自由講場

跳至

首頁

尾頁

珊瑚宮

rose-mag 發表於 17-12-10 00:05
呢d我呢度都有,一堂搞掂果d咪就係果堂之後自己唔識整,好似好多教煮嘢嘅,咩都整好晒係呀,果堂帶個靚靚 ...

我跟左3位老師了
心機修為, 我就唔覺得一定係。 以我咁心急, 乜都要快既人, 一樣可以坐低花成10個鍾去做件作品。

王國長老

2024年龍年勳章 2024勳章 虎到金來勳章 牛年勳章 15週年勳章 親子王國15週年勳章 親子王國15週年勳章 2018復活節勳章 畀面勳章 有「營」勳章 好媽媽勳章 醒目開學勳章 環保接龍勳章 大廚勳章 親子達人勳章 王國長老 BK Milk勳章 hashtag影視迷勳章 最關心BB問題熱投勳章 開心吸收勳章

cbeyond 發表於 17-12-10 00:07

我跟左3位老師了

我都兩個,第一個流過劉華

FiFiMa    發表於 17-12-10 18:52
花旗太太生活在花旗國,留意時差,你問我未必即時答到。

珊瑚宮

rose-mag 發表於 17-12-10 00:11
我都兩個,第一個流過劉華

老師有手捏勁, 有拉杯勁, 唔錯呀

公爵府

回覆樓主:

我都好鐘意淘呢啲屋仔整,而家整緊蛋糕店

珍珠宮

好媽媽勳章

cqwert 發表於 17-12-9 22:59
回覆 sumlam 的帖子

我是用樹脂粘土做,想問樓主巳買製造粘土工具嗎?

未呀,我仲十五十六緊,淘乜diy材料包玩好
自由.自由,多少罪惡假汝之名以行

珍珠宮

好媽媽勳章

iceicedog 發表於 17-12-10 00:25
我都好鐘意淘呢啲屋仔整,而家整緊蛋糕店

我都想砌蛋糕店,仲想整啲粘土微型蛋糕放入去

珍珠宮

好媽媽勳章

rose-mag 發表於 17-12-9 23:41
呢個係迷你拉坏機,未學過整有難度,淨點揾中心點已經要學一段時間,之後手勢定型都要工多藝熟,同埋上油 ...

我唔會出去學架喇,我好怕要預定一日上堂咁,都係自己淘野玩下就夠了

珍珠宮

好媽媽勳章

qq媽媽咪 發表於 17-12-9 19:37

我都係最鍾情屋仔

珍珠宮

好媽媽勳章

Nbs 發表於 17-12-9 19:44
我好耐之前整,都上過少少堂,但主要都係睇書整 (當年連 youtube 都仲未有!)。 台灣同日本都有出版呢d ...

唔該哂,我諗緊淘輕粘土定軟陶,哈哈,因我見youtube個個都玩軟陶。

同埋想請教,調色既話,用acrylic paint 同色粉,有咩分別架?many thx

王國長老

2024年龍年勳章 2024勳章 虎到金來勳章 牛年勳章 15週年勳章 親子王國15週年勳章 親子王國15週年勳章 2018復活節勳章 畀面勳章 有「營」勳章 好媽媽勳章 醒目開學勳章 環保接龍勳章 大廚勳章 親子達人勳章 王國長老 BK Milk勳章 hashtag影視迷勳章 最關心BB問題熱投勳章 開心吸收勳章

cbeyond 發表於 17-12-10 00:17

老師有手捏勁, 有拉杯勁, 唔錯呀

係呀,各有所長,我第二個老師最好係教最簡單最好方法整,我講想整咩想點整,佢俾意見,有時我想得太複雜,佢教另一個簡單方法,仲幾乎係零失敗,最欣賞佢唔收得貴,又會叫我休息下skip一期,揾下新靈感再去過,如果唔移民,我估可能仲跟佢學緊。

珍珠宮

sumlam 發表於 17-12-9 17:16
我屋仔開始厭厭地所以唔洗了,多謝先

我開始想玩粘土整啲微型公仔放入間屋仔到

哦⋯⋯
如果有其他jm想要 ,可以搵我 。
免費送出,自付返運費就得

王國長老

sumlam 發表於 17-12-10 00:30
我唔會出去學架喇,我好怕要預定一日上堂咁,都係自己淘野玩下就夠了
...

我反而鍾意,個個星期去,關手機靜心玩兩三個鐘,冇得去果個星期心癢癢。

珍珠宮

好媽媽勳章

Lorican 發表於 17-12-10 00:56
哦⋯⋯
如果有其他jm想要 ,可以搵我 。
免費送出,自付返運費就得

不如你自己開黎玩 好好玩架

珊瑚宮

rose-mag 發表於 17-12-10 00:55
係呀,各有所長,我第二個老師最好係教最簡單最好方法整,我講想整咩想點整,佢俾意見,有時我想得太複雜 ...

我相反, 好多時老師教, 我睇完我就算, 未必跟住做。老師又唔會一定要你跟做法, 等你自由發揮。
有好有唔好啦, 自由發揮, 好多作品真係只此一件, 真係做唔番出來

王國長老

sumlam 發表於 17-12-10 00:32
我都係最鍾情屋仔

我女都鍾意整屋仔或配件,但我冇淘俾佢玩,佢鍾意自由發揮,癈物利用。

珊瑚宮

rose-mag 發表於 17-12-10 00:57
我反而鍾意,個個星期去,關手機靜心玩兩三個鐘,冇得去果個星期心癢癢。
...

樂而忘返, 不過手機就唔會熄

伯爵府

2018復活節勳章

回覆樓主

珍珠宮

sumlam 發表於 17-12-10 01:02
不如你自己開黎玩 好好玩架

我冇耐性
我有個掛鐘整緊 ,又係遲遲都未整完
我之前淘左個聖比德堡模型比c6 佢都係砌少少就擺係到 有jm有興趣既 我都可以送出

王國長老

cbeyond 發表於 17-12-10 01:11
樂而忘返, 不過手機就唔會熄

手機唔熄唔得,當時我老闆係星期六日幾乎廿四小時都call我,就只淨番我玩陶瓷同喻加嘅時間我熄機揾唔到我。

子爵府

回覆 Lorican 的帖子

方唔方便影屋仔相睇

首頁

尾頁

跳至