想生BB

跳至

首頁

尾頁

複式洋房

半年前12w小產。。當時非常傷心,之後看中醫調養了半年,加上努力做運動,令心情已平復好多,就算再同朋友講返件事我都唔會再喊,我以為我的心情已經冇事,但其實原來唔係,今日收到老公的細佬whatsapp group 的相,係BB APP的截圖,張相係指佢地的BB仲有一個月就出世,呢個app係我陀B時成日用嘅,一見到張我即刻崩潰狂喊。。。點解佢地可以咁幸運?點解我的BB就冇左?點解我小產左的時候佢老婆就有左?我真係好唔開心。。。今晚做冬返99家又要見到佢腹大便便的老婆。。我的心情真係好差,好唔想見到佢,但又要扮冇嘢

複式洋房

我明白。。。我剛剛第二次小產了。自己娘家阿嫂+老公家弟婦都係同期懷孕,前路茫茫,2邊都唔想返,所有人都唔想見。

大宅

回覆樓主

好明白。我之前8w幾小產,本來12月中我都夠3個月。我都以為自己已經平復左,但當12月中係fb見到有3個朋友都宣布夠3個月,我都忍唔住係街係車喊左出黎,好傷心。
明明自己無做壞事,但偏偏只發生係我身上
無經歷過真係唔會明白可以咁痛心。
我暫時都未敢見大肚既朋友,我怕又觸動情緒
但要同自己講喊完後要努力振作,小天使1定會返黎!大家加油!

複式洋房

回覆樓主

好明白、但其他人係唔明白個種傷痛、
我又係第二次小產啦、我一直都無做過壞事、
都唔明白點解要係我身上發生、
我都覺得好傷心欲絕、
依家我都唔想見人同返屋企、
只好祈求寶寶再回來我身邊。大家一起加油啦!

大宅

我都試過小x過,明白你心情。
試試做多點善事,助養小孩,幫助到其他人時候感覺就會開心。
之前有段日子我好唔開心,成日諗自己無做壞事,但點解會咁,但可能係自己做得唔夠多好事,之後同我c6 一齊助養左個小朋友,可能上天知道後,佢送返份禮物俾我,好快我就bingo 返。
有機會你都試下

複式洋房

Manbe02 發表於 17-12-22 13:07
好明白、但其他人係唔明白個種傷痛、
我又係第二次小產啦、我一直都無做過壞事、
都唔明白點解要係我身上發 ...

呢種心情真係要同路人先明白。。偏偏自己老公唔明白,淨係識叫我唔好亂諗嘢,冷靜啲。。件事唔係發生喺佢身上佢當然可以冷靜!唉。。。。。好係好在而家有呢個平台,大家可以唔開心一齊講,因為有啲嘢就算同朋友同屋企人講都冇用,因為佢哋冇經歷過係唔會明。

複式洋房

Ccart 發表於 17-12-22 12:11
我明白。。。我剛剛第二次小產了。自己娘家阿嫂+老公家弟婦都係同期懷孕,前路茫茫,2邊都唔想返,所有人都 ...

呢個時候更加須要俾自己時間獨處下。。。俾著係我都唔想返去啦!見到人地有左,但又要扮冇事嗰下先辛苦。。。

複式洋房

桃多多 發表於 17-12-22 13:28
我都試過小x過,明白你心情。
試試做多點善事,助養小孩,幫助到其他人時候感覺就會開心。
之前有段日子我 ...

你助養小朋友好好呀。。支持你(emoji)(emoji)(emoji)(emoji)呢件係善事黎!

