自由講場

跳至

首頁
45678...11

尾頁

寶石宮

2023年兔年勳章

薯圈 發表於 18-1-4 06:26

80年入息中位數係3000?我90年代出來工作,第一份工,文員, 月 ...

統計處資料 1980年3月入息中位數$50/日
1980年9月升到$54/日 半年加8%人工

瑪瑙宮

2024年龍年勳章 2024勳章 好媽媽勳章 醒目開學勳章 環保接龍勳章

20020116 發表於 18-1-4 08:59

我唔係講大陸,我只是指出唔係用樓價、或經濟數據就可以定 ...

Agree, 我地父母年輕時,未有icac, 入醫院就黎死無錢都無人理。佢地果年代無錢就等肚死,而家有安全網等等。
大家focus 左去樓市,無錯而家樓真係好貴,但以前平都艱難買,我爸70年代買過,果陣唔興mortgage, 要用晒人情牌問人借。我媽80年代買,佢一樣節衣縮食多年儲首期,仲話利息貴到喊

子爵府

回覆樓主

X 嗰代,起碼你肯做肯儲錢,無學歷都可以買到樓。宜家係得個做字,人工無跟通脹,樓價貴到癲,你話新一代有咩動力先得。就算唔追求買樓,但你見身邊城市一個一個超越香港,香港都仲係好似單靠服務業,炒股去發展咁,食老本食到幾時呢

wcpcelia    發表於 18-1-4 14:39

男爵府

2018復活節勳章

回覆樓主

X世代最好
起碼叫做捱過下,好多野都可以靠自己。

寶石宮

2023年兔年勳章

萍pig 發表於 18-1-4 08:41
妳忘了,佢地個個要孭著件搵唔到錢,又下下話要享福的無產父母。

但係揾得到 買多間樓都仲得

珍珠宮

回覆樓主

緊係x世代好,大學畢業嗰班未夠26,27歲已經做管理層,對上嗰批退休就到佢地上位,30幾歲已經是高層,有車有樓。y世代就有排都難上,比呢班人阻住,而且樓價同薪金唔成正比,好難上車,就算上到車都難供啦。

水晶宮

20020116 發表於 18-1-4 08:59

我唔係講大陸,我只是指出唔係用樓價、或經濟數據就可以定 ...

「我唔係講大陸,我只是指出唔係用樓價、或經濟數據就可以定出邊一個時候,仲有好多其他因素!」

當然經濟只是其中一個因素。但又無可否認大陸由四五十年代至今 現在是人們最好的時代!

「正如有人話以前樓幾平,當時一樣幾多人要朝唔得晚,幾平都冇用。話以前做工廠人工高,咁以市面衛生幾差大家有印象嗎?又幾多人連中學都冇得讀?」

講緊65-70出世嘅人喎,點會連中學都冇得讀?以前D樓平冇用?睇下而家幾多後生唔冼靠父母唔係住父母?

「大家永遠都只睇到以前好嘅一面,但忽略都有辛苦一面,又睇唔到自己手上都有好值得感恩嘅事,咁生活點會快樂?」

大家只睇手上值得感恩之事,而睇唔到值得反思的事,生活更無意義。

男爵府

15週年勳章

X世代 當時香港冇咁多人 生活簡單D

珍珠宮

畀面勳章

70s, 趕得上尾班車

水晶宮

2024年龍年勳章 2024勳章 虎到金來勳章 2018復活節勳章 15週年勳章 親子王國15週年勳章 親子王國15週年勳章 醒目開學勳章 環保接龍勳章 hashtag影視迷勳章 開心吸收勳章

回覆樓主:

早期的X。 當時經濟開始起飛,環境已逐漸改善,生活無咁苦,但充滿機會。 但越接近80年的,他們成長期時,香港的景況最好; 但到長大後要工作,已經差不多 financial crisis, 還好千禧之後都有d好日子。

用戶要求終止服務

HiPP勳章(2) HiPP勳章(1) 2018父親節勳章 2018母親節勳章 2018復活節勳章 畀面勳章 開心吸收勳章

ahpoo 發表於 18-1-3 22:20
X幾好丫,真香港,真生活

絕對同意

禁止訪問

回覆樓主:

男爵府

回覆樓主:

x世代係出身果時時勢好但童年苦,

最幸福係丫世代但佢哋唔知,因為細個未捱過,又小子化,以為一切理所當然........

珍珠宮

oopp2008 發表於 18-1-4 09:17
X世代最好
起碼叫做捱過下,好多野都可以靠自己。

Agree,我家窮起碼肯做肯搏5愁揾5到,物價又5貴,今年2018一開始咩都加哂價(m記早餐大部分一加加$1.5)

珍珠宮

tsung 發表於 18-1-4 10:17
絕對同意

Agree,

水晶宮

回覆樓主:

嬰兒潮住木屋,天台小學,窮到食唔飽

我係X世代,我大部份朋友細個都好窮住公屋, 6x年果班, 97前係適婚年紀,好多果段時間結婚買樓, 個個都做晒負資產, 起碼挨10年,欣業賣樓仲要欠銀行大筆錢, 我係7x年, 經歷97融風暴, 2000科網爆破, 2003沙士, 百業蕭條, 我層樓蝕到入肉

Y世代最幸福,但最怨天怨地就係佢地

男爵府

回覆樓主:

X 感覺好小小,讀到書基本上到會搵到錢。

讀唔到書,只要努力都可以搵到生活費。

但而家呢代有啲慘,雖然個個出生富裕環境,包括從小便經常外遊,日本,睇雪。。。
我哋以前X世代一定無呢啲環境。

但而家嘅人讀到書唔代表搵到食,亦未必買到樓,其實都慘架!

公爵府

我愛Corina 發表於 18-1-4 09:12
Agree, 我地父母年輕時,未有icac, 入醫院就黎死無錢都無人理。佢地果年代無錢就等肚死,而家有安全網等等 ...

你同我見解一樣!我只是懶打字,好多論點都冇講出嚟。唔駛講80年代,我97年前供樓,利息都貴到喊!供款成萬銀,本金都佔唔到幾百呀陰公!我舊年都仲有買收租樓,供款多過一半係本金!你問我的話,我覺得而家供樓容易過以前好多!

如果有足夠cash放money link,而家供樓相當於厘幾息詐,兩厘都冇!就算冇money link都係兩厘幾頂多三厘息。

禁止訪問

公爵府

miffyumiffy 發表於 18-1-4 11:16
嬰兒潮住木屋,天台小學,窮到食唔飽

我係X世代,我大部份朋友細個都好窮住公屋, 6x年果班, 97前係適婚 ...

我唔敢講y世代幸福,但我絕對呀覺得以前嘅前輩生活會容易過我地

首頁
45678...11

尾頁

跳至