自由講場

跳至

首頁
34567...18

尾頁

伯爵府

回覆樓主:

你老公做得岩,17同20歲應該要照顧自己啦,唔抵爭

男爵府

大力大力 發表於 18-1-5 23:12
x 2

問題绝對在你處,你太種他們俩,愛他們等於害了他們,17/20 歲還不生性,仲要父親服侍, 最慘連老婆 ...

同意,慈母多敗兒

我個小朋友5歲已經要佢幫手洗下碗,宜家3年班食飽都識拎碗入廚房自己洗,開飯會幫手

子爵府

你要縱你d仔你咪縱飽佢, 咪做番ftm, 點解要迫老公縱, 人地又唔係唔駛做

水晶宮

回覆樓主:

支持樓主老公。

樓主,洗碗做簡單家務唔會好耗温習的時間,分担家務係培養對家庭歸属感的重要方法。父母服侍太週到,小朋友當自己老細,根本唔珍惜你的付出。

禁止訪問

子爵府

dobbybabie 發表於 18-1-5 22:57
我之前做FTM,這幾個月轉咗全職工作,要輪更輪休。收夜晚8點後就需要老公煮餸,大概炒個菜[我己洗好),蒸條 ...

首先,一家人協議好做咩家務,呢個係承諾及責任問題,無做點會無問題? 仲要咁大個,知唔知咩係責任? 家每個人都有份,每個人都要付出,父母在外工作,仔係家打機玩樂,應該要做既家務唔做,點講都講唔通吧!

寶石宮

大廚勳章 畀面勳章 BK Milk勳章

回覆樓主

以前你未返工佢地係點? 以前小學我地已經要輪流洗碗, 大少少就拖地洗衫。。。
講真如果平時唔駛做咁佢地唔做又唔奇, 但你地返工放工返黎見到咁都覺得唔太妥啦, 真係唔搬出去就服侍到老咩

伯爵府

dobbybabie 發表於 18-1-5 23:09
老公是浸星盆都唔得,大仔以前去咗軍訓會洗自己既,老公又覺得佢自私,自己洗自己。我唔鐘意老公話佢地是 ...

咁講其實你同你99都不相伯仲,50步笑百步,一樣咁種自己個仔喎

珍珠宮

2018復活節勳章 hashtag旅遊勳章

回覆樓主

我中2 已經要分擔父母因返工而幫手買餸煮飯,樓主對仔17、20⋯⋯過唔過分真係睇你點睇
分享:愛遊泰(內有曼谷芭堤雅清邁資料)
http://www.baby-kingdom.com/forum.php?mod=viewthread&tid=14416337&fromuid=956408

大宅

2018復活節勳章

回覆樓主:

樓主老公無做錯!
兩個仔又唔係小朋友,唔幫手做家務,都可以幫手開飯、食完飯幫手執碗,要爸爸煮好飯叫兩位大少埋嚟食飯,係我都嬲。

子爵府

大力大力 發表於 18-1-5 23:29
快啲去氹返你老公~

同他商量研究一下,咁樣對付你兩位公子,等他們自動自覺幫手,我一定會從他們 ...

氹麽鬼啊,我兩個仔細時,都是我一腳踢教仔做功課,買餸煮飯。佢做大爺慣咗了,佢教未是軍訓囉,是無感情,講哂粗口鬧鬼

珊瑚宮

畀面勳章

AGa1111 發表於 18-1-5 23:00
你老公做得啱吖,而家唔係7歲10歲,你都知你99縱到你老公做大爺,但你又咁對返對仔,無言
...

珊瑚宮

Letitgo 發表於 18-1-5 22:59
17,20 好大喇喎
你覺得唔過份就真係竉壞左

係!我個女16歲 我都要佢做家務 洗廁所

寶石宮

大廚勳章 畀面勳章 BK Milk勳章

回覆樓主

丫, 剛諗起, 我有個舊同事廿幾歲女, 阿媽去左幾日旅行, 佢同家姐有食完野擺啲碗入廚房, 但係只擺唔洗, 幾日後阿媽返去見到吽到有蟲
講緊係廿幾歲, 唔係十歲, 以年紀計你對仔好叻, 起碼識洗米

珍珠宮

畀面勳章

回覆樓主:

樓主老公冇錯喎,對仔都17同20歲,洗番自己d碗筷都唔過份啦…唔係仲要父母服侍周到掛 我同自己仔女老公都講明架,佢地煮乜都好,要自己洗番晒所有野,唔好當我工人咁洗,我實鬧爆佢地

別墅

回覆樓主:

我仔2歲半都食飯前幫手抹枱,收衫時幫手放自己既野入櫃筒啦,17歲同20歲都可以比啲碗由朝放到晚,又真係好過份,依啲係習慣黎,食完將隻碗放廚房只需1分鐘(5000尺屋都不用2分鐘吧),或者自己洗埋都唔洗10分鐘既事,慣左其實好簡單,除非你諗住照顧佢一世啦,否則依啲將來可能成為佢老婆既怨言之一,不過習慣既野,你冇從小訓練佢,咁大個先黎叫佢做,都要佢慢慢慣番

珊瑚宮

回覆樓主

咁大個仔仲要阿爸阿媽照顧 真係唔掂
好似我姑奶快六十歳人 連熄火開火煮飯都唔識 咪就係因為乜都我老爺奶奶做曬曪!兩老都八十幾啦!我睇見都......所以我成日提我個女要學識照顧自己 爹吔媽咪唔可能照顧佢一世

水晶宮

回覆樓主:

咁大個仔,自己煮啦

琥珀宮

醒目開學勳章 大廚勳章

dobbybabie 發表於 18-1-5 23:55
氹麽鬼啊,我兩個仔細時,都是我一腳踢教仔做功課,買餸煮飯。佢做大爺慣咗了,佢教未是軍訓囉,是無感情 ...

教仔用粗口鬧是没有用的,要鬥智令他們貼貼服服~

他們一個月有多少洗用?
大力理財篇 之 子女理財!

http://www.baby-kingdom.com/forum.php?mod=viewthread&tid=3868590&extra=page%3D1
買基金真係好傷
http://www.baby-kingdom.com/forum.php?mod=viewthread&tid=3294843&extra=page%3D1

珊瑚宮

2024年龍年勳章

洗碗會阻住讀書,但係打機唔會阻?

首頁
34567...18

尾頁

跳至