自由講場

跳至

首頁

尾頁

象牙宮

牛年勳章 HiPP勳章(1) 2018復活節勳章 15週年勳章 親子王國15週年勳章 親子王國15週年勳章 玩具勳章 畀面勳章 環保接龍勳章 大廚勳章 親子達人勳章 wyeth冷知識勳章 BK Milk勳章 hashtag影視迷勳章 育兒性格勳章 認識瑞士牛牛第一回 認識瑞士牛牛第二回 最關心BB問題熱投勳章 開心吸收勳章

Chowying 發表於 17-12-9 10:54
好多謝你既意見 非常應激

問多條問多條,其實要唔要買羊毛底呢 先謝。

最好唔好,室內暖,熱就除唔到,今日我呢度兩度,我係室內一件薄長袖加件薄外套

翡翠宮

2018復活節勳章 BK Milk勳章 hashtag影視迷勳章

siuballball 發表於 17-12-9 11:00
唔洗la, super warm/heat tech個啲夠,一來又薄啲,可以帶多兩件替換 二來羊毛又唔日日洗得,呀女可能又唔 ...

多謝你意見呀
總有離別的時候

象牙宮

2018復活節勳章 醒目開學勳章 15週年勳章 親子王國15週年勳章 親子王國15週年勳章

Chowying 發表於 17-12-9 10:44
唔係你

因為反正冇要買新,你覺得買防風防水羽絨,定分開兩件好呢
其實最好洋蔥式穿衣方法,可以因應情況逐件拆開除得到的,天氣凍,室內地方都會有暖氣,但室外就好凍,另外如果係中學, 宿舍係會幫學生洗衫同熨埋衫的(當然唔係件件都熨,如裇衫之類會熨) 遊學我就唔知係咪要自助,定佢哋都會當係學生幫小朋友洗埋衫,但一定學校係有得洗的,大學宿舍就係入錢自助洗衣乾衣。

翡翠宮

2018復活節勳章 BK Milk勳章 hashtag影視迷勳章

stkyo 發表於 17-12-9 11:05
最好唔好,室內暖,熱就除唔到,今日我呢度兩度,我係室內一件薄長袖加件薄外套
...

唔該你 香港冇暖氣,坐係個廳到成日都覺陰陰寒

總有離別的時候

珍珠宮

Chowying 發表於 17-12-9 10:18
大概二月中個女去英國 wales 遊學兩星期, check 左天氣 二月平均 1-7度。

佢老媽自細窮冇咩出門經驗 :lau ...

通常洗衣加乾衣,有laundry room, 但注意衣物係咪可以乾衣,會缩水。

知道學校名,search下有咩facilities, 你咪吾洗太担心,show畀佢睇教下佢。

其實學校都會有人簡介基本設施,吾識問下人。

翡翠宮

DoReMi媽媽 發表於 17-12-9 11:08
其實最好洋蔥式穿衣方法,可以因應情況逐件拆開除得到的,天氣凍,室內地方都會有暖氣,但室外就好凍,另外 ...

唔該你
因為平時個女冬天面衫都唔特別厚,可能都綿果d 咁,我諗緊買d 厚毛衫去好,定應該買外套好呢?

翡翠宮

melonfans 發表於 17-12-9 11:12
通常洗衣加乾衣,有laundry room, 但注意衣物係咪可以乾衣,會缩水。

知道學校名,search下有咩facilitie ...

係呀係呀,我都覺我好似太擔心 個女第一次搭飛機出門,平時都只係去吓深圳澳門咁
同埋唔想亂洗錢買太多冇謂野 多謝意見
總有離別的時候

珍珠宮

Chowying 發表於 17-12-9 11:00
唔該你 面衫要唔要着厚毛衣果類,羊毛底你覺得有需要買嗎
...

