自由講場

跳至

首頁

尾頁

子爵府

BK Milk勳章

臨臨被虐事件,大家都好痛心,好希望替妺妺做d事,特別係呢排有幾單小朋友被虐死事件,好難過,好擔心哥哥,繼母之女(小朋友應該唔知大人之間咁多事), 佢哋之後嘅人生點算? 認同有jm講可能仲有好多呢d事發生緊,只不過未揚到出嚟,如果可以幫到小朋友,幫到幾多就幾多,你願意嗎? 請支持寄養服務。

子爵府

carolizaton 發表於 18-1-8 23:38
臨臨被虐事件,大家都好痛心,好希望替妺妺做d事,特別係呢排有幾單小朋友被虐死事件,好難過,好擔心哥哥 ...

如果寄養家庭嘅人係好就可以幫助呢班孤兒。
否則就會生活得唔開心
利申:我唔係話所有寄養家庭唔好
最好就父母或親戚照顧,對小朋友成長會好d
Welcome to my son's website. Hope I can listen all baby parent's useful question and answer,thanks!

寶石宮

2023年兔年勳章

臨臨被虐事件,大家都好痛心,好希望替妺妺做d事,特別係呢排有幾單小朋友被虐死事件,好難過,好擔心哥哥 ...

寄養服務在香港 諗好多人有心無力
唔係講個人能力 係現實嘅居住問題

子爵府

BK Milk勳章

Poyau 發表於 18-1-8 23:55
寄養服務在香港 諗好多人有心無力
唔係講個人能力 係現實嘅居住問題
...

同意,香港地確實住屋係一個問題,只係如果有能力嘅話,可以循呢方面幫忙一下

wcpcelia    發表於 18-1-9 10:31

寶石宮

2023年兔年勳章

carolizaton 發表於 18-1-9 00:09
同意,香港地確實住屋係一個問題,只係如果有能力嘅話,可以循呢方面幫忙一下
...

希望有能力地方嘅有心人支持寄養服務

applering    發表於 18-1-9 11:42

子爵府

BK Milk勳章

Rainyok 發表於 18-1-8 23:49
如果寄養家庭嘅人係好就可以幫助呢班孤兒。
否則就會生活得唔開心
利申:我唔係話所有寄養家庭唔 ...

咁當然可以同自己父母一齊生活係最開心,只係講有時原生家庭有發生事變時,不得不向外求助,寄養家庭係一個好好支援俾小朋友,講真,小朋友要去保良局對心靈上係好大傷害,最好就梗係唔好入啦!

學會放下    發表於 18-1-9 08:07

大宅

回覆樓主

寄養家庭點及親生父母,希望香港教育做好d,教知識之餘,更重要教年青人負責任,對生命、對婚姻的尊重,結婚或做父母前要諗清楚,呢d係一生責任,唔可以用任何藉口傷害身邊人

子爵府

BK Milk勳章

couchpotatoes 發表於 18-1-9 07:31
寄養家庭點及親生父母,希望香港教育做好d,教知識之餘,更重要教年青人負責任,對生命、對婚姻的尊重,結 ...

好同意你講寄養家庭點及親生父母,可以同自己父母住,有爸爸媽媽愛錫梗係好,但事實上,有時會事與願遺,有時家庭突變,小朋友冇得揀。又例如臨臨事件,如果有學校,社工加入,佢哋無論去返嫲嫲到或者入寄養家庭, 點都好過跟生父繼母, 起碼唔會有今日嘅結局。

事實上,寄養姨姨叔叔都愛錫小朋友,棉乾碎濕湊大小朋友唔易,唔係話講到好偉大,只係略盡綿力服務社會,

wcpcelia    發表於 18-1-9 10:31
學會放下    發表於 18-1-9 08:08
學會放下    發表於 18-1-9 08:08

大宅

回覆樓主:

agree,而前我個仔細個,好幸運遇到一個非常好好社區保姆姨姨,佢真係當我個仔如自己仔咁湊,到而家我地仲會約出來玩

公爵府

想問一下, 如果兩夫婦沒有小朋友, 但家中有兩房是否可以申請倏寄養家庭?

公爵府

carolizaton 發表於 18-1-9 08:05
好同意你講寄養家庭點及親生父母,可以同自己父母住,有爸爸媽媽愛錫梗係好,但事實上,有時會事與願遺, ...

我叔嬸做過, 真係要同對待自己個仔一視同仁, 亦好開心好多謝佢哋一家三口當時幫咗咁多小朋友

子爵府

BK Milk勳章

回覆 koko2000 的帖子

可以ga, 都有認識姨姨叔叔未有小朋友亦成功申請成為寄養家庭, 詳情可以聯絡社署中央寄養課, 多謝支持.

有 興 趣 成 為 寄 養 家 長 的 市 民
請 向 社 會 福 利 署 中 央 寄 養 服 務 課 查 詢
地 址 ﹕ 香 港 灣 仔 軒 尼 詩 道130 號 修 頓 中 心 22 樓 2202 室
電 話 ﹕ 2573 2282
傳 真 ﹕ 2573 2120
辦公時間 :星期一 至 星 期 五
上午 8 時45 分 至 下午 1 時
下午 2 時 至 下午 6 時
星 期 六、日 及 公 眾 假 期 休 息

用戶要求終止服務

HiPP勳章(2) HiPP勳章(1) 2018父親節勳章 2018母親節勳章 2018復活節勳章 畀面勳章 開心吸收勳章

Poyau 發表於 18-1-9 00:17
希望有能力地方嘅有心人支持寄養服務

寶石宮

2023年兔年勳章

tsung 發表於 18-1-9 13:37

子爵府

我寧願增加托兒服務,由政府資助ngo去建立,其實香港需要托兒服務比寄養家庭更多,一黎可以增加就業機會,二黎增加小朋友社交環境,三黎小朋友有機會受虐/唔開心都大啲機會俾其他人發現。無家可歸既就留宿,有屋企既就返屋企。

子爵府

koko2000 發表於 18-1-9 11:38
想問一下, 如果兩夫婦沒有小朋友, 但家中有兩房是否可以申請倏寄養家庭?

應該可以申請,社署要批核,唔係人人想做都可以做。

男爵府

koko2000 發表於 18-1-9 11:38
審批都嚴格,所以唔普及....有D合格家庭係冇停過接待..但係冇小朋友,可能會考慮到冇育兒經驗.去社署問下最清楚

首頁

尾頁

跳至