自由講場

跳至

首頁
45678...18

尾頁

大宅

回覆樓主:

食野唔執野都幾難接受。飯餸菜汁咁攤係度,好影響環境羅。我覺得最起碼要執入厨房得閒就洗。我個女要食消夜或者下午茶點,我C6要佢自己煮自己洗,唔準叫工人幫手。

侯爵府

2024年龍年勳章 2024勳章 2023年兔年勳章 虎到金來勳章 減齡達人勳章 牛年勳章 2018復活節勳章 15週年勳章 親子王國15週年勳章 親子王國15週年勳章 畀面勳章 BK猜猜猜慶中秋 hashtag影視迷勳章

回覆樓主:

你老公做得啱喎!樓主你都太緃2個仔了。

禁止訪問

回覆樓主

子爵府

大力大力 發表於 18-1-6 00:06
教仔用粗口鬧是没有用的,要鬥智令他們貼貼服服~

他們一個月有多少洗用?

大仔基本沒同我拎零用,佢有幫人補習,之前中學亦沒麽零用,因學校好近,中午回家吃,而家我出番來做嘢,大約每星期俾二佰元細仔搭車和佢吃兩三餐米綫

伯爵府

回覆樓主

老公岩呀!甘大個仲要服待 自理能力有問題

翡翠宮

2018復活節勳章 開心吸收勳章 親子王國15週年勳章

dobbybabie 發表於 18-1-5 22:57
我之前做FTM,這幾個月轉咗全職工作,要輪更輪休。收夜晚8點後就需要老公煮餸,大概炒個菜[我己洗好),蒸條 ...
正常呀,一個大爺冇可能接受到自己一下子要做下人架

子爵府

dobbybabie 發表於 18-1-5 23:55
氹麽鬼啊,我兩個仔細時,都是我一腳踢教仔做功課,買餸煮飯。佢做大爺慣咗了,佢教未是軍訓囉,是無感情 ...

不如開個家庭會議,分工合作,無做既罰錢/罰返做雙倍。

大爺現在都開始要做家務,佢亦要求公子要做好正常,學你講做開大爺要做工人,邊個肯呀,唔發火都唔正常啦~

唔氹無所謂,但點都要有解決方案,唔通一個唔做個個都唔做,咁個家會變成點? 一係自己做晒,大爺繼續做大爺,公子繼續做公子,你自己願意嗎?

侯爵府

牛年勳章 2018復活節勳章 開心吸收勳章

chuiyeebird 發表於 18-1-6 00:02
咁大個仔仲要阿爸阿媽照顧 真係唔掂
好似我姑奶快六十歳人 連熄火開火煮飯都唔識 咪就係因為乜都我老爺奶奶 ...

重過份過樓主……咁你6299腳一伸,咁你大姑奶咪

侯爵府

爸爸應該繼續煮飯

大家食完d碗碗碟碟放哂係枱面

咁會唔會好d

伯爵府

17 20歲,唔洗碗都算啦,擰個碗入去廚房沖水浸水都得卦,有幾難做呀?煲定飯就好巴閉 其他乜都唔駛做,等個老豆做哂,老豆嬲仲要怪個老公小氣

子爵府

tester5 發表於 18-1-6 00:14
正常呀,一個大爺冇可能接受到自己一下子要做下人架

正解,我就是心唔服我老公。我仔做埋佢更大爺

珍珠宮

育兒性格勳章 BK Milk勳章 hashtag影視迷勳章

回覆樓主:

你老公岩窩
咁大個仔,肚餓落街食都識掛
我睇標題以為你啲仔仔係小學生

珍珠宮

2024年龍年勳章 畀面勳章 BK Milk勳章

dobbybabie 發表於 18-1-5 23:09
老公是浸星盆都唔得,大仔以前去咗軍訓會洗自己既,老公又覺得佢自私,自己洗自己。我唔鐘意老公話佢地是 ...
如果真係讀書就話啫
問題係佢唔洗碗係掛住打機丫嘛

天朗氣清

珍珠宮

2024年龍年勳章 2021可愛聖誕B勳章 畀面勳章

dobbybabie 發表於 18-1-5 23:55
氹麽鬼啊,我兩個仔細時,都是我一腳踢教仔做功課,買餸煮飯。佢做大爺慣咗了,佢教未是軍訓囉,是無感情 ...
jm 你識話c6大爺慣, 辛苦你做晒所有家務同照顧仔仔, 但你宜家就正正培養緊2 個未來大爺( 你對仔)喎

子爵府

回覆樓主

我覺得你老公是對的

大宅

dobbybabie 發表於 18-1-6 00:21

依家一個大爺第時三個大爺,到時你受返架咋

翡翠宮

2018復活節勳章 開心吸收勳章 親子王國15週年勳章

但你呢個心態,係直接影響到自己孩子的成長喎~唔好比呢個做法一代傳一代才落去了,好好教好孩子,老公冇得救就算吧

伯爵府

你唔妥你老公,係你兩公婆既事,但有咩理由要個老豆服侍個仔呀,讀書叻 同人補習 唔攞零用 就可以咩家務都唔駛幫手,由父母去做哂?

子爵府

hnh_mami 發表於 18-1-6 00:14
不如開個家庭會議,分工合作,無做既罰錢/罰返做雙倍。

大爺現在都開始要做家務,佢亦要求公子要做好正常 ...

是死症,我老公唔會分擔麽架,最多將衫擺落洗衣機洗,佢要求是一日辛勞回家,一開門是乾淨到酒店咁,有湯飲,的菜餸好味,唔好味佢唔吃架。我决定訓練同兩仔分擔家務,唔使佢做,佢好命,等佢阿媽分到公屋,我會趕佢去俾佢阿媽服侍或等佢服侍佢阿媽,唔好再當我阿四,嫌三嫌四

琥珀宮

畀面勳章

回覆樓主

我仲以為係7 & 10歲添,原來咁大個,仲要人服侍?你怕佢地會餓親咩

首頁
45678...18

尾頁

跳至