自由講場

跳至

首頁
12345...6

尾頁

子爵府

如果真係得報導所講的行為... 咁都值得索償41萬元...申索人都幾有錢去告人
唔知個官點諗...

-----------------------------------------------------------------------------------------------------
放洋留學的女建築師投訴遭上司性騷擾案,申索人X指被告曾在凌晨發訊息祝她「生日快樂」,以及在佳節祝她「中秋節快樂」和「Merry Christmas」,認為對方侵擾其私人時間。惟辯方拿出被告手機紀錄,顯示X曾在農曆新年向被告發送「恭喜發財」的訊息,質疑是雙重標準,X否認並指每個人她均會發送,只是基於禮貌。

任職建築師的申索人,控告利安顧問有限公司及公司董事黎啟繁,申索人於入稟狀稱 被告種種行為身心受創,索償41萬元, 並要求上司道歉。
X的投訴之一,是被告曾在2012年她生日當天的凌晨一時,發短訊祝賀她生日快樂。辯方質疑事實上X在當天早上11時才回覆,看來沒對X造成困擾,惟X指這是她的私人時間。辯方又質疑,按被告任何私人時間均不可接觸對方的標準,X在私人時間問被告妻子分娩情況,豈不是騷擾?X語帶激動反駁,「生BB係一生人一次,我生日年年都有,我都三十幾歲人,唔覺有咩出奇」。
另外,X又投訴一次去內地工幹,要朝早乘港鐵到落馬洲。被告早上七時許向X表示身在上環港鐵站,問X會否同行。X感到「好驚」,指本來該程車想獨自前往,認為被告是故意要一同前行。辯方指被告居於西環,最近的港鐵站是上環,X表示她不知道。

-----------------------------------------------------------------------------------------------------

珍珠宮

回覆樓主

單睇報道
唔知有冇內情
覺得佢好似有妄想症

水晶宮

回覆樓主

邊一方面有 "性騷擾" ?

禁止訪問

寶石宮

2024年龍年勳章 2024勳章 2023年兔年勳章 虎到金來勳章 牛年勳章 HiPP勳章(2) HiPP勳章(1) 2018父親節勳章 2018復活節勳章 15週年勳章 親子王國15週年勳章 親子王國15週年勳章 畀面勳章 醒目開學勳章 hashtag影視迷勳章 貓狗褓姆 認識瑞士牛牛第一回 美好大世界2017勳章 開心吸收勳章

我鐘意你同我講 I Love U, I Love U Too!
You are the sunshine of my life. That's why I'll always stay around. You are the apple of my eye. Forever you'll stay in my heart.

公爵府

回覆樓主

呢單尋日睇到我笑出黎,同時鄧個老細慘。唔知點解我唔覺得個女人係為錢,係佢真係以為自己係古墓派玉女傳人
Btw 如果個建築師係吳彥祖⋯ 應該就唔會告了

水晶宮

aliensss2008 發表於 18-1-10 12:29
單睇報道
唔知有冇內情
覺得佢好似有妄想症

唔想俾人知佢又生日又大一歲

伯爵府

2018復活節勳章

回覆樓主

珍珠宮

回覆樓主

精神病

瑪瑙宮

2024年龍年勳章 2024勳章 2023年兔年勳章 虎到金來勳章 牛年勳章 HiPP勳章(1) 2018父親節勳章 2018復活節勳章 親子王國15週年勳章 育兒性格勳章 最關心BB問題熱投勳章 開心吸收勳章

回覆樓主:

咁無聊嘅,佢send msg 就得

珍珠宮

2023年兔年勳章 虎到金來勳章 牛年勳章

笑料一則!

wcpcelia    發表於 18-1-10 14:56

用戶要求終止服務

HiPP勳章(2) HiPP勳章(1) 2018父親節勳章 2018母親節勳章 2018復活節勳章 畀面勳章 開心吸收勳章

小金名 發表於 18-1-10 12:27
如果真係得報導所講的行為... 咁都值得索償41萬元...申索人都幾有錢去告人 ...

儍的嗎?

侯爵府

回覆樓主:

妄想症發作!

水晶宮

牛年勳章 2018復活節勳章

佢自己發MSG 俾老細又得, 老細發俾佢就騷擾.....好雙重標準!
有嚴重妄想症?!
Childhood is journey, not a race.

琥珀宮

2024年龍年勳章 虎到金來勳章 牛年勳章

我老公特登send俾新聞俾我一齊恥笑

象牙宮

2024年龍年勳章

回覆樓主:

男爵府

我的育兒心得勳章 熱血勳章

回覆樓主

X有病就睇醫生啦痴線

用戶要求終止服務

開心吸收勳章 玩具勳章 BK猜猜猜慶中秋

回覆樓主:

“Nothing in the world is more dangerous than sincere ignorance and conscientious stupidity.”
― Martin Luther King Jr.

翡翠宮

2023年兔年勳章 減齡達人勳章 2018復活節勳章 開心吸收勳章 玩具勳章 BK Milk勳章 15週年勳章 親子王國15週年勳章

回覆樓主:

侯爵府

回覆樓主

某程度我覺得佢告一告都好,等啲人有所警惕,唔好喺公司、團體group做多咗,生日、節日、長輩圖我都接受,其他我真係好嬲好嬲。

首頁
12345...6

尾頁

跳至