親子旅遊

跳至

首頁

尾頁

珍珠宮

叻叻勳章 wyeth冷知識勳章 2011至尊種植勳章 畀面勳章 環保接龍勳章 大廚勳章 親子達人勳章

有冇JM 知道, 台北 2018年2月10日, 是平時的星期六, 沒有連住假期, 9份10份會爆多人嗎??
因為而家爭札緊點樣去9份10份. 包車 (2個大人包8小時) 定自己同c6 2個慢慢搭火車去當體驗下??

包車的話, 8小時大約hk$900 (於klook看的) 是否比一日遊好呢? 至少唔會每個景點set 死晒d 時間, 冇得走盞. 最想看瀑布, 10份放天燈及9份行下食下.

唔該晒

禁止訪問

珍珠宮

叻叻勳章 wyeth冷知識勳章 2011至尊種植勳章 畀面勳章 環保接龍勳章 大廚勳章 親子達人勳章

Joikoon 發表於 18-1-4 11:44
不要幻想了, 九份日日都多人, 十分在任何一個星期六日假期, 都係人頭湧湧.

普通五人車, 包車八小時 NT$300 ...
唔該晒~

珊瑚宮

moonychan 發表於 18-1-4 12:48
唔該晒~

建議-不要台灣假日去(不輪連日或六日)
如呢幾日:12-14/2 因近農歷年應該最小人日子(台灣人準備過年,香港人/大陸人都未放假)

12-14/2 如只去九份、十分、十分放天燈。自己坐台鐵-十分-十分瀑布-天燈-九份-台北市(應該是全年最少人日子)

珊瑚宮

moonychan 發表於 18-1-4 10:50
有冇JM 知道, 台北 2018年2月10日, 是平時的星期六, 沒有連住假期, 9份10份會爆多人嗎??
因為而家爭札緊點 ...

呢日是:星期二約下午2時(十分老街)

珍珠宮

12312 發表於 18-1-4 13:39

建議-不要台灣假日去(不輪連日或六日)
我是9-12/2~ 五六日一......
我最後決定book 架車~ 到時有乜睇乜, 迫就迫啦~~~~

唔該晒你們.

珍珠宮

最終BOOK左鄭司機~ NT$4000 (包全日) 他說可以用到晚上12點~

我另外, 仲BOOK左加賀屋獨立湯屋 (90分鐘) +下午茶2位, 希望正啦.

珍珠宮

moonychan 發表於 18-1-4 10:50
因為而家爭札緊點 ...

是九份,十分,不是9份,10份,如果你同包車司機聯絡最好唔好咁樣寫,因為好似好唔尊重人地啲地方名

珍珠宮

whyyou 發表於 18-1-13 09:54
是九份,十分,不是9份,10份,如果你同包車司機聯絡最好唔好咁樣寫,因為好似好唔尊重人地啲地方名
...

已經知,所以我WhatsApp 司機時係寫九份十分的!
爬文時見到討論區的巴打好緊張咁!
Anyway, thx

珍珠宮

moonychan 發表於 18-1-13 10:03
已經知,所以我WhatsApp 司機時係寫九份十分的!
爬文時見到討論區的巴打好緊張咁!
Anyway, thx

純粹善意提醒,因為呢度有人真係試過第一日包車稱呼咗一聲司機就俾個包車司機嬲咗幾日,正如香港人唔會寫九龍做9龍,所以旅行都要俾返些少尊重人地

大宅

moonychan 發表於 18-1-12 23:16
最終BOOK左鄭司機~ NT$4000 (包全日) 他說可以用到晚上12點~

我另外, 仲BOOK左加賀屋獨立湯屋 (90分 ...

請問book加賀屋,9O分鐘加下午茶幾錢?thx

珍珠宮

loknammama 發表於 18-1-14 21:29

呢到!

珍珠宮

loknammama 發表於 18-1-14 21:29

http://www.kagaya.com.tw/kagayamobile/getContent.asp?CID=349&CategoryID=S

大宅

moonychan 發表於 18-1-14 21:38
http://www.kagaya.com.tw/kagayamobile/getContent.asp?CID=349&CategoryID=S

thx

男爵府

回覆樓主:

請問今日天氣凍嗎? 我大後日去呀

首頁

尾頁

跳至