自由講場

跳至

首頁

尾頁

大宅

2024年龍年勳章 畀面勳章 環保接龍勳章

15名工人建一所房子需24天,若工程改由12名工人完成,共需要多少天? (四則混算)

大宅

好媽媽勳章

正路是:

24天 x 15人 / 12人 = 30天

希望冇錯....

原帖由 babyying 於 09-3-4 22:02 發表
15名工人建一所房子需24天,若工程改由12名工人完成,共需要多少天? (四則混算)

翡翠宮

2024年龍年勳章 牛年勳章

yes, 24*15/12=30

大宅

唔該晒,我之前諗得複雜咗

複式洋房

昨日小朋友的功課都有呢題數
我地又係用左d好複雜的想法
可能功課太多
做到傻左
學校真係好多功課做
昨天不計其他功課
只係數學都要做九十幾條數
都唔明d老師點諗
咁多功課
小朋友點做吖
我家有三寶:大寶靚仔、二寶活潑、三寶可愛

大宅

原帖由 purplem722 於 09-3-4 23:08 發表
可能功課太多
做到傻左
學校真係好多功課做
昨天不計其他功課
都唔明d老師點諗
咁多功課
小朋友點做吖
...

嘩!一日要做90幾條數,我都做到傻啦,何況小朋友仲要返全日,你有冇向學校反映,我小朋友之前都好多功課,我都有向班主任反映過,現在d小朋友讀書好辛苦,由朝到晚都要對著書本.

伯爵府

好媽媽勳章

mouth:
原帖由 purplem722 於 09-3-4 23:08 發表
可能功課太多
做到傻左
學校真係好多功課做
昨天不計其他功課
都唔明d老師點諗
咁多功課
小朋友點做吖
...

大宅

原帖由 babyying 於 09-3-4 22:02 發表

其實我女功課也出現過類似題目,
這條式為 15 x 24 / 12 = 30天

* * * * * * * * * * * * * * * * * * * * * * * *

但另一條題目為,如用 15 元可以買 100 糖,但現在我只有 12 元可以買多少粒糖?

這條式為 100/15 X 12 = 80 粒

阿女就問我點解這兩條題目意思差唔多,但條式唔同,恕我才疏學淺,我也不懂怎樣解釋,有無人可以分析一下,謝謝

男爵府

可能功課太多
做到傻左
學校真係好多功課做
昨天不計其他功課
都唔明d老師點諗
咁多功課
小朋友點做吖
...

我個仔都係有呢條數.
佢地學校已教左除數的答案有點數位啊 !
但亞仔學校無你仔仔的學校咁谷喎 .
你之前不知道學校是否谷功課的學校嗎 ??

我果仔功課量 ok 啦 .
佢做完功課仍可以睇 tv , 上網 .
快樂取決你主觀的心  不在決定於客觀的事

別墅

原帖由 Longman 於 09-3-5 03:55 發表

* * * * * * * * * * * * * * * * * * * * * * * *

但另一條題目為,如用 15 元可以買 100 糖,但現在我只有 12 元可以買多少粒糖?

這條式為 100/15 X ...

如無記錯,你呢題叫歸一法,先找出"1"係幾多,再乘返要既野。頭先果題係同歸一法相對既數,唔記得叫個名堂,係要先找出總和,然後除返開。所以一種係先乘後除,一種先除後乘。但最重要其實係靈活運用四式,就唔使理佢咁多咩法,更加唔洗死背次序。

歸一法係好正常既小學數,我地以前「唔谷」既年代都做呢種數。只係如要做90題,除非做學能測驗題目,否則難以理解。

別墅

原帖由 Longman 於 09-3-5 03:55 發表

這條式為 100/15 X 12 = 80 粒

阿女就問我點解這兩條題目意思差唔多,但條式唔同,恕我才疏學淺,我也不懂怎樣解釋,有無人可以分析一下,謝謝

我試作如下的解法:

樓主的一題, 是需要先找出同一工程, 只由一位工人完成的所需天數, 所以24天x15; 然後就要計算改由12人做時, 工程所需的天數, 因此是360天/12.

算式就是24x15/12=360(天)

而買糖的一題, 是需要先找出每一元可買多少粒糖, 所以要將100粒糖分成15份, 計算方法就是100粒/15; 然後就可計算到12元可以買到多少粒糖.

算式就是100/15x12=79.999(粒)
因此, 最後的答案是: 12元可買79粒糖.

複式洋房

原帖由 HPChingchingma 於 09-3-5 11:01 發表

我個仔都係有呢條數.
佢地學校已教左除數的答案有點數位啊 !
但亞仔學校無你仔仔的學校咁谷喎 .
你之前不知道學校是否谷功課的學校嗎 ??

我果仔功課量 ok 啦 .
佢做完功課仍可以睇 tv , 上網 . ...

其實小朋友一至三年級時的功課量都算正常
但升上四年級就多起來
上學期家長日老師談到全班的數學科成績差左少少
我估老師因為咁所以就催谷囉
但我都覺得如果因為呢個原因而要小朋友每日做咁多題
根本無咩幫助
老師應檢討一下自己的教學方法才是正面嘛
我家有三寶:大寶靚仔、二寶活潑、三寶可愛

首頁

尾頁

跳至