興趣嗜好

跳至

首頁

尾頁

珍珠宮

2018復活節勳章

請問我呢隻粉紅色係山茶花嗎?開出嚟啲 花瓣散嘅,唔同紅色呢種一層一層咁嘅,謝謝

Cheuk2012    發表於 17-12-28 23:09

大宅

兩種都係山茶花,只係品種吾同,我都有種開山茶花

珍珠宮

2024年龍年勳章 2024勳章 15週年勳章 親子王國15週年勳章 親子王國15週年勳章

nainaitze 發表於 17-12-27 09:41
請問我呢隻粉紅色係山茶花嗎?開出嚟啲 花瓣散嘅,唔同紅色呢種一層一層咁嘅,謝謝

象牙宮

2021可愛聖誕B勳章 HiPP勳章(2) HiPP勳章(1) 2018父親節勳章 2018母親節勳章 2018復活節勳章 Poo得好勳章 親子王國15週年勳章 親子王國15週年勳章 BK Milk勳章 開心吸收勳章 食得好勳章 瞓得好勳章 笑得好勳章

回覆樓主:

珍珠宮

2018復活節勳章

shan93128 發表於 17-12-27 12:36
兩種都係山茶花,只係品種吾同,我都有種開山茶花

謝謝你,我買嗰陣佢話一樣呀,但開出嚟同佢紅色嘅花瓣唔一樣,所以先有疑問,謝解答

我覺得檔主紅色嗰隻啲花瓣開得靚好多,有層次,好睇好多。

大宅

nainaitze 發表於 17-12-27 17:52
謝謝你,我買嗰陣佢話一樣呀,但開出嚟同佢紅色嘅花瓣唔一樣,所以先有疑問,謝解答 。

我覺得 ...

買比你既時候 佢應該知係咩品種

佢冇講比你知or 佢入貨既時候大批入 佢未開花就分吾出
但你可以睇下花蕾

係有少少分別,我吾知準吾準

粉紅色個個花蕾外面有毛毛但冇咁反光

紅色個個花蕾外面有好似銀色反光既毛毛係明顯D

我種個兩株就係咁分品種

Cheuk2012    發表於 17-12-28 23:09

翡翠宮

嘩,開得好靚呀

男爵府

shan93128 發表於 17-12-27 18:34
買比你既時候 佢應該知係咩品種

佢冇講比你知or 佢入貨既時候大批入 佢未開花就分吾出
易種嗎?我都想買

大宅

香港都容易種 你一盆盆咁買,未開花三個月施一次肥,開期係12月至3月左右 ,到時一個月施少肥一次,去鋪頭有山茶花專用既肥買嫁啦

山茶花鐘意半日日照,又涼涼地咁,所以我自己係放係有冷氣房既楊臺上面種 中午有少少太陽咁

我有一株太大放係門口種又ok,只要吾好太熱就得

而宜家買苗仲會有花林添,佢地同我講有花林大約一月左右會開花,過左花期買又要等半年 先會再開花

寶石宮

2023年兔年勳章

珊瑚宮

2024年龍年勳章 2024勳章 虎到金來勳章 牛年勳章 2018復活節勳章 開心吸收勳章

山茶有非常多多品種,各有各靚.

珍珠宮

2018復活節勳章

shan93128 發表於 18-1-1 11:32
香港都容易種 你一盆盆咁買,未開花三個月施一次肥,開期係12月至3月左右 ,到時一個月施少肥一次,去鋪頭 ...

謝謝賜教

請問如果換咗盆大概2個星期,幾時可以落花肥?
買嗰陣檔主話有蕊就開花唔可以施肥,但前幾日去圖書館借書睇又話呢個情況要施肥 到底應否落花肥?

我盆花依家係咁樣,開咗2朵,謝埋,呢啲就仲無咩聲氣。

大宅

nainaitze 發表於 18-1-7 17:02

謝謝賜教 。

換盆一個月半先落肥,因為花要習慣左個盆生多D根先好落, 我見你花蕾太多啦,一枝主枝分枝都係留一個花蕾,一枝太多蕾會爭營養,花蕾會生吾大,會消蕾

大宅

仲有施肥 施薄肥開稀少少 ,有花蕾太肥會傷花蕾,都會消蕾,太黃 變黃既葉都除掉

珍珠宮

2018復活節勳章

shan93128 發表於 18-1-7 18:21
換盆一個月半先落肥,因為花要習慣左個盆生多D根先好落, 我見你花蕾太多啦,一枝主枝分枝都係留一個花蕾 ...

謝謝你賜教,我唔識呀,個檔主話呢盆靚我就買咗呢盆呀
咁依家都只有等遲啲先落肥,同落密啲?謝謝

珍珠宮

2018復活節勳章

shan93128 發表於 18-1-7 18:26
仲有施肥 施薄肥開稀少少 ,有花蕾太肥會傷花蕾,都會消蕾,太黃 變黃既葉都除掉
...

多謝你呀

大宅

nainaitze 發表於 18-1-7 18:28
謝謝你賜教,我唔識呀,個檔主話呢盆靚我就買咗呢盆呀
咁依家都只有等遲啲先落肥,同落密啲?謝 ...

遲多一個月再落,有花施肥,係施薄肥,意思係肥料寫施肥施一粒 你施半粒,水劑你就開稀D

仲有要減少D花蕾 ,呢個最重要因爲 太多花爭營養,細粒既花蕾剪掉,就可以嫁啦

琥珀宮

2024年龍年勳章 2024勳章 2023年兔年勳章 虎到金來勳章 2021可愛聖誕B勳章 減齡達人勳章 牛年勳章 2018父親節勳章 2018母親節勳章 2018復活節勳章 15週年勳章 親子王國15週年勳章 親子王國15週年勳章 親子探索遊 畀面勳章 Xmas吸收勳章 美好大世界2017勳章 開心吸收勳章 瞓得好勳章

回覆樓主

好靚

首頁

尾頁

跳至