自由講場

跳至

首頁
45678...12

尾頁

大宅

親子王國15週年勳章

kattsang 發表於 17-12-13 20:59
要求淘寶step in
今日打咗電話同客服講, 佢話有賣家可能用第三方程式, 可能三方程式關閉, 唔算違規
我問點解咁會影響晒我所有訂單? 一個賣家取消可以影響所有賣家? 點會咁?
咁我拍得愈多咪愈危險?
佢聽完無答我, 只係講番之前講既野
其實佢好似唔知確實發生乜事, 只係求其答敷衍我

男爵府

15週年勳章 親子王國15週年勳章

bepower 發表於 17-12-13 21:06
我聽有買家話拍完唔知點解有張單即時取消, 又係全部取消晒
要再拍過都咪話唔煩, 如果係最後衝刺, 會比佢搞 ...

你講嗰啲即拍即被取消,雙11/12發生通常係一時間太多人用同一個集運地址電話落單,淘寶系統以為係惡意搗亂所以被取消
同你依家拍下唔比錢住又唔旺旺賣家單聲係兩回事⋯⋯

公爵府

回覆樓主:

我今次好順利有幾份已到倉

子爵府

回覆樓主:

不要為明天憂慮,因為明天自有明天的憂慮。一天的難處一天當就夠了

大宅

親子王國15週年勳章

NanaPig 發表於 17-12-13 21:18
我試過淘完手快冇選平時用開間集運,同賣家講佢都係叫我取消再重拍。所以我理解係拍咗就冇得改任何嘢。你用 ...
我雙11都係參加減滿, 但有賣家唔知乜事改價, 我叫佢改番
其實淘寶可以設定調整番價錢

只能講佢設計得差
我拍一百件貨, 是旦一張出事就取消晒
我重拍都煩啦

大宅

親子王國15週年勳章

Dalmatian 發表於 17-12-13 21:21
你講嗰啲即拍即被取消,雙11/12發生通常係一時間太多人用同一個集運地址電話落單,淘寶系統以為係惡意搗亂 ...

你搞少少事, 隔十幾廿分鐘至比, 都要同賣家單聲?
淘寶容許先拍後付, 點解變咗遲少少比係有罪咁?

上面情況, 你拍咗一百件, 淘寶以為你惡意拍取消咗一件, 你變咗全部取消
要重新拍過, 咁都煩啦

叫淘寶正視呢個問題, 處理番都好
啱唔啱?

男爵府

醒目開學勳章 畀面勳章 BK Milk勳章

回覆樓主:

我淘左成10 年野都真係未試過3日先俾$。有時忘記左,賣家會旺旺或取消交易。双十一,双十二不能大安旨意是常識吧..
https://i.ksd-i.com/s/630x_86400_d73df9dd036307410a503045cbbfae07/static.koreastardaily.com/profile/23243/138969.jpg

珍珠宮

bepower 發表於 17-12-13 21:11
依家係講緊一個賣家唔想賣, 會搞到你所有賣家都唔可以賣比你
一個賣家唔賣, 點解會影響埋其他賣家?
咁對其 ...

店主參加咗綑綁優惠,佢都明白會係咁,而且講明綑綁優惠,當然缺一不可啦!通常雙十一雙十二都係有限時,只係上次你雙十一好彩遇到無 set 時限嘅店主。好多時雙十一雙十二係 join program,program 唔係免費的,又要減價,賺少好多。店主係靠當日完成嘅訂單衝數衝業績,過咗果日,當然想轉返正價賣啦!如果唔取消訂單,又要俾 program 數,但又衝唔到當日業績,會好蝕。

大宅

親子王國15週年勳章

wincat 發表於 17-12-13 21:31
我淘左成10 年野都真係未試過3日先俾$。有時忘記左,賣家會旺旺或取消交易。双十一,双十二不能大安旨意是 ...
我都未試過, 我通常係半小時內比

依家唔少留言好似覺得我唔係即比就係錯
我唔知你地係咪每次都即比, 連5/10/15分鐘delay都無
我係有時慢咗d比, 但一直無事

同埋如果淘寶真係要人即比, 等十幾分鐘都唔得
咁不如改為拍果下就要比錢啦
點解又要容許先拍後付, 但又比陷阱人踩?

