論盡家傭

跳至

首頁

尾頁

男爵府

姐姐黎咗4個幾月,我發覺佢經常都放假期間經常借d易返黎食個lunch先又再出去玩;之後大概6點就返黎。問題係我地有時都想自己一家人食飯,但每次佢都係度,唔預埋佢又唔知點咁。佢見我地煮飯亦唔會出黎幫下手

別墅

jumug 發表於 17-12-17 18:41
姐姐黎咗4個幾月,我發覺佢經常都放假期間經常借d易返黎食個lunch先又再出去玩;之後大概6點就返黎。問題係 ...

假日把大門鎖起來,讓她進不來

複式洋房

有權叫工人放假時交出鎖匙

男爵府

傻B媽咪 發表於 17-12-17 23:36
有權叫工人放假時交出鎖匙

至從上個姐姐唔見屋企鑰匙,我地改咗用指紋鎖

男爵府

畀面勳章

姐姐黎咗4個幾月,我發覺佢經常都放假期間經常借d易返黎食個lunch先又再出去玩;之後大概6點就返黎。問題係 ...

即係你地煮午飯佢唔會幫手,但開飯就自己埋位食完再出街呀?

男爵府

joanie731 發表於 17-12-18 01:17
即係你地煮午飯佢唔會幫手,但開飯就自己埋位食完再出街呀?

午飯佢會返黎食雪櫃d食物,食完就走

我指既係晚飯。所以我意思係我地買餸或者叫外賣根本無預佢,但佢往往一到開飯既時間前就走返黎,唔叫佢出黎食又好奇怪,叫佢出黎食我地又唔夠。

佢好似唔知佢自己要負責假日膳食咁?我老公叫我算,因為佢有幫我地洗碗

男爵府

其實好少工人會咁做,多數只會唔願返屋企,其實如果工人做嘢OK, 我都冇乜所謂,否則唔同講法,不如你試下間中一家出去食,間中早點開飯,冇乜規律咁,睇下佢點。不過,我自己從來都唔係食乜都同工人share嘅,但亦會比足夠魚肉菜和飯有營養嘅食物佢食。

男爵府

ajfamily 發表於 17-12-18 08:46
其實好少工人會咁做,多數只會唔願返屋企,其實如果工人做嘢OK, 我都冇乜所謂,否則唔同講法,不如你試下 ...

佢做嘢一般,因為無經驗,但勝在態度好,唔會黑面

好難提早開飯,因為佢5,6點左右就返,擺明係未食晚飯。沉日我地都特登要出街避開佢。有時我地都想自己一家食飯

水晶宮

如果外傭借d意返黎lunch, 我覺得佢應該無乜朋友, 及唔想花錢搭車去遠地方。

外傭姐姐幾點出門? 早餐會食家中食物嗎?朝早出去前或回家晚餐後會幫手做家務嗎?
天空之城, 快樂之地

珊瑚宮

如工人無偷野。態度好。做野7O分。算吾錯

只係主人工人無溝通

你吾想她假日回来。就開口直說

可以叫她留定隔夜飯餸第二朝入飯壼。好多姐姐自備午餐出街

至於晚上。你可留飯餸比她回来食。講明不一齊食

但姐姐如無朋友。無街去。無錢用兼坐在楼下流離浪擋亦好可憐。天寒地凍

玩具萬歲!

男爵府

fitfish 發表於 17-12-18 09:10
如工人無偷野。態度好。做野7O分。算吾錯

只係主人工人無溝通

要搞清楚,唔係唔比佢早返黎,而係佢咁多個月黎假日都無意識自己負責自己既膳食

翡翠宮

回覆樓主:

我會由佢,少事。

水晶宮

jumug 發表於 17-12-18 09:16
要搞清楚,唔係唔比佢早返黎,而係佢咁多個月黎假日都無意識自己負責自己既膳食
...

咁你咪同工人姐姐搞清楚就OK啦! 可能因為佢見你咁多個月都無異議, 佢就覺得你唔介意。

如果怕尷尬,叫agent同佢講。

男爵府

如果工人早返幫手我很歡迎佢一齐食,但唔幫手我唔会預佢.

雲母殿

虎到金來勳章 2018父親節勳章 2018母親節勳章 2018復活節勳章 開心吸收勳章 最關心BB問題熱投勳章 認識瑞士牛牛第二回 認識瑞士牛牛第一回 育兒性格勳章 我的育兒心得勳章 想生BB熱投 DHA勳章 好媽媽勳章 醒目開學勳章 畀面勳章 wyeth冷知識勳章 貢獻勳章 環保接龍勳章 親子達人勳章 hashtag影視迷勳章 15週年勳章 親子王國15週年勳章 親子王國15週年勳章

講清楚...

假日膳食不用包的, 亦唔需要特別預佢一份...

(利申:試過工人初到, 買埋早餐, 佢都唔食, 寧願早D出去的)

公爵府

有時我工人早返, 我會煮埋佢飯, 佢好醒目之後洗返碗!!

不過星期日我一家通常外出 dinner, 只係間 5 中在家

子爵府

你工人都好奇怪,好慳!
未遇過有工人係咁,不只晚飯,lunch 都返嚟食!

工人難得放假,都想係外面食吓家鄉嘢!

我工人都好慳,從不自購食物,辣椒油拾幾蚊一樽,冇晒,我唔買,佢都唔買,但放假一定食飽先返!

琥珀宮

假日,佢就算在家,也唔需要預佢食。

佢又無幫手,假日當佢透明就可以了,根本不用理會佢。

大宅

無乜所謂,見到佢翻來,問佢食唔食?咪算喇

個心又舒服d

珊瑚宮

普通食物錢有限。我不介意她食

如不喜她在家。就講明比她知。你朝幾晚幾先好番来

可能她欠A準錢。無錢搭車及買飯。我会比五六十至一百元她出去玩。

她踎在楼下不外出。好过外出被人教壞或識男友

我情願工人踎楼下
玩具萬歲!

首頁

尾頁

跳至