自由講場

跳至

首頁

尾頁

男爵府

我仔小五,已考完第一次試,佢其他科都可以,唯獨視覺藝術這科弱,整體成績被拉低了 想問下有咩方法可以改善?老師話要改善下,但又無具體說明,我仔應該無畫畫天份,唉,明年要呈分,都唔知點攪?

水晶宮

畀面勳章

回覆樓主

視藝佔分好少架喎,竟然會拉低總體分??
呢d講天份,邊有得迫

侯爵府

回覆樓主:

的確,美勞好講天份。

珍珠宮

視藝真係講天份,我識人為呈分去學畫畫!
回樓上jm,呢科真係可以影響排名,好似我囡果時,有個男同學科科多我囡ㄧ兩分,我囡視藝排名係全級頭幾名,個男同學係全級最尾廿名,結果每次呈分我囡名次都高他一,兩名!不過,大家都入到心儀中學!

我把平安留給你們,我將我的平安賜給你們;我所賜給你們的,不像世界所賜的一樣。你心裏不要煩亂,也不要膽怯。(若 14:27)
Happy moments, praise God. Difficult moments, seek God. Quiet moments, worship God. Painful moments, trust God. Every moment, thank God!!!

男爵府

bb108 發表於 17-12-12 09:11
我仔小五,已考完第一次試,佢其他科都可以,唯獨視覺藝術這科弱,整體成績被拉低了 想問下有咩 ...

係㗎,一科視藝 = 半科常識,出幾多力至可以在常識拎90分,但視藝衰咗就浪費咗常識的一半力!

視藝是三分天份,七分努力,JM 可以在幾個要點可提一提小朋友:
1. 不要離題 - 幅畫你畫到曉飛都冇用
2. 小心編排時間,要有主體,太多detail要兼顧反而令時間不夠用
3. 油顏色時小心d,俾d耐性,油均云d,不要出界
4. 在家俾d畫丶公仔佢跟住畫,訓練下起稿速度和準承度(急就章,冇時間打好個底就唯有做shortcut)

Ok 㗎,仲有時間準備嘅,加油!

侯爵府

回覆樓主:

我仔畫畫都好醜,我都好擔心。出面有無專教視藝呈分的地方?我想比佢上下。

複式洋房

雪雪媽 發表於 17-12-12 09:37
係㗎,一科視藝 = 半科常識,出幾多力至可以在常識拎90分,但視藝衰咗就浪費咗常識的一半力!

視藝是三分 ...
認同,音樂、作文、畫畫都係,3分天分7分努力

男爵府

ka19ren96 發表於 17-12-12 09:49
認同,音樂、作文、畫畫都係,3分天分7分努力

絕對同意

琥珀宮

親子達人勳章 BK猜猜猜慶中秋

參加畫班
你若盛開, 蝴蝶便來!

侯爵府

醒目開學勳章

我仔小五,已考完第一次試,佢其他科都可以,唯獨視覺藝術這科弱,整體成績被拉低了 想問下有咩 ...

係屋企練習線條同埋構圖,再加埋顏色配搭,要練習㗎!

看youtube 也學到。

珍珠宮

一人之下 發表於 17-12-12 09:45
我仔畫畫都好醜,我都好擔心。出面有無專教視藝呈分的地方?我想比佢上下。
...
一般教畫畫嘅畫室ok嗎?記得我簡果間話有埋會考高考美術嘅班,當年我學校老師勁癈,美術補習老師聽完我學校老師嘅事跡後都汗顏,我升中五個暑假開始補,結果學校有讀美術嘅同學中,得3人合格,其中一人係我,個老師仲要勁串話我咁嘅料都合格,話我執到,我覺得佢咁屎仲有得做學校嘅美術科科主任佢仲執到啦

子爵府

webjen 發表於 17-12-12 09:27
視藝真係講天份,我識人為呈分去學畫畫!
回樓上jm,呢科真係可以影響排名,好似我囡果時,有個男同學科科 ...

我吾知現在傳統學校如何計分,我個囡讀IB,佢主要科目成績普遍中上,但Art、music、PE很多時候都可以取得高分,所以總分可以拉高佷多

複式洋房

雪雪媽 發表於 17-12-12 09:53
絕對同意
我細個學小提琴同畫畫,練琴勤力過畫畫,但學到十幾歲就知自己小提琴無天份,就係欠嗰三分,但肯努力點都有六、七分

男爵府

雪雪媽 發表於 17-12-12 09:37

視藝是三分 ...

多謝建議,我試下先!

水晶宮

回覆樓主:

佔好少分啫,我囝冇天份我都冇理,都係主力攻主科仲實際

寶石宮

2023年兔年勳章

真係考你點睇

珍珠宮

BK Milk勳章 畀面勳章

我自己一向呢方面都冇天份, 都唔會逼個仔, 因為佢遺傳左我呢樣野

首頁

尾頁

跳至