自由講場

跳至

首頁

尾頁

翡翠宮

2018復活節勳章 BK Milk勳章 hashtag影視迷勳章

DoReMi媽媽 發表於 17-12-9 11:48
你唔好咁謙虛啦,大家將所知嘅交換分享,將來可能我都需要你嘅資訊同幫忙。 ...

bk 姊妹好重要嫁,我琴晚千頭萬緒都唔知買咩好,又想襯 uniqlo 有特價先入貨 唔想等到學校開會先去買。

個女就好喇,我以前都想去英國 但始終冇機會
總有離別的時候

翡翠宮

2018復活節勳章 BK Milk勳章 hashtag影視迷勳章

dlee_ca 發表於 17-12-9 11:42
大約似香港寒冷天氣警告,Jacket, 冷衫,一件 heat tech, pantyhose, leggings, 牛仔褲。
...

唔該你
總有離別的時候

翡翠宮

^—^ 發表於 17-12-9 11:47
學校有暖氣,長袖衫加羽絨已ok

唔該你
總有離別的時候

象牙宮

2018復活節勳章 醒目開學勳章 15週年勳章 親子王國15週年勳章 親子王國15週年勳章

Chowying 發表於 17-12-9 11:55
bk 姊妹好重要嫁,我琴晚千頭萬緒都唔知買咩好,又想襯 uniqlo 有特價先入貨 唔想 ...
新一代唔同的了,我哋都想將最好的俾佢哋

珍珠宮

回覆樓主

近吾近海?近海會凍啲大風啲,羽绒只係其次(我個人prefer 漁夫褸),最緊要係有頸巾。如住學校宿舍,一定有洗衣房(好似香港自助洗衣店咁),只係遠近問題。另外因用暖氣,房內可能會比較乾,可以帶個小型加濕器。

珍珠宮

Chowying 發表於 17-12-9 10:31
唔該你 請問係咪個個都乾衣,唔會浪衫既呢

如果留學,香港女仔通常會買個浪衫架係房放暖爐邊但只係去遊學兩星期,就冇謂搞咁多野,直接乾啦

琥珀宮

Chowying 發表於 17-12-9 10:18
大概二月中個女去英國 wales 遊學兩星期, check 左天氣 二月平均 1-7度。

佢老媽自細窮冇咩出門經驗 :lau ...

英國成日雨濕濕,好彩當年著對爬山鞋,完全唔入水,又防滑,朋友著對波鞋,成對鞋濕晒,好辛苦

翡翠宮

kavenzou 發表於 17-12-9 13:38
如果留學,香港女仔通常會買個浪衫架係房放暖爐邊但只係去遊學兩星期,就冇謂搞咁多野,直接乾啦
...

多謝意見 睇地圖好似幾近海 ,係 Colwyn bay 附近。我硬係影住好多衫唔乾得咁 依家諗定點教女,怕佢唔洗咁拎返黎比我
總有離別的時候

翡翠宮

mandy952 發表於 17-12-9 13:44

英國成日雨濕濕,好彩當年著對爬山鞋,完全唔入水,又防滑 ...

唔該你 去睇睇先 嘩,咁攪,個遊學要洗多好多錢
總有離別的時候

珍珠宮

Chowying 發表於 17-12-9 11:55
bk 姊妹好重要嫁,我琴晚千頭萬緒都唔知買咩好,又想襯 uniqlo 有特價先入貨 唔想 ...

uk都大減,rate 低,嗰面d boot好著,防跣防水,你女買對仲抵

珍珠宮

Poyau 發表於 17-12-9 10:45
好似去旅行住酒店 係房掛起d衫
英國經常天陰落雨

正常唔可以係房狼衫,有地方狼衫

翡翠宮

melonfans 發表於 17-12-9 15:29
正常唔可以係房狼衫,有地方狼衫

有地方浪就好 叫佢自己買我就有 d 擔心 唔敢
總有離別的時候

珍珠宮

Chowying 發表於 17-12-9 15:42
有地方浪就好 叫佢自己買我就有 d 擔心 唔敢

大個女啦!畀budget佢買下野,仲要買畀你

珍珠宮

Chowying 發表於 17-12-9 14:24
多謝意見 睇地圖好似幾近海 ,係 Colwyn bay 附近。我硬係影住好多衫唔乾得咁 依 ...

之前TBB有幾輯前港姐藝人去返留學地方,孖10A做那輯姓陳那位,就是去那附近讀中學,冬季食正大西洋北極風,幾寒下,防雨雪外套必備,天遲光早黑,密雨雪時鮮色(反光)更好。

翡翠宮

brindlewin 發表於 17-12-9 15:50

之前TBB有幾輯前港姐藝人去返留學地方,孖10A做那輯姓陳 ...

個女第一次出遠門,就揀中好地方 唔該你 我去搵黎睇睇先
總有離別的時候

伯爵府

Chowying 發表於 17-12-9 10:28
唔該你

其實呢個時間去係咪唔係幾好呢

咁配搭夠暖,英國呢面唔算超凍但成日都好大風,可以準備定厚scarf擋下風, 英國1,2天氣全年計係比較難捱

翡翠宮

Conybrownbb 發表於 17-12-9 16:13

咁配搭夠暖,英國呢面唔算超凍但成日都好大風,可以準備 ...

唔該你

見到學校有遊學參加,就求其報左名先,咩都冇諗過
你覺得着淘寶果d 加絨打底褲,去左室內有暖氣會唔會太熱呢
總有離別的時候

公爵府

2024年龍年勳章 陪月勳章 BK Milk勳章

回覆樓主

如果未有羽絨,就吾好買,反而買二合一個d仲好,因為面防水,中間fleece保暖,反而羽絨要買厚個隻,之後難再穿返。

室內有暖氣,巴士車上都有,開左起碼有20度,千萬吾好穿咁厚同樽領,熱死。基本上長袖底衫加衛衣,已經夠。出門戶外好天吾凍,無太陽落雨都吾會係戶外逗留,所以有件厚褸都夠,加上頸巾,已經好夠。反而波鞋有機會吾夠暖,女仔穿boot好d, 再多對波鞋做替換。帶定d公仔麵,學校野吾啱食,都可以有野頂下。

伯爵府

Chowying 發表於 17-12-9 16:27
唔該你

見到學校有遊學參加,就求其報左名先,咩都冇諗過

唔好客氣
淘寶果啲褲我無買過,唔知暖到咩程度呢?
不過我晌外國通常都係著一條褲,加對長靴都夠暖。如果怕凍可以在內裡加對貼身絲襪or leggings, 我無特登買其他打底褲。
不過注意今年冬天似乎凍過早幾年,帶定多一兩件無壞的

侯爵府

好媽媽勳章

Chowying 發表於 17-12-9 10:18
大概二月中個女去英國 wales 遊學兩星期, check 左天氣 二月平均 1-7度。

佢老媽自細窮冇咩出門經驗 :lau ...
現身在英國落緊雪兩度,我D小朋友都係extra warm加套校服就返學,因室內有暖氣。
記住帶手套同帽

有冇得洗衫就要問下留宿果度有冇

首頁

尾頁

跳至