自由講場

跳至

首頁
12345...10

尾頁

子爵府

曾幾何時,我目睹c6對阿女好lum, 比對我仲lum, 不由自主產生一絲醋意,這醋意很快熄滅,我還感恩阿女有個咁錫佢的爸爸。

不過,如果c6 lum 的是他與其他女人生的女兒,比自己和自己的女兒還冧,我這醋意會維持多久? 會熄滅嗎? 會為此感恩嗎? 還是火上加油,怒火攻心?

因為忍唔到 X 一時激情,當其他少男少艾考上大學,去上莊去交流去工作假期時,D君大咗肚,做的工作不是收銀就是餐廳,無錢無暇照顧小朋友。

因為忍唔到,一時激情,個老公在D君第二胎出身沒多久攪第三者,分開咗。

D君老公要同小三結婚,D君老公無乜錢,又要睇老婆,阿媽,外母和自己仔女面色,忍唔到 X 一時激情,毒打小朋友。

這次功課是醋意,忍,激情的代價和帶眼識人。
=======

"X " 是"乘號". 攪到jm 睇唔明唔好意思。我只是分享自己對那件事的體會,沒有為那些人求情的意思,施虐的人受懲罰是應該的。

我只知人性的弱點,我不會理直氣壯說一些人為悲劇不會發生在自己身上,或者"父母愛子女是理所當然"這類的話。事實上,很多"大事"爆煲都是時地人事巧妙的配合,只是沒有發生在自己身上而已。

人性弱點包括有倚大欺小的傾向,"做開便有鋪引"的傾向,還有妒忌,忿怒,壓力舒發的問題。

多年前發生的中學生集體虐待另一初中生致死案,最少一人判終生監禁。一個人不會做的,一班人在便會做,還越做越大越離譜。

我重申我不是要為那三人辯護,他們要承受自己所做的惡果。我只知人天生有罪性有軟弱,今日沒有出事不是自己很叻,只是時地人事未撞正,做人實在需要力量和智慧過每一天,並做明智的決擇。

伯爵府

牛年勳章 2018父親節勳章 2018母親節勳章 開心吸收勳章

SORRY, 唔明

禁止訪問

回覆樓主:

侯爵府

回覆樓主

完全唔知翕乜

pyng4030    發表於 18-1-12 01:10
pyng4030    發表於 18-1-12 01:10
applering    發表於 18-1-11 15:22

寶石宮

2024年龍年勳章 2024勳章 2023年兔年勳章 虎到金來勳章 牛年勳章 HiPP勳章(2) HiPP勳章(1) 2018父親節勳章 2018復活節勳章 15週年勳章 親子王國15週年勳章 親子王國15週年勳章 畀面勳章 醒目開學勳章 hashtag影視迷勳章 貓狗褓姆 認識瑞士牛牛第一回 美好大世界2017勳章 開心吸收勳章

我鐘意你同我講 I Love U, I Love U Too!
You are the sunshine of my life. That's why I'll always stay around. You are the apple of my eye. Forever you'll stay in my heart.

男爵府

回覆樓主

毒打小朋友,任何籍口都不可原諒

peggypeggy820    發表於 18-1-10 14:45

水晶宮

回覆 蝦米豬 的帖子

你識佢地?

伯爵府

HiPP勳章(2)

回覆樓主:

我都唔明

男爵府

2024年龍年勳章 2024勳章 虎到金來勳章 2018復活節勳章 我的育兒心得勳章 15週年勳章 親子王國15週年勳章

講咩?

珍珠宮

蝦米豬 發表於 18-1-10 14:26
曾幾何時,我目睹c6對阿女好lum, 比對我仲lum, 不由自主產生一絲醋意,這醋意很快熄滅,我還感恩阿女有個咁 ...
心理正常成年人唔會呻小朋友醋,呷到怒火攻心,持續唔熄滅呀嘛.....

大宅

回覆樓主

所以女人的醋意及妒忌好恐怖

水晶宮

曾幾何時,我目睹c6對阿女好lum, 比對我仲lum, 不由自主產生一絲醋意,這醋意很快熄滅,我還感恩阿女有個咁 ...

已刪除用户

回覆樓主

雲母殿

虎到金來勳章 2018父親節勳章 2018母親節勳章 2018復活節勳章 開心吸收勳章 最關心BB問題熱投勳章 認識瑞士牛牛第二回 認識瑞士牛牛第一回 育兒性格勳章 我的育兒心得勳章 想生BB熱投 DHA勳章 好媽媽勳章 醒目開學勳章 畀面勳章 wyeth冷知識勳章 貢獻勳章 環保接龍勳章 親子達人勳章 hashtag影視迷勳章 15週年勳章 親子王國15週年勳章 親子王國15週年勳章

珍珠宮

2018父親節勳章 hashtag影視迷勳章 開心吸收勳章

你美化同合理化一件...禽獸都做唔出的行為

侯爵府

回覆樓主:

已是有思想的人,就要對自己行為負責任。環境,經濟如何改變也好,感情變就純因感情變。至於下一代,不教不養不照顧就係無責任感。毒打更是犯法。
其實我都唔太睇得明樓主所寫的,但上面也是我的結論。

琥珀宮

親子達人勳章 BK猜猜猜慶中秋

無能力, 控制唔到, 俾政府接管都好, 點可以做出人渣行為?
你若盛開, 蝴蝶便來!

琥珀宮

親子達人勳章 BK猜猜猜慶中秋

一時激情, 唔係形容慾火婪身, 控制唔到咩?
點解會咁形容?
你若盛開, 蝴蝶便來!

侯爵府

回覆樓主:

唔明講乜,故事嗎?

侯爵府

陪月勳章 BK猜猜猜慶中秋

回覆樓主:

有無jm可以組織下內容,完全唔明白

丫雅    發表於 18-1-11 16:24

首頁
12345...10