大宅

回覆樓主

我都好明白你感受,我都以為自己可以放底,但原來唔可以,之前我同同事同時間有左,上星期佢已經生左喇,而我仍然未有,其他人不停恭喜果位同事,我都好恭喜佢,但內心自己好痛,唔係葡萄人地,而係自己仲未得,亦會提醒左自己如果小天使無走,佢都出左世喇。

男爵府

想生BB熱投

回覆樓主:

同路人都係感同身受!其實你老公可能只係唔知點安慰你!
我自己一開始都好唔開心,但俾自己大喊完一場開始平復心情,但當我朋友係我面前不斷講佢個女點點點,我又忍唔住喊咗! 睇電視時講親子主題,當有一個媽媽對個仔講“仔,你係媽咪身上的一塊肉”我即時眼淚流咗出黎,我自己心入面唸,我bb都係我身上嘅一塊肉,失去佢真係好心痛! 呢段期間又係有朋友生咗,又有一個就快生,有時都會埋怨點解只有我咁唔好彩,但依家漸漸覺得再唸都改變唔到事實,只要將佢放係心中,掛住佢嘅時候就唸下,無必要忍住! 而且我依家已經係成日見到人地bb都唔會再突然大哭,我相信我嘅小天使好快會再返黎我身邊! 加油,一齊努力!

大宅

daisy222 發表於 17-12-22 11:39
半年前12w小產。。當時非常傷心,之後看中醫調養了半年,加上努力做運動,令心情已平復好多,就算再同朋友 ...

我係過來人,明白你的心情。我都以為自己放低左,就算而家我已懷孕33周,我有時都諗起之前冇左嘅bb而喊...
加油,養好身體,bb一定會返黎!

大宅

ME TOO :(
呢幾日我都係諗緊同一樣野..
甚至好怕下一次懷孕..

但我老公佢狂叫我唔準諗點解人地有, 自己無..
佢話下次一定會成功.. 仲會加把勁

慢慢,
我都諗.. 或者今次既離開,係代表下一次回來:)

別墅

回覆樓主

同路人。。。
1年半時間,已小x2次。身邊好多人有左既有左,生左既連第二胎生埋,自己咩都無,仲要FB每日比bb相洗版,有左既朋友就成日share近況,心情真係低落到一個點。。。
同老公講,只會話平常心,唔好諗太多。舊肉係自己身體內無左,佢根本唔會明白。連喊都要躲埋,怕佢又話我。
因為咁,我有埋抑鬱症,要食葯控制。3個月前先開始停葯,想靠自己,希望下年再努力。。。但陰影真係好大。。。唔知自己捱唔捱得過。。。

各位同路人,加油!

大宅

kelly2487 發表於 17-12-23 02:29
同路人。。。
1年半時間,已小x2次。身邊好多人有左既有左,生左既連第二胎生埋,自己咩都無,仲要FB每日比 ...

同路人..same feeling,唉

複式洋房

daisy222 發表於 17-12-22 11:39
半年前12w小產。。當時非常傷心,之後看中醫調養了半年,加上努力做運動,令心情已平復好多,就算再同朋友 ...

樓主加油!我太太和我亦曾經經歷了一次小產(八周無心跳)另外兩次化學。我們灰心過亦明白那份痛。我們檢查過雙方都一切正常。之後沒有放棄但亦開始放鬆心情、同時見過幾個醫生,最後發現太太原來有一些抗體會有可能攻擊胎兒及血凝的問題,對症下藥,一直服用低量阿士匹靈。結果成功。只想告訴你嘗試放鬆和找出原因也是關鍵。最後祝你之後一切順利。

大宅

Ccart 發表於 17-12-22 12:11
我明白。。。我剛剛第二次小產了。自己娘家阿嫂+老公家弟婦都係同期懷孕,前路茫茫,2邊都唔想返,所有人都 ...

加油!
我小產過三次
最後都成功生到BB
總有出路的!

大宅

siumuelmuel 發表於 17-12-27 00:17
樓主加油!我太太和我亦曾經經歷了一次小產(八周無心跳)另外兩次化學。我們灰心過亦明白那份痛。我們檢 ...

恭喜曬
我同我認識的同路人
都一樣係有類似你太太的問題
結果係食藥同打薄血針而成功的 !

大宅

回覆 jackydaisy1110 的帖子

想問下你睇邊個醫生可以CHECK小產原因同比藥?

大宅

回覆 siumuelmuel 的帖子

想問下你睇邊個醫生可以CHECK小產原因同比藥?

大宅

回覆 kelly2487 的帖子

我今個月頭小產, 最近兩個星期瞓得好差, 都有擔心會唔會抑鬱.

可否問下你點樣發現有抑鬱?

首頁

尾頁

跳至