自由講場

跳至

首頁
12345...11

尾頁

男爵府

vivibabyvivi 發表於 18-1-3 22:20
我媽係嗰個年代出生,細個窮到不得了

如果身邊個個都窮,小朋友唔會覺得好難捱。反而而家貧富差距大,多左比較,見到人有自己無,更易唔開心。

翡翠宮

畀面勳章

mingaga 發表於 18-1-3 22:45
Generation X, 細個窮,但係讀完書工作嘅時候啱啱經濟起飛,好多機會,好多奮鬥目標,
嗰陣時亦都冇人嚟搶 ...
點會冇?1974年開始抵壘政策,每日有幾百人成功偷渡黎香港,至80年代先取消。80年代中國開放,亦冇乜人需要偷渡。
當時人人都窮,但一樣有「搶機會、搶房屋,搶物資」,不過政府冇乜福利,人人靠自己一雙手,俾人搶左只會嘆技不如人

日日是好日

水晶宮

回覆樓主:

70年代,既有兒時回憶又有創新沖擊,最好70頭。

翡翠宮

畀面勳章

Poyau 發表於 18-1-3 23:27
當時樓價平 無乜讀書做工廠都買到
夠膽買咗嗰啲 現在安居樂業
因為平,所以冇人買,當時買樓俾人笑on居
當年美孚開售,一間屋幾千元,但冇乜人買,唔係冇膽買,而係社會普房氣氛不認為需要買樓

不過,我也認同當時有遠見買左既,如果冇因為樓價飛升而心紅賣樓既,而家應該衰極有限

日日是好日

珍珠宮

回覆樓主:

60年代環境仲好差好多人好窮,我媽60年代人,我媽話果時窮到細個差d餓死
婆婆生完我媽無耐入左醫院,無錢買奶粉,我媽送去醫院,d人話個bb遲多兩日真係餓死,我問佢之後出院食咩,食煉奶溝水同粥水架咋

我媽細個無得返學要係屋企湊細佬細妹,養雞養鴨,等十歲大到細佬要返學先有得讀書

唔好以為60年代人可以經歷到香港經濟起飛好好,睇命水架咋果時屋企窮真係過得好慘

大宅

回覆樓主:

其實Y世代都有佢既好處
我屋企人讀完書出黎做嘢
機會處處
因為佢好識唸,佢同我講:而家啲90後勁唔聽話又懶(佢自己係90後),乖少少,勤力少少,啲前輩已經好鍾意同關照佢喎

寶石宮

2023年兔年勳章

mother904 發表於 18-1-3 23:47
因為平,所以冇人買,當時買樓俾人笑on居
當年美孚開售,一間屋幾千元,但冇乜人買,唔係冇膽買,而係社會 ...

想當年 瘦田無人耕 樓求人

侯爵府

回覆樓主

其實代代有難處,我係x世代尾,嗰時有句話一畢業等於失業,大學畢業亦唔代表咩,先有97金融風暴,然後科網股爆破,跟住係沙士,三連發令香港百業蕭條,我仲記得我做暑期工跟單文員,2000年有五千蚊仲包餐晏,但我屋企人沙士年大學畢業,$6000咋,全世界唔減薪都凍薪,嗰時樓好平,但無人敢買,因為唔知幾時俾人炒,大把複手管理層俾人炒,怕屋企人擔心,日日扮返工

伯爵府

回覆樓主

X 世代。唔使捱戰後,就算家境清貧,生活好簡單好純真,社會人情味濃厚。之後香港開始經濟起飛,真是大把人魚翅撈飯,所有行業好起勁蓬勃。呢代人有以前的香港,又追到而家電子世代。

翡翠宮

2024年龍年勳章 2023年兔年勳章 虎到金來勳章 牛年勳章 2018復活節勳章 親子王國15週年勳章 親子王國15週年勳章

秋天與楓葉 發表於 18-1-3 23:49
60年代環境仲好差好多人好窮,我媽60年代人,我媽話果時窮到細個差d餓死
婆婆生完我媽無耐入左醫院,無錢買 ...
以前係父母挨大 仔女, 宜家自己要挨大自己D仔女
宜家父母係收成期, 佢地係播種期
以前D人...有錢都唔捨得洗, 唔捨得食, 驚洗左就冇 一家大細唔知點算

宜家D人, 有錢去旅行, 買名牌, 冇錢就去銀行財仔借... 錢行點會唔追你還, 開善堂咩!

以前D人, 出黎做野, 父母要求比3分2人工做家用, 自己亦會自動自覺, 覺得應份 (c6 同我d 阿哥家姐講既)
宜家D人,

出黎做野,

父母要求比小小都覺得 離譜, 我做野, 你攤大手問我攞? 你有病呀?

我係80後, 仲要係好後果隻
以前大部份木屋, 公屋,

小數係

私樓

宜家

大部份

私樓,

公屋,

小數係木屋

宜家如果要過冇冷氣既日子, 同居住環境咁差, 唔好同我講笑

大宅

回覆樓主

X

珍珠宮

回覆樓主

的確我覺 x 係比較幸福

大宅

回覆樓主

1965-1970個代最好
唔洗似50's個d細過要捱
到九七信心危機多人移民,有得上位

公爵府

2024年龍年勳章 牛年勳章 2018復活節勳章 醒目開學勳章 畀面勳章 親子王國15週年勳章

X世代

大宅

回覆樓主:

我198x年,仍然熱愛香港 ,覺得香港好快樂,冇地震,冇餓死人,最重要既親人同朋友都係呢個地方,我希望快樂既人支持下大家,唔好只睇啲唔快樂既新聞報導。

男爵府

回覆樓主

我係x世代人,睇住親友未至於飛黃騰達,但個個努力打拼,生活品質中上。
有啲親友為子女移民咗,放棄香港事業,現在回流只能從事唔穩定嘅工作,儲蓄都花光;其中一個住私人屋苑,和妻子搞離婚,財產俾晒前妻,又冇一技之長,現在風光不再。
我睇住佢地由中上生活跌到谷底,不勝唏噓!
我自己託賴,不過不失啦!

大宅

回覆樓主:

Y世代
科技先進,一部手機能知天下事
而且依家生活質素越來越好

瑪瑙宮

2024年龍年勳章 2024勳章 好媽媽勳章 醒目開學勳章 環保接龍勳章

回覆樓主

我係Y世代,我覺得自己過得唔錯,雖然沒有大富大貴,但起碼唔憂柴米。

伯爵府

vivibabyvivi 發表於 18-1-3 22:20
我媽係嗰個年代出生,細個窮到不得了

係,但同時佢地努力拼搏改變左自己同下一代命運。至少可以安居樂業。啊媽話佢真係發夢都唔敢諗依家生活咁好,特別珍惜生活。

水晶宮

x世代!我出世家庭條件唔錯!看著香港五光十色!繁華而不失樂趣!人冇咁多。工易揾!锥然現在好似好先進!但人類在退步!不懂珍惜環境。。

首頁
12345...11

尾頁

跳至