自由講場

跳至

首頁

尾頁

水晶宮

2024勳章

0q.cathy 發表於 18-1-31 09:40
我想問現正既洗碗機要吾要將碗沖走左d飯,先放入去洗? 因怕飯會塞去水位。
...

要沖走殘渣的。它的原理象洗衣機,就是先用帶洗碗粉的水洗一次,過掉,又進一次水來漂洗。如果好多殘渣,就會留在隔網上,和漂洗的水混一起,這樣碗就不夠乾淨。塞倒不至於。

公爵府

2024年龍年勳章 陪月勳章 BK Milk勳章

czl115 發表於 18-1-31 12:26
要沖走殘渣的。它的原理象洗衣機,就是先用帶洗碗粉的水洗一次,過掉,又進一次水來漂洗。如果好多殘渣, ...

咁如果要沖走飯粒,咁都吾算方便,好像現正咁凍,用洗碗機都係吾想濕水,但都係要濕水沖一沖個碗,咁其實洗埋都吾差太遠。

我見其他jm話好方便,咁凍吾駛洗碗,其實都吾係

禁止訪問

珍珠宮

mermaid2002 發表於 18-1-14 21:03
請問有用開的jm,你們是加個水龍頭入水,還是用淘寶送的水龍頭,邊樣方便D?謝謝(此機是網上借圖)
你好! 請問你淘了大P嗎? 好用嗎?
我部九陽机剛壞了, 過年後我都準備淘大P, 可否給我link 嗎?

水晶宮

2024年龍年勳章 牛年勳章 開心吸收勳章 hashtag影視迷勳章 大廚勳章

我都係上海"司機"度買, 雙11前淘唔要禮品包順豐RMB3050- 我係FB P仔洗碗機個GROUP搵C父安裝, 直接係洗衣機條水喉出水, 可以同時又洗衫又洗碗, 又唔使阻住ZINC盤個龍頭, 因大P都係入唔到大鑊, 用手洗返個鑊, 如果想咩都掉哂入去洗就要安排入柜大機先得....

珍珠宮

熱血金章

0q.cathy 發表於 18-1-31 14:19
咁如果要沖走飯粒,咁都吾算方便,好像現正咁凍,用洗碗機都係吾想濕水,但都係要濕水沖一沖個碗,咁其實 ...

個人習慣不同,我家人會清空飯碗,半粒飯都冇。碟就用食用完的果皮紙巾,將醬汁推走。係蒸完蛋既碟真係要手洗。
我的格言:  冇記性, 唔緊要. 可以唔記得的, 即係--唔係好緊要既野.
唔係好緊要既野, 咁! 唔記得都唔緊要!!!

男爵府

ar_mak 發表於 18-1-31 14:31
我屋企都有用大P,可以講解下。
本身我屋企既洗碗程序,係先用水喉水,以沖洗方式去哂所有垃圾,然後就洗 ...

請問有無link呀(emoji)

公爵府

toffeetong 發表於 18-2-8 15:30
個人習慣不同,我家人會清空飯碗,半粒飯都冇。碟就用食用完的果皮紙巾,將醬汁推走。係蒸完蛋既碟真係要 ...

其實我都好想買,我以為已經比以前改良左,可以食完就立即放入去洗。但因為我仔係剩好多飯粒,如果要處理左先,咁就同我想既差一點。

珍珠宮

熱血金章

0q.cathy 發表於 18-2-8 18:38
其實我都好想買,我以為已經比以前改良左,可以食完就立即放入去洗。但因為我仔係剩好多飯粒,如果要處理 ...

要部機改良,不如叫亞仔食乾淨d
正如另一jm 分享,唔清左d廚餘,會同碗碟一齊洗,點會乾淨。
我的格言:  冇記性, 唔緊要. 可以唔記得的, 即係--唔係好緊要既野.
唔係好緊要既野, 咁! 唔記得都唔緊要!!!

侯爵府

醒目開學勳章 畀面勳章 大廚勳章

回覆樓主

順便買埋部廚餘碎骨機~
你可以更新記錄, 讓好友們知道你在做什麼...

大宅

廷廷媽 發表於 18-2-8 13:06
我都係上海"司機"度買, 雙11前淘唔要禮品包順豐RMB3050- 我係FB P仔洗碗機個GROUP搵C父安裝, 直接係洗衣機 ...

我叫我老公幫手安裝,琴日到左,今日安裝完啦。慳番俾錢人賺,,,我都係同洗衣機同喉

禁止訪問

禁止訪問

公爵府

IloveJJ 發表於 18-2-8 23:25
我用九陽唔駛沖喎!啲渣會跌落個隔,過水無沖上來的。

咁good wor, 去睇下先

珍珠宮

0q.cathy 發表於 18-1-31 14:19
咁如果要沖走飯粒,咁都吾算方便,好像現正咁凍,用洗碗機都係吾想濕水,但都係要濕水沖一沖個碗,咁其實 ...

其實我用美的M1都無沖... 直接放入去... 因為我懶.... 不過工人姐姐就會將全部碗碟過一次水先入洗碗機... 我無要求佢.. 不過佢話覺得咁樣乾淨 d...

珍珠宮

alfreday 發表於 18-2-8 19:17
順便買埋部廚餘碎骨機~

呢部有咩用 ga?

珍珠宮

回覆樓主

我都裝左 大P 了... 多多指教..

侯爵府

teresayan07 發表於 18-3-3 09:58

請問大P 和細P 的形號是什麼?因為我在官網只看到一件産品

子爵府

teresayan07 發表於 18-3-3 09:58

請問可否放大碟,如10吋碟或蒸魚碟?謝謝

珍珠宮

fayefa 發表於 18-4-7 21:12
請問可否放大碟,如10吋碟或蒸魚碟?謝謝

可以
上層有個位係活動的 可拎走...
拎走後可放魚碟..
蒸魚前.. 最好薄薄查油係碟面.. 之後先放魚上去蒸...
隻碟會易洗好多...
蒸肉餅蒸蛋都一樣..

首頁

尾頁

跳至