自由講場

跳至

首頁

尾頁

男爵府

請問有冇日日屋企有煮飯既JM 屋企廚房用玻璃間牆或者裝大幅玻璃門嗎?
玻璃上既油煙問題嚴重嗎?

大宅

回覆樓主:

我啊, 拆牆轉成四扇玻璃趟門。

冇乜油煙問題,最近灶頭果扇門有時會彈到油或餸汁。

我日日煮飯,又冇乜打掃,但都冇乜太多油煙黏到在門上

大宅

回覆樓主:

不過我遇到最大的問題係 冇左幅牆變左四扇趟門後,我習慣左長期都會打門兩扇門。

住落左覺得唔夠地方擺嘢,想加個櫃時就會發現冇左一幅可以依靠嘅牆。只要有嘢遮到幅牆就非常眼怨。

象牙宮

kazakaza 發表於 17-12-30 07:11
請問有冇日日屋企有煮飯既JM 屋企廚房用玻璃間牆或者裝大幅玻璃門嗎?
...

廚房牆改成玻璃門? 廚和廳連一起。 实用面積不會增大, 視覺上似大D。
用明火, 任何油煙會蒸發。隨空氣飛.... 油有分量, 粘 玻璃門 也正常。
用電煮食, 較為好D。

想不開、就別想. 得不到、就不要.  失去了、繼續笑.  擁有了、要珍惜。
快乐不是拥有的多,而是计较的少。  

生悶氣,發脾氣,煩躁,焦慮,失眠.   是指因生气(生闷气、怒气、着急上火生成的火气、思虑生成的郁气)。
理性討論交流者。

象牙宮

Chickentailbun 發表於 17-12-30 07:20
我啊, 拆牆轉成四扇玻璃趟門。
冇乜油煙問題,最近灶頭果扇門有時會彈到油或餸汁。

拆牆轉 玻璃趟門。
多用家電, 少用明火煮。

每日抹,
每周 soda 熱水抹/ 蒸氣抹也行。

想不開、就別想. 得不到、就不要.  失去了、繼續笑.  擁有了、要珍惜。

生悶氣,發脾氣,煩躁,焦慮,失眠.   是指因生气(生闷气、怒气、着急上火生成的火气、思虑生成的郁气)。
理性討論交流者。

寶石宮

2023年兔年勳章

kazakaza 發表於 17-12-30 07:11
...

要安超强力抽油煙機

禁止訪問

回覆樓主:

男爵府

rainbowshek 發表於 17-12-30 11:30
我好驚整到屋企有油煙味

就係驚有油煙味所以想用成幅過既玻璃門

男爵府

Poyau 發表於 17-12-30 10:18
要安超强力抽油煙機

請介紹。富士皇用過唔理想,不考慮

男爵府

333s 發表於 17-12-30 08:30
廚房牆改成玻璃門? 廚和廳連一起。 实用面積不會增大, 視覺上似大D。
用明火, 任何油煙會蒸發。隨空氣 ...

想光線好d咋。 你是親身用過嗎?

象牙宮

kazakaza 發表於 17-12-30 15:55
想光線好d咋。 你是親身用過嗎?

光線好D, "視覺"上大, 真实不是。不省地方的。

少了一面墻, 你無法靠墻摆東西。 地方似少左。

自己模擬一下, 根本可想像到的。

google 搜索 廚房牆改成玻璃門 選圖片..... 好多圖供你參考。

理性討論交流者。

禁止訪問

首頁

尾頁

跳至