔識上網fact check

我search過性侵同性騷擾係有分別囉!
#63-#65

珍珠宮

Bomama 發表於 17-12-3 23:43
非禮都屬於性侵犯一種, 大家身為女性, 為咗保護自己,都應該清楚認識, 唔好因為唔鍾意某個人,就話佢言 ...

從來冇唔like 10A,只係理解到性侵同性騷擾係有分別,上網search過都係咁講。

寶石宮

2023年兔年勳章

KUDOS 發表於 17-12-3 21:48
佢話:「相信唔少女仔都曾經遭受性侵犯,我亦都晤例外,仲要係唔止一次添!」

我第一吓就覺得 ...

"畀人抽咗水咁" 咁想講係定好似?

大宅

KUDOS 發表於 17-12-4 00:18
從來冇唔like 10A,只係理解到性侵同性騷擾係有分別,上網search過都係咁講。
...

其實你自己post個段野出黎都有講非禮係屬於性侵犯

10a話佢都曾經被性侵犯(非禮),咁請問佢邊度有理解錯?係你一箱情願理解到人地被性騷擾咋喎!

珍珠宮

TRUBIMA 發表於 17-12-3 23:27
嘩,女性喎,做人媽媽喎....睇到打冷陣

唔使咁講嘢嘅,大家硏究吓個定義啫,以我嘅認知性侵同性騷擾係有分別,就算理解唔同都無分對錯,凡事冇絕對,今日wiki咁寫,聽日又可以改,就算做人阿媽定阿婆都唔好人身攻擊啦!

珍珠宮

KUDOS 發表於 17-12-4 00:18
...

點解又關性騷擾事?唔係一直講緊性侵?

珍珠宮

skyfree333 發表於 17-12-4 00:12
我問完律師黎,非禮係性侵囉
言語都係~

真係今時唔同往日,真心想知道,如果響街有男人對個女人上下打量都算係性侵?

大宅

KUDOS 發表於 17-12-4 00:01
我google咗㗎,性侵犯同性騷擾真係有分別喎:

性侵犯

你自己都引述咗啦,性侵犯咪已經包括埋非禮囉。
都唔知邊個想抽邊個水

大宅

KUDOS 發表於 17-12-4 00:15
我search過性侵同性騷擾係有分別囉!
#63-#65

其實不嬲講緊性侵,我唔明做乜拉埋性騷擾嚟講

珍珠宮

FortuneFountain 發表於 17-12-4 00:26
其實你自己post個段野出黎都有講非禮係屬於性侵犯

10a話佢都曾經被性侵犯(非禮),咁請問佢邊度有理解錯 ...

佢又冇詳細說明,所以我就係唔明咩係比人抽水,傷害性不強嘅性侵犯。

琥珀宮

回覆樓主:

樓主,麥小姐根本冇好似呂麗瑤咁將被性侵情況具體表述。

所以我地係BK唔使咁認真討論呢個女人講嘅嘢,只會係正中麥小姐計算自己又可有高度人氣。

原本唔想回講關於呢個機心如此重女人嘅帖,但見咁糾結,所以提提你,討論佢知唔知唔係重點,佢根本只係想借呢件事發出點聲音,目的係show off與賺焦點。

首頁
23456...19

尾頁

跳至