心聲留言

跳至

首頁

尾頁

伯爵府

被某人做了一件傷害很深很深的事情,若不能和這人絶交而且還有很多機會要接觸...當見到佢時怎能令自己釋懷呢?(除了當他透明等之類)
有jm經歷過類似的事嗎?你們是如何面對呢?尤其是有部份人是不知這人是咁陰險的...

伯爵府

babycakez 發表於 17-12-28 08:09
被某人做了一件傷害很深很深的事情,若不能和這人絶交而且還有很多機會要接觸...當見到佢時怎能令自己釋懷 ...

要視乎做過咩事先決定點做,是親人嗎?

伯爵府

dder 發表於 17-12-28 08:48
要視乎做過咩事先決定點做,是親人嗎?

是的

珍珠宮

2024年龍年勳章 2024勳章

99都做過D 令我覺得唔開心的事, 當時唔開心左幾個月, 仲會發惡夢

但明知以後要繼續相處, 唯有不斷提自己唔好為左佢要搞到自己心情唔好

而家見到佢我表面冇野, 但我心底裡知道我有條刺

我只做好本份就算

伯爵府

me920 發表於 17-12-28 10:42
99都做過D 令我覺得唔開心的事, 當時唔開心左幾個月, 仲會發惡夢

但明知以後要繼續相處, 唯有不斷提自己唔 ...

我也為了這事經常失眠...
希望到我要接觸佢的時候我也能像你一樣,可以克服,即使是心裏有刺
因為在現時這一刻我還未能釋懷
為這種人不開心不值啊,但真是談何容易

珍珠宮

babycakez 發表於 17-12-28 11:43
我也為了這事經常失眠...
希望到我要接觸佢的時候我也能像你一樣,可以克服,即使是心裏有刺
因為在現時這 ...
係好難, 所以以自己身體健康為理由, 唔想因為人地而影響自己身體, 不斷提自己咁諗
為左佢地搞到自己, 幾唔抵!

伯爵府

回覆樓主

換過諗法 時間耐咗就無咁吾開心

伯爵府

me920 發表於 17-12-28 12:03
係好難, 所以以自己身體健康為理由, 唔想因為人地而影響自己身體, 不斷提自己咁諗
為左佢地搞到自己, 幾唔 ...

我要向你學習,諗野正面啲同埋顧好自己身體..我希望我可以做得到,但我有好多好多負面情緒。因為我諗極都唔明,點解有人可以咁惡毒,呢樣係其中一個困擾我嘅原因
遲啲要面對佢,希望到時我可以做到對佢視而不見

伯爵府

dder 發表於 17-12-28 15:57

慘在遲些會同佢接觸
不過我會提我自己要堅強啲

好彩有你地傾吓

珍珠宮

babycakez 發表於 17-12-28 16:41
我要向你學習,諗野正面啲同埋顧好自己身體..我希望我可以做得到,但我有好多好多負面情緒。因為我諗極都 ...
我都唔係一時三刻得架!不斷提自己, 又同人呻, haha
如果你有信仰, 可以祈禱~

大宅

回覆樓主:

真的是靠時間。

同事,親人,朋友都一樣存在這種人。

是呀睡不著,時間一日一日過,我會同自己講不值得,人家可能甜睡,或開心過日子,但對方根本沒有一刻想你,只自己想對方。

一薺努力,新一年開心些。

大宅

dder 發表於 17-12-28 15:57

dder

謝謝觀點正面,多點想醫好我自己。

伯爵府

yuenmeimei 發表於 17-12-28 17:22
dder

謝謝觀點正面,多點想醫好我自己。

大家努力

伯爵府

babycakez 發表於 17-12-28 16:41
我要向你學習,諗野正面啲同埋顧好自己身體..我希望我可以做得到,但我有好多好多負面情緒。因為我諗極都 ...

人最易鑽牛角尖既就係不斷問點解,痛苦來自自己不接受,完全吾放過自己,當接受咗就會識面對,甚至放下!
人生在世,好多野點避都要發生

伯爵府

yuenmeimei 發表於 17-12-28 17:20
真的是靠時間。

同事,親人,朋友都一樣存在這種人。

謝謝你地嘅安慰呀我都知除了時間外應冇其他方法了...
呢段時間我會過得好艱辛...你講得啱,那些人可能日日都好開心,瞓得好食得好...所以我更唔明呢個世界嘅錯與對了。自問從來對所有人都真誠對待,莫講話半點傷害人嘅事,更加係諗都冇諗過。呢件事只有十分少數嘅人知,當中包括我一個好友,佢聽了後替我好難過也不懂怎開解我因世間上相信像這人咁毒咁討厭都沒幾個了。其實本身我不想講給任何人知,因講的過程係好疼心的,涉及的不只是我呢個大人,是小朋友...
所以我不停找方法去令自己釋懷,希望放開,把時間放在我愛的人身上..但真是很艱難很疼苦
大家加油,共勉之

伯爵府

me920 發表於 17-12-28 16:58
我都唔係一時三刻得架!不斷提自己, 又同人呻, haha
如果你有信仰, 可以祈禱~
...

多謝你呀!希望我可以做到。

伯爵府

dder 發表於 17-12-28 17:39

人最易鑽牛角尖既就係不斷問點解,痛苦來自自己不接受,完全 ...

你完全講中了我嘅問題,就係不停問點解,所以放唔開。
好高興喺呢到可以遇到你地,因為有時唔想講比其他人知...
多謝你

伯爵府

babycakez 發表於 17-12-28 18:43
好高興喺呢到可以遇到你地,因為有時唔想講比其他人 ...

吾駛客氣,我都係最難過既時候,上黎bk 得到好多Jm 安慰,雖然都半年仲未放得低, 叫緊自已慢慢去接受, 直到今日仲好難過,但情緒已沒有太負面了!

伯爵府

babycakez 發表於 17-12-28 18:43
好高興喺呢到可以遇到你地,因為有時唔想講比其他人 ...

任何人比意見點分析其實都只係可以舒緩一時情緒,始終要自己諗通先可以,吾好強迫自己去原諒或是有仇恨之心

伯爵府

dder 發表於 17-12-28 21:00

任何人比意見點分析其實都只係可以舒緩一時情緒,始終要自己 ...

我就係前無路可行後無路可退
所以來這裡找安慰
看看你們怎樣捱過困境⋯⋯

我這陣子不停鑽牛角尖,不停問自己,當初是問為何那人咁惡毒,後來就演變成點解在我生命中會出現這人

我讀了一些佛理,只是在網上找的,大概是説若今生遇到這種不好不如意的事應是上世種落的等等...我不甘心,明明以誠相待就算是那人處處為難諗盡辦法傷害我我都勸自己,算吧由她吧。可能是我處處忍讓做就成受害的是自己,還連累了我最愛的人。

如真是上世種下的為何不在上世了結呢
莫說下一世的事有誰知 就算是會過得很好又怎樣,我寧願今世我不用受這傷害下世過得平平

首頁

尾頁

跳至