自由講場

跳至

首頁

尾頁

男爵府

仔有隻多生齒生係門牙位,睇左藍田的兒童專科張醫生,佢話會試幫佢係牙肉打支麻醉針,同佢脫牙,但如小朋友唔合作就要做全身麻醉,麻醉費要7500,脫牙1500,做牙套2500,如果唔合作做牙套都係要做全麻,同佢一次過脫牙加做牙套,請問做過全麻的媽媽分享下安唔安全啊,家人反對做全麻,話好危險,我都好驚,唔知做唔做好

侯爵府

回覆樓主

建議你睇多個牙醫,多個意見

annann246    發表於 18-1-16 12:30
2011年11月媽媽
2014年02月準媽媽

男爵府

回覆樓主:

小朋友幾多歲?

珍珠宮

回覆樓主

我仔門牙位都生過多生齒,牙科保健幫佢脫,係等隻牙長小小才脫。當時都有提過話唔合作便要全麻,幸好佢合作順利脫了,牙醫有教我地每天要佢張開口比我地用牙刷了下,扮脫牙

寶石宮

2023年兔年勳章

jaja1984 發表於 18-1-16 07:11
仔有隻多生齒生係門牙位,睇左藍田的兒童專科張醫生,佢話會試幫佢係牙肉打支麻醉針,同佢脫牙,但如小朋友 ...

全麻大人都想避 小朋友無必要唔好全麻

琥珀宮

jaja1984 發表於 18-1-16 07:11
仔有隻多生齒生係門牙位,睇左藍田的兒童專科張醫生,佢話會試幫佢係牙肉打支麻醉針,同佢脫牙,但如小朋友 ...

做全麻都係牙醫診所做?

禁止訪問

大宅

回覆樓主

係全麻定係靜脈鎮靜,鎮靜只係聞氣同注射令佢訓著覺,應該安全。全麻係入醫院插晒喉嗰隻,就唔太好
以我所知

男爵府

lovebbb 發表於 18-1-16 08:07
我仔門牙位都生過多生齒,牙科保健幫佢脫,係等隻牙長小小才脫。當時都有提過話唔合作便要全麻,幸好佢合作 ...
我仔先5歲,未有牙科保健,牙醫話會試幫佢局部麻醉先,如唔合作再想下一步全麻,佢話會請麻醉師做麻醉,我想應該係打麻醉針訓果隻,我唔太識,未去到呢步我都冇深入了解,牙醫話佢肯合作2、3分鐘就可以脫左佢啦

男爵府

Heixsap 發表於 18-1-16 09:02
係全麻定係靜脈鎮靜,鎮靜只係聞氣同注射令佢訓著覺,應該安全。全麻係入醫院插晒喉嗰隻,就唔太好
以我所 ...
牙醫講話全麻,冇話吸氣,我想應該係打支針麻醉果d,我自己有做過,好快醒左,但小朋友d份量要控制得好好先得,屋企人話唔好做全麻,如果麻醉係牙醫搵麻醉師做,唔係牙醫做

水晶宮

大廚勳章 BK Milk勳章 畀面勳章

jaja1984 發表於 18-1-16 09:44
牙醫講話全麻,冇話吸氣,我想應該係打支針麻醉果d,我自己有做過,好快醒左,但小朋友d份量要控制得好好先 ...

我個女得2歲,都有多生齒問題!去咗菲臘牙科醫院睇!佢哋跟夜得好好!我女排期喺大口環兒童醫院做手術!你可以去打電話預約!如果佢收你症好平!我女崩咗