自由講場

跳至

首頁

尾頁

珍珠宮

Icecream17 發表於 17-12-7 01:46
5年巳經要比長服佢自己唔做無長服,你炒佢就有,所以可能嚇你等你驚叫佢走就有長服收
...

大宅

回覆樓主

香港有個師父識搞呢d,係法力應該都幾高果種,不過你睇下工人係真唔係先,不過最好送走工人好d,唔係唔想幫佢地但發生過太多工人玩野,我已經唔能夠太信任佢地,一定要保護自己左自己先

男爵府

回覆樓主:

既然佢喺你屋企做咗咁多年,佢係個咩人你應該好清楚。
有時寧可信其有, 如果佢真係中野,留喺你屋企對你哋都冇好處。
佢真係有心要走,做野求求其其都可以令你送走佢。可能佢真係有事。

水晶宮

wyeth冷知識勳章 畀面勳章 大廚勳章

回覆樓主:

我直頭中"不瘦降",失眠,訓得唔好已經好耐。

不知所謂的乙陸!!!

大宅

hashtag影視迷勳章 BK Milk勳章 畀面勳章

回覆樓主:

中失眠降頭?呢個降頭幾雞,purpose係乜

想當年我99湊湊下唔想幫我湊女,周圍同人講自己頭暈有心臟病,仲周圍睇e生check, 我請到工人之後即刻冇事,仲日日出街玩 去旅行

失眠呢D理由得啖笑

佢有冇 唔夠精神, 食欲不振, 反應遲緩,脾氣暴躁... 呢啲失眠嘅後遺症先?

水晶宮

bkit 發表於 17-12-6 17:25
我家姐姐近排常失眠,睇医生又話無問題,食藥又無用。原來她在菲律賓的家人告知她中左降,是否要返菲律賓解 ...

咁姐姐除左話中降, 仲有無其他要求?

有無嚴重影響日常工作?

問佢需唔需要辭職回鄉治降?
天空之城, 快樂之地

公爵府

2024勳章

我家姐姐近排常失眠,睇医生又話無問題,食藥又無用。原來她在菲律賓的家人告知她中左降,是否要返菲律賓解 ...

菲律賓主要信天主教, 如果佢係印傭信既機會大啲
不過其實兩樣都唔可信

珊瑚宮

親子王國15週年勳章 BK Milk勳章

Icecream17 發表於 17-12-7 01:46
5年巳經要比長服佢自己唔做無長服,你炒佢就有,所以可能嚇你等你驚叫佢走就有長服收
...

噢,原來 5 年就有長服,我還以為要 6 年添

謝謝告知

好陰既招數

其實想早啲攞長服,可以開心見誠同雇主講,早啲出少少比佢,簽返字冇話唔得嘖,何必咁玩嘢,以後一路年年都有㗎嘛,玩呢啲走,為了攞少少,其實佢都好短視,你估咁容易遇到個大家合作愉快既雇主咩⋯⋯

瑪瑙宮

2024勳章 2023年兔年勳章 虎到金來勳章 2018父親節勳章 2018母親節勳章 2018復活節勳章 畀面勳章 環保接龍勳章

佢玩妳

伯爵府

畀面勳章 BK Milk勳章

回覆樓主:

新招

珍珠宮

2024年龍年勳章 2023年兔年勳章 虎到金來勳章 2018復活節勳章

我之前個菲傭又係咁, 在我家做了超過6年, 話我屋企有野攪佢. 有一排要去我女房瞓地下, 我冇理佢, 跟住放假話返菲搵佢屋企人幫手. 最後, 用多個約我就冇同佢續.

琥珀宮

親子達人勳章 BK猜猜猜慶中秋

回覆樓主:

隔咁遠,應該落唔到。
聽聞解降方法,其中一樣係漂流過海,遠離落降地方
你若盛開, 蝴蝶便來!

公爵府

bkit 發表於 17-12-6 17:30
佢在我家差不多6年,表現一向尚可,但近期失眠左兩星期,用盡辦法又訓唔到。後尾有人同佢家人講比人落左降 ...

突然連續失眠唔代表俾人落降頭,我都試過冇原因就連續失眠好耐,叫佢睇睇會不會係情緒問題,連續失眠都可能引致情緒病

伯爵府

2024年龍年勳章 虎到金來勳章 好媽媽勳章 畀面勳章

佢講你都好信.......

珍珠宮

回覆樓主:

男爵府

我屋企個工人(印姐)話係有種降令人訓唔到,最後變到痴線
不過佢唔知菲律賓有冇,淨係知印尼有

大宅

回覆 bkit 的帖子

我朋友工人親戚真係試過.

菲雖然好多都係天主教, 但菲 South area果邊都有一d 人係識落降頭 (佢地叫 black magic).

Black magic, 只要有被下降者的相 / 頭髮, 無論被下降者身處香港都會落到......

係瞓唔到, 發惡夢, 有幻覺, 搞到成個人好 weak or Chi 線....

所以你自己衡量工人 (其實做咗6年你知佢咩人), 真心想幫佢就俾佢回菲, 佢地要做個幾日嘅 ritual 先可以解降.

朋友工人做咗1x 年, 相信佢唔會無拿拿吹水...

Good luck to your maid.

子爵府

2023年兔年勳章

回覆樓主:

臨近聖誕d菲姐嘅屋企人好高危...
但你個姐姐好有創意

男爵府

育兒性格勳章

回覆樓主

咁都信。就聖誕節特別多呢類野

男爵府

Danrice 發表於 17-12-7 12:24
回覆 bkit 的帖子

我朋友工人親戚真係試過.
我屋企個印姐講晚既同你朋友工人一樣,只係國家唔同

首頁

尾頁