親子旅遊

跳至

首頁

尾頁

大宅

我訂左加航去溫哥華, 2公婆帶埋歲半既小朋友。我打電話去問係咪可以安排坐第一行,佢話我唔得, 如果要坐要加錢選位。

請問有無人試過帶bb坐加航呢? 有無被安排坐第一排較闊的位置?

複式洋房

我都book左加航
佢係視乎個bb幾大而比你坐
過左磅數用唔到Bb籃就唔會劃個個位比你
我仔出發時1歲
佢都唔劃比我呀

男爵府

好媽媽勳章 醒目開學勳章

回覆樓主

分享我自己的經驗,我差不多每年都帶小朋友返溫哥華,每次都係坐加航,每次都係暑假high season。
加航要坐第一排,要加錢,大約hkd1000一程。你唔加錢,大把”中國人”爭住加錢坐舒服啲。已經七年,我已經有兩個小朋友,但我只試過一次唔加錢可以被安排坐第一排。
我小朋友8個月大時抱住坐,勉強可以接受。
到我小朋友1.5歲時,我堅決買多一張佔位機票俾佢,大人細路都好過一點。
另外,加航係無”子母安全帶”的,手抱嬰只靠照顧者雙臂保護。

大宅

回覆樓主

原本係咁,thx

子爵府

QQQme 發表於 18-1-7 16:46
分享我自己的經驗,我差不多每年都帶小朋友返溫哥華,每次都係坐加航,每次都係暑假high season。
加航要坐 ...

請問如加$坐第一行,點request? Thanks

男爵府

好媽媽勳章 醒目開學勳章

chichiho 發表於 18-1-27 21:50
請問如加$坐第一行,點request? Thanks

可以買機票時同agent要求

大宅

好媽媽勳章

回覆樓主

如果有infant,貴少少我都只會買CX,因為如果low season, 好多時都唔爆,小朋友可以自己坐一個位,同埋我會用miles redeem (Avios 10% ),如果已經歲半,記得早啲打電話去book兒童餐

大宅

badts 發表於 18-6-20 17:32
如果有infant,貴少少我都只會買CX,因為如果low season, 好多時都唔爆,小朋友可以自己坐一個位, ...

我已經去完返黎!
去程時滿座,我要抱足全程,有d累,不過出發前打左去加航,可以安排到第一排,對腳舒服d!
回程時唔滿小朋友就可以自己坐1個位。

題外話,回程時因爲唔滿,一關機艙,成班講廣東話既大叔大嬸周圍走轉位,又坐要加錢既位。空姐出聲叫佢地走先死死氣走開,又嘈又騷擾

大宅

好媽媽勳章

Ovis 發表於 18-6-20 18:26
我已經去完返黎!
去程時滿座,我要抱足全程,有d累,不過出發前打左去加航,可以安排到第一排,對腳舒服d ...

你個小朋友肯俾你抱住坐都好啦,我來回都有位俾小朋友自己坐,但升降要抱住,抱多過10分鐘都嘈

大宅

badts 發表於 18-6-20 18:30
你個小朋友肯俾你抱住坐都好啦,我來回都有位俾小朋友自己坐,但升降要抱住,抱多過10分鐘都嘈
...

我準備好曬玩具,奶嘴同零食

首頁

尾頁

跳至