自由講場

跳至

首頁
12345...9

尾頁

伯爵府

回覆樓主

所以咪同現世人講,千萬不要做惡事,如無因果經,相信會有更多人做業。

每個人都有一定的業力,果報係點無人知,如果調返轉頭睇,下世呢對父母受到報應,變左做臨臨角色,你會覺得係佢地係自作孽定替佢地可憐?但你不知道上世佢地做過什麼壞事。
相信臨臨下一世一定會幸福快樂。

blackberry    發表於 18-1-9 15:57
Jolin_Yuen    發表於 18-1-9 13:15
芭芭拉

用戶要求終止服務

HiPP勳章(2) HiPP勳章(1) 2018父親節勳章 2018母親節勳章 2018復活節勳章 畀面勳章 開心吸收勳章

杜小田 發表於 18-1-8 23:55
"前世因,今世受!"

我真係無法理解!

Rip

王國長老

畀面勳章 好媽媽勳章 醒目開學勳章 2011精緻種植勳章 環保接龍勳章 大廚勳章 王國長老 BK猜猜猜慶中秋 BK Milk勳章

藍尾巴 發表於 18-1-9 01:00
如果換個角度,個繼母之後咁多世都有報應,你又點睇?

有d野唔係我地睇得透

曾經,台灣有個天生有缺陷嘅bb。佢媽媽一路寫blog講佢每一日,點樣掙扎、做手術、病危。最後都係走左
個媽後來求神,話個bb係天派落黎報恩,要用佢自己嘅痛苦黎令人珍惜所有,記得身邊人
呢番話我記到而家

男爵府

好媽媽勳章 環保接龍勳章 畀面勳章

提示: 該帖被管理員或版主屏蔽

禁止訪問

回覆樓主

男爵府

好媽媽勳章 環保接龍勳章 畀面勳章

Charlotte_mom 發表於 18-1-9 07:06
曾經,台灣有個天生有缺陷嘅bb。佢媽媽一路寫blog講佢每一日,點樣掙扎、做手術、病危。最後都係走左
個媽 ...

sorry, 就算咁我都唔會舒服左
所以我一路話我只願做普通世人一名
所有苦難我都收唔住架
唔好考驗我 亦唔好要我身邊人受考驗

我認我膚淺

象牙宮

2024年龍年勳章 2024勳章 虎到金來勳章 減齡達人勳章 牛年勳章 HiPP勳章(2) 2018父親節勳章 2018母親節勳章 15週年勳章 親子王國15週年勳章 親子王國15週年勳章 2018復活節勳章 王國教室勳章 畀面勳章 BK Milk勳章 DHA勳章 Poo得好勳章

"前世因,今世受!"

我真係無法理解!

如果你係臨臨哥哥,嫲嫲,親媽, 唔係咁諗, 如何可以釋懷? 繼續生活?
放下自在

珍珠宮

回覆樓主:

或者臨臨前世害死左繼母,今世係黎還債,咁樣惗會唔會好啲呢

水晶宮

牛年勳章 2018復活節勳章

circle119 發表於 18-1-9 01:12
或者咁諗

就是臨臨事件開始,社會從新正視嚴執虐兒問題.

係, 亦令到學校(幼稚園﹑小學) 警覺性提高, 希望以後老師們多點關注學生, 見到學生受傷, 要關懷學生, 跟進佢地有冇家庭問題。
臨臨死了係好慘, 但總算解脫了。如果佢打到好傷, 又好返, 又打過, 亦冇人發現, 佢地既處境只會無限LOOP, 就好似有位JM 開POST 講述佢小時候被虐一樣, 佢大命, 冇重傷, 但成個童年處於驚恐, 虐打裡.......現在臨臨走了, 佢同哥哥都得到解救。 希望臨臨來生, 可以遇到愛錫佢既父母, 做掌上明珠, 快快樂樂。亦祝願佢哥哥勇敢地活下來, 有愛錫佢既人照顧佢。
Childhood is journey, not a race.

水晶宮

stkyo 發表於 18-1-9 04:04
好多人成日話前世因,今世果,我唔信,亦好討厭呢種講法!

莫講話呢件事,仲有好多小童被強奸既案,咁又係 ...

如真是前世因,後世果,我都覺得好唔公平嘅"玩法",對今世好報之人唔報,對今世作惡之人又唔報,咩都等下世,無意思!都已經係第三身了,咩都唔記得,多餘,最多叫做害左下一世或益左下一世,宗教對我嚟講係人類作出嚟自我安慰,叫人唔好做壞事

伯爵府

虎到金來勳章 畀面勳章

ayi1 發表於 18-1-9 02:17
所以我覺得嗰個教為咗吸納信眾增加人數,好臭不論,是非不分。至緊要準時十一奉獻袋袋平安。
...

都係搵食啫
一盤生意
如果真係為咗大家嘅罪,唔應該收錢

水晶宮

熱血勳章 好媽媽勳章 醒目開學勳章 畀面勳章 環保接龍勳章

joey211 發表於 18-1-9 07:16
咁pk後母唔知邊世就變臨臨咁慘?
又或者佢幾世前俾人害過, 所以報仇?
唔係怨怨相報何時了咩?

若然未報,時晨未到,終有一日會得到報應

珊瑚宮

2024年龍年勳章 2018復活節勳章 畀面勳章 wyeth冷知識勳章 DHA勳章

makilaw 發表於 18-1-9 01:10
好多事睇得通諗得明嘅我地就一早成佛!

agree

水晶宮

回覆 杜小田 的帖子

咁如果係話神既意思呢? 你又唔應該label咗某宗教喎

cissie    發表於 18-1-13 06:50

男爵府

"前世因,今世受!"

我真係無法理解!

呢個宗教好負面好悲觀
人害你,你要受
因為係前世的業障
但你唔可以害人
因為第日你要受返

大宅

其實好多宗教都主張不要害人,要心善,
而前世因,今世受,
我地現在只是睇到結果,但呢個結果可能由好多世所組成
其實你睇不到是否公平,
所以我地點解要不存害人之心,除了因為前世因,今世受
還有是自己的人是行得正,心中無愧

男爵府

15週年勳章

對我黎講 宗教係比我去學習成為更好既人
至於點樣去判斷個人既罪孽 我認為自有天收

男爵府

我的育兒心得勳章 熱血勳章

回覆樓主

諗起大隻佬
我信有因果,但冇人知係唔係依家宗教人士所講既解說
反而依家既宗教俾我感覺好偽善,似係一盤生意多d

男爵府

其實因果業力,千絲萬縷,其網絡之所縱橫繁複並非我哋現世意識所能理解,臨臨現世遭遇,令人難過與悲傷,亦難以令人釋懷,但我睇到其善o既一面,係喚起更多人關注虐兒,感恩臨臨與神所共同創造既善果。

大家唔好再悲傷,對臨臨對己非好事,而且我深信佢已經返返去神既身邊。若果真係想為臨臨做返啲事,不如化悲憤為力量,多花心神時間關注兒童,關注老人,關注殘弱,始終呢個社會仍然有好多有需要我哋幫助同關心既人。

水晶宮

熱血勳章 好媽媽勳章 hashtag影視迷勳章

根本舞若衣 發表於 18-1-9 01:52
如果兩條友宜家起信主,就可以赦免佢地既罪,又點睇?

呢個問題我都有諗過!
就如自己個仔殺咗人,坐鑑,做啊媽點都會探佢,而家個仔真心悔改,洗心革面,做啊媽嘅都係會接受返佢。
個界定係真心悔改,唔係為減邢而信主。
反正第時都有審判到時就會知

首頁
12345...9

尾頁

跳至