自由講場

跳至

首頁
23456...11

尾頁

珍珠宮

Mrs.Chan 發表於 18-1-3 21:55
嬰兒潮1946-1965
X世代 1966-1980
Y世代1981-2000

X世代。童年生活唔算富裕但穩定,出社會工作時香港社會政經民智都正騰龍駕鳳,那代人少A貨公主王子,肯挨肯搏真係出頭不難。

男爵府

其實咩世代好唔好除左睇大環境外都要睇埋自身家庭環境。
好多人話X世代好但我印象中有另一面。
住過馬仔坑安置區試過幾次火燭燒唔死。
樂富同旺角印象中街道唔乾淨因為好多熟食小販,
一有走鬼D小販推住有滾湯(生菜魚肉檔)及魚旦車在街上跑險象環生。
小時候好窮亦唔覺得快樂。

伯爵府

2018復活節勳章

回覆樓主

X世代

水晶宮

回覆樓主

y

大宅

X世代 果個時期肯做就得,就算讀唔到書勤力都可以賺到錢買到樓

侯爵府

回覆樓主

x

珍珠宮

cake05 發表於 18-1-3 22:41
我係X ,童年生活好開心,讀書冇壓力,出來工作好易搵工,只有怕你走怕你唔做 ...

其實只要父母識諗,子女讀書壓力只來自自己比自己,任何年代如是。 只是而家新一代父母較癲,怕比下去而自己迫自己小朋友,然後又話社會迫成。

現今失業率極低,人工相對非常唔錯,只要珍惜同感恩現有嘅,唔好下下去埋怨自己無嘅,客觀條件來說,現今世代真是好好多。

珍珠宮

Poyau 發表於 18-1-3 23:27
當時樓價平 無乜讀書做工廠都買到
夠膽買咗嗰啲 現在安居樂業

我諗你諗多左,個時嘅樓價係低,但人工亦極低,一般人學歷都低,大部份都係辛苦工,日日由早做到好夜好夜,無娛樂,更講唔上去旅行呀咁。

能夠賣到樓係捱返來,現代人嘅所謂捱根本同佢地比係無得比!

不過如果只講樓價,近呢10年8年真係升到失晒常。唔諗買樓,人生真係會開心d

QUEEN314    發表於 18-1-6 13:17

珍珠宮

Jumboshrimp 發表於 18-1-4 00:32
1965-1970個代最好
唔洗似50's個d細過要捱
到九七信心危機多人移民,有得上位

講少咩?65-70年代當然要捱,住木屋區/徙置區/七層大廈環境差到癲,仲郁下就火祝,所以我就得電視成日都有籌款幫災民。仲有黑社會當道,環境雜到呢。。。

不過當年d人讀唔成書就會好早出來打滾,無得靠屋企自己獨立d同早d識諗,早d.為生活打拼

QUEEN314    發表於 18-1-6 13:18

寶石宮

2023年兔年勳章

薯圈 發表於 18-1-4 02:10
我諗你諗多左,個時嘅樓價係低,但人工亦極低,一般人學歷都低,大部份都係辛苦工,日日由早做到好夜好夜 ...

80年太古城800呎廿萬 入息中位數3千
現在升到千三四萬 有幾多揾十幾廿萬

公爵府

2024年龍年勳章 牛年勳章 畀面勳章 BK Milk勳章

回覆樓主

75-85?

珍珠宮

2024年龍年勳章 減齡達人勳章 牛年勳章 2018復活節勳章 畀面勳章 BK Milk勳章

of course嬰兒潮喇,之後既出黎做野都2000後喇,不是一個好既年代。嬰兒潮經歷所有香港最interesting既時代。

無論娛樂、經濟、政治、科技等等。

侯爵府

好媽媽勳章

回覆樓主:

全部喺1997年回歸前可以入到政府做長俸制工作嘅任何年代人士,我自問冇咁嘅福氣,阿媽70年代中期都未結婚,生唔切我

禁止訪問

翡翠宮

2018復活節勳章 開心吸收勳章 親子王國15週年勳章

60年代港英時期

珍珠宮

Poyau 發表於 18-1-4 02:29
80年太古城800呎廿萬 入息中位數3千
現在升到千三四萬 有幾多揾十幾廿萬

80年入息中位數係3000?我90年代出來工作,第一份工,文員, 月薪3000

再講,不能否認樓價已癲,唔能夠正常比較。 要比就比埋其他物價至睇到真實情況。

水晶宮

薯圈 發表於 18-1-4 02:21
講少咩?65-70年代當然要捱,住木屋區/徙置區/七層大廈環境差到癲,仲郁下就火祝,所以我就得電視成日都有 ...

講少咩,徙置區七層大廈等 早在七十年代中期開始轉型或清拆,65-70出世嘅人大致上十歲前已可脫離呢種環境。

伯爵府

ckm80 發表於 18-1-4 00:17
其實代代有難處,我係x世代尾,嗰時有句話一畢業等於失業,大學畢業亦唔代表咩,先有97金融風暴,然後科網 ...

沙士個年,唔係驚俾人炒,就係驚有病死,唔係好多人夠膽買,我係其中一個。

水晶宮

回覆樓主

要有好生活 先談安居樂業,安居:樓價貴得不正常 不能比較?ok 談樂業:

「經濟發展愈快,每一個人發展的機會便愈高,這亦包括了年青人。反之,經濟發展放緩,年青人發展的機會亦會減低。我們可以從香港經濟發展速度,來看當代20-29歲年青人所面對的發展機會。
附圖 代表不同年代出生的年青人在年青成人時所面對的經濟增長。
香港的經濟在六十年代開始「起飛」,單從香港經濟發展的速度,我們可以看到四十後及五十後的在年青時,發展機會很高,而六十後雖然發展機會稍低,但情況還是不錯。不過,七十後和八十後在年青時,其發展機會已大大不如他們的上一代了。

寶石宮

開心吸收勳章 hashtag旅遊勳章 大廚勳章 畀面勳章 BK Milk勳章

20020116 發表於 18-1-3 23:18
呢個年代出世,有機會讀書就好,好多家貧小朋友細細個就要去工廠打工冇書讀,經濟起飛都未必分享到幾多成 ...

都唔係架,果時做車衣,多勞多得都好搵架

首頁
23456...11

尾頁

跳至