自由講場

跳至

首頁

尾頁

子爵府

我DIY Led 棉線球俾仔仔等他玩得安全d。
點知我用棉線加白膠漿圍繞氣球綁時凌晨突然好似水龍頭爆水管咁漏氣然後爆炸
我放了1日後尋晚再用多些白膠漿貼滿個氣球後加些扣紐後放了1個鐘等棉線乾就突然爆炸
我係咪做錯咩步驟 定係白膠漿唔可以後補咁多呢
求各位萬能嘅JM解答,thanks

大宅

回覆樓主

我估-白膠漿乾咗收縮,撕爆咗個波!

象牙宮

2024年龍年勳章

Rainyok 發表於 18-1-10 09:04
點知我用棉線加白膠漿圍繞氣球綁時凌晨突然好似水龍頭爆水管咁漏氣 ...

見到了。

子爵府

carmensamso 發表於 18-1-10 09:08
我估-白膠漿乾咗收縮,撕爆咗個波!

咁用咩貼棉線安全d
我上網睇youtube見佢哋都係用白膠漿貼棉線喎。
係咪最好加d紙巾在氣球之後先貼棉線在紙巾上就會唔洗爆炸

Welcome to my son's website. Hope I can listen all baby parent's useful question and answer,thanks!

子爵府

Rainyok 發表於 18-1-10 09:12
咁用咩貼棉線安全d
我上網睇youtube見佢哋都係用白膠漿貼棉線喎。
係咪最好加d紙巾在氣球之後先 ...

定係白膠漿唔好加太多呢
Welcome to my son's website. Hope I can listen all baby parent's useful question and answer,thanks!

子爵府

Rainyok 發表於 18-1-10 09:16
定係白膠漿唔好加太多呢

第一張漏氣嘅情況

水晶宮

畀面勳章

回覆樓主:

應該太多野啦
試下用棉線做左型先,
之後再加裝飾

珍珠宮

回覆樓主:

我好好奇,你係打算會連住一串LED,然後俾個仔玩?

爆嘅原因係白膠漿太多或者汽球質量太薄,如果淘寶果啲平汽球,齋吹氣都好易拋拋下爆。

子爵府

JoanC 發表於 18-1-10 09:31
我好好奇,你係打算會連住一串LED,然後俾個仔玩?

爆嘅原因係白膠漿太多或者汽球質量太薄,如果淘寶果啲 ...

我係整好棉線球後加一粒電子燈在個裡面俾我仔

珍珠宮

Rainyok 發表於 18-1-10 09:48
我係整好棉線球後加一粒電子燈在個裡面俾我仔

哦,我見到第二幅相有線,嚇親。

你落少啲白膠漿,唔好全條黏死應該得。

水晶宮

好媽媽勳章 畀面勳章 環保接龍勳章

Rainyok 發表於 18-1-10 09:23
第一張漏氣嘅情況

我個女係中心學導師教圈左個型但唔會cool到好密,我諗只有呢度2-3乘既線,唔用好多白膠漿

子爵府

drizzle 發表於 18-1-10 11:38
我個女係中心學導師教圈左個型但唔會cool到好密,我諗只有呢度2-3乘既線,唔用好多白膠漿
...

多謝妳嘅意見

水晶宮

好媽媽勳章 畀面勳章 環保接龍勳章

Rainyok 發表於 18-1-10 12:07
多謝妳嘅意見

我上星期執屋先掉左,唔係可以影比你睇
設計係一串聖誕閃燈掛飾黎

子爵府

drizzle 發表於 18-1-10 12:36
我上星期執屋先掉左,唔係可以影比你睇
設計係一串聖誕閃燈掛飾黎

多謝妳先。整好加盞燈會好靚架

子爵府

JoanC 發表於 18-1-10 10:43
哦,我見到第二幅相有線,嚇親。

你落少啲白膠漿,唔好全條黏死應該得。

第2幅圖係參考啫

珍珠宮

Rainyok 發表於 18-1-10 09:04
點知我用棉線加白膠漿圍繞氣球綁時凌晨突然好似水龍頭爆水管咁漏氣 ...

會唔會個波吹得太大,白膠漿乾左收縮迫爆個波
這樣初階的髮飾「你」也看在眼內?! 其實世界很大,出去看看開闊自己的眼界吧!   歡迎「你」對  號  入  座。       

子爵府

ipodbaby_123 發表於 18-1-10 12:58
會唔會個波吹得太大,白膠漿乾左收縮迫爆個波

我估有可能

王國長老

畀面勳章 好媽媽勳章 醒目開學勳章 2011精緻種植勳章 環保接龍勳章 大廚勳章 王國長老 BK猜猜猜慶中秋 BK Milk勳章

回覆樓主:

樓主,真心問,成個波都係白膠漿(雖然乾左),小朋友摸完又捽口捽眼,唔怕食晒d白膠漿嗎?

王國長老

畀面勳章 好媽媽勳章 醒目開學勳章 2011精緻種植勳章 環保接龍勳章 大廚勳章 王國長老 BK猜猜猜慶中秋 BK Milk勳章

回覆樓主

我都DIY過,失敗原因係個汽球太cheap,白膠漿未乾已漏氣。整得兩整放棄了

子爵府

Charlotte_mom 發表於 18-1-10 14:55
樓主,真心問,成個波都係白膠漿(雖然乾左),小朋友摸完又捽口捽眼,唔怕食晒d白膠漿嗎?

...

唔好落太多,白膠漿乾咗會安全。小朋友玩完我會叫佢洗手的

首頁

尾頁

跳至