裏面fleece, 外套防風防水嗰d, 户外活動,上堂又啱,天氣潮濕又啱。

第日返香港去旅行又啱用。

翡翠宮

jutau 發表於 17-12-9 11:00
怕凍同埋經常外出嘅就唔夠喇

Wales喺英國西北部㗎

唔該你 請問加多件面衫會好d 嗎
總有離別的時候

子爵府

回覆樓主

室內暖氣可以好焗,所以唔好著太多打底既保暖衣物,棉質長袖T恤上面加一件冷衫,牛仔褲響室內已經好夠。另外加頸巾羽戎褸(連帽)已經可以百搭不同天氣。手套如果覺得需要也可以準備。(以前住英國10年)

象牙宮

2018復活節勳章 醒目開學勳章 15週年勳章 親子王國15週年勳章 親子王國15週年勳章

Chowying 發表於 17-12-9 11:15
唔係你
因為平時個女冬天面衫都唔特別厚,可能都綿果d 咁,我諗緊買d 厚毛衫去好,定 ...
因為室內有暖氣,通常室外着咗厚暖外套,入到室內就會除剩薄衣,如果係厚毛衫,入到室內可能會熱得滯,我諗外套會較好,防風防雨內加可除的抓毛衣外套,哩個幾OK的,另外你可以問下辦遊學團的機構,如果洗衫,係咪混埋其他同學一齊洗,如果宿生,要帶備有名的網袋,將自己細件物件放晒網袋丟入洗衣機,就唔會同其他同學撈亂,我唔知遊學學校係咪都一樣做法,可以問下以作準備

翡翠宮

melonfans 發表於 17-12-9 11:19

裏面fleece, 外套防風防水嗰d, 户外活動,上堂又啱,天氣 ...

好感謝你既意見
總有離別的時候

珍珠宮

Chowying 發表於 17-12-9 11:18
係呀係呀,我都覺我好似太擔心 個女第一次搭飛機出門,平時都只係去吓深圳澳門咁
同埋唔 ...

提佢過關check in, 記得記得吾好幫人攞行李或超重寄倉,太多人呃细路運毒。

膠樽飲品都可能係冰毒,我仔咁细個都教。

我第一次坐飛機就係去倫敦,坐我隔離嗰個女仔又係留學生,好明大鄉里第一次出門,自己坐飛機嘅心情,當時坐BA, 又無戲啱睇,悶爆!

象牙宮

Chowying 發表於 17-12-9 11:18
同埋唔 ...
你嘅擔心正常的,小朋友只係中一,着緊係當然的

翡翠宮

DoReMi媽媽 發表於 17-12-9 11:23
因為室內有暖氣,通常室外着咗厚暖外套,入到室內就會除剩薄衣,如果係厚毛衫,入到室內可能會熱得滯,我諗 ...

非常感謝 我地平時近乎 0 出門, 所以樣樣都要去買 ,早 d 問吓大家,我就去入吓特價貨
總有離別的時候

男爵府

回覆樓主

大約似香港寒冷天氣警告,Jacket, 冷衫,一件 heat tech, pantyhose, leggings, 牛仔褲。

翡翠宮

melonfans 發表於 17-12-9 11:26
提佢過關check in, 記得記得吾好幫人攞行李或超重寄倉,太多人呃细路運毒。

膠樽飲品都可能係冰毒,我仔 ...

毒品呢樣要小心,唔好比人利用,多謝提醒 過關呢個好緊要
總有離別的時候

用戶要求終止服務

Chowying 發表於 17-12-9 10:18
大概二月中個女去英國 wales 遊學兩星期, check 左天氣 二月平均 1-7度。

佢老媽自細窮冇咩出門經驗 :lau ...

學校有暖氣,長袖衫加羽絨已ok

象牙宮

Chowying 發表於 17-12-9 11:33
非常感謝 我地平時近乎 0 出門, 所以樣樣都要去買 ,早 d 問吓大家,我就 ...
你唔好咁謙虛啦,大家將所知嘅交換分享,將來可能我都需要你嘅資訊同幫忙。

翡翠宮

macdullbaby 發表於 17-12-9 11:21
室內暖氣可以好焗,所以唔好著太多打底既保暖衣物,棉質長袖T恤上面加一件冷衫,牛仔褲響室內已經好夠。另 ...

唔該你 好多謝你既意見
總有離別的時候

首頁

尾頁

跳至