家庭理財

跳至

首頁

尾頁

琥珀宮

醒目開學勳章 大廚勳章

美國宣布今年內第3次加息,香港金融管理局總裁陳德霖罕有於公開場合表示,期待港元轉弱並觸及弱方兌換保證,雖然央行開到口話希望港息達正常化階段,但香港4大銀行又係咪咁諗呢,《東網》同你遂間行去睇!

●滙豐︰港息短期內不會跟加
滙豐銀行對上一次調整最優惠利率(P)已經是2008年,當時減息25點子。滙豐環球投資管理董事兼亞洲信貸投資主管梅立中表示,相較過去的加息周期,是次美國加息的步伐明顯較温和,對資本市場的衝擊不大,他認為香港銀行體系結餘充裕,認為早前銀行同業拆息急升,主因新股及年結影響,相信港息短期內不會跟加。

●中銀香港︰美國要再加息3次,香港才有機會加
市場普遍預期美國明年可加息3次,中國銀行(香港)(02388)投資管理總經理陳少平表示,其看法傾向鴿派,料美國加息步伐不會太快,明年最多只加到2次,分別於3月及12月。他估計美國要再加息3次,香港的最優惠利率才有望跟加,縱使香港加息壓力增,但不見得明年港息跟加機會特別大。

●渣打︰加港息要睇銀行體系「水浸」程度
渣打銀行(香港)大中華及北亞洲地區金融市場主管陳銘僑表示,香港隔夜拆息仍然處於低位,美國聯儲局的加息行動,並不會刺激香港利率向上,未來除非金融管理局大量增發外匯基金票據,抽走市場上的流動資金,否則香港加息機會偏低,未來最優惠利率上調時間,仍要視乎銀行體系的「水浸」程度。

●恒生︰明年下半年加息機會較上半年高
恒生銀行(00011)經濟研究部主管兼首席經濟師薛俊昇估計明年美國加息3次,每次25點子,至於港銀上調最優惠利率時間,他認為要視乎港元何時回落至7.85弱方兌換保證水平。由於目前總結餘仍處於較高水平,認為總結餘要降至數百、甚至數十億元,港銀才有較大誘因提高港息,明年下半年銀行加息機會較明年上半年高,惟難準確估計何時跟加。

男爵府

今日的我打倒昨天的我,呢尐例子經常出現,就好似一尐大行咁,股市升或跌,佢都可以話同加息有關,所以我已經唔信呢類股評。

聯儲局自前年底展開加息周期,至今累計加息5次(調升1.25厘),但香港就學咗麥兜咁,坐定定,乜都唔好做,咁你香港既然要行聯滙制,呢個息差你點搞,到尐大鱷來港搵食你先做嘢,我只可以說,祝君好運!

伯爵府

kentseky 發表於 17-12-15 11:36
今日的我打倒昨天的我,呢尐例子經常出現,就好似一尐大行咁,股市升或跌,佢都可以話同加息有關,所以我已 ...
同意, 香港不可能永遠不跟吧!

男爵府

kentseky 發表於 17-12-15 11:36
今日的我打倒昨天的我,呢尐例子經常出現,就好似一尐大行咁,股市升或跌,佢都可以話同加息有關,所以我已 ...

佢哋本身都已經係大鱷啦
佢哋係做借$生意的

如果d人不借錢,他們就沒有生意
唔講d息低 點吸引啲人 好安心 去同佢借錢買樓

Hk人好慘

男爵府

naviegirl 發表於 17-12-15 12:57
佢哋本身都已經係大鱷啦
佢哋係做借$生意的

高息佢一樣有生意做架,而家香港做生意嘅,有幾多個係唔使借錢架,至於低息吸引人買樓,呢個有小小陰謀論,試想有朝一日,個個負資產,尐人租樓重平過供樓,買過層新嘅重小過而家欠銀行個筆,到時有樓未供完嘅,計過條數唔著數,除時申請破產,層樓你銀行要番,到時嘛重大獲!

男爵府

kentseky 發表於 17-12-15 15:46
高息佢一樣有生意做架,而家香港做生意嘅,有幾多個係唔使借錢架,至於低息吸引人買樓,呢個有小小陰謀論 ...

做生意借短錢
買樓借長錢 是不同的 而且樓按不是全數 銀行很安全

首頁

尾頁

跳至