大宅

親子王國15週年勳章

JoanC 發表於 17-12-13 21:33
店主參加咗綑綁優惠,佢都明白會係咁,而且講明綑綁優惠,當然缺一不可啦!通常雙十一雙十二都係有限時, ...
咁都只係果一位賣家唔想做生意
其他賣家無話唔想
佢一人唔想, 影響晒其他賣家呢

大宅

親子王國15週年勳章

請問大家
你地係咪每次淘寶拍單, 都係閃電付款?
講緊係無任何delay, 連幾分鐘都無

男爵府

bepower 發表於 17-12-13 19:48
無特別要求, 全部都係3日內比

其實我唔知比咗錢會唔會都係咁

我上次雙十一都係咁呀,比晒錢之後,有一間冇貨,退左錢比我,其他單全部冇問題照出比我,跨店優惠亦都有,今次可能真係因為你未俾錢

男爵府

bepower 發表於 17-12-13 21:45
請問大家
講緊係無任何delay, 連幾分鐘都無 ...

係,我想買會先放購物車,考慮完一論,決定想要的就去付款比錢

男爵府

請問大家

我係,因為我想佢地快d發貨

珍珠宮

bepower 發表於 17-12-13 21:42
咁都只係果一位賣家唔想做生意
其他賣家無話唔想
佢一人唔想, 影響晒其他賣家呢

綑綁式係咁,只可以話,有心買,想要優惠就要手快。特別哩啲優惠日子,好嘢好快會被搶哂。

唔好話雙十二,平時買嘢,我都試過拖咗半個鐘就被取消定訂。所以我通常都係揀完放購物車,準備好哂,要問嘅嘢問哂,一拍即俾錢,除非店主要改運費果啲。

男爵府

15週年勳章 親子王國15週年勳章

bepower 發表於 17-12-13 21:31
你搞少少事, 隔十幾廿分鐘至比, 都要同賣家單聲?
淘寶容許先拍後付, 點解變咗遲少少比係有罪咁?

你有心想買又做唔到即時比錢就梗係要咁做啦
我12/12嗰日零晨兩點幾落咗5單,有單要改運費但冇客服,用咗200-20,一定要5單同時比錢,拿拿聲同其他賣家講聲。如果唔係第二朝起身就肯定會被取消哂。

你要得佢啲優惠就要跟遊戲規則玩㗎啦⋯⋯

珍珠宮

醒目開學勳章 環保接龍勳章 15週年勳章 親子王國15週年勳章 親子王國15週年勳章

bepower 發表於 17-12-13 21:38
我都未試過, 我通常係半小時內比

依家唔少留言好似覺得我唔係即比就係錯

都講左咁多版,其實樓主同jm拗都無用架,我地鍾意拍完即俾$,所以我地d訂單好順利買到
你有你既原因唔即俾,無人話你錯,但事實證明手快有手慢無,咁咪買唔到囉
至於點解一單累晒全部唔得,咪有jm解釋左因為係跨店滿減,一定要一齊買先減到,好易理解同埋合理啫,參加得就要跟淘寶規則
至於你話淘寶點解要咁set,我地又唔係馬雲,你問我地都無用架
買唔到咪等下次囉,急用既咪照正價買囉,人地又唔係騙你錢,唔需要咁執著既

珍珠宮

請問大家

又唔可以話全部都係閃電付款,我試過買到過付款 quota,我會立刻問店主可否等我。

未俾錢,佢取消我都唔會怪佢嘅,因為大家都有哩個權利。

伯爵府

回覆樓主:

侯爵府

2024年龍年勳章 BK Milk勳章 畀面勳章

我昨晚拍左5單, 有一單最平既rmb 28.xx, 一拍立即關易交易, 但另外4單仍然可以俾錢呢, 因為其他4單扣埋優惠券加埋都夠過rmb 200, 可以-20, 所以照俾錢。

首頁
45678...12

尾頁

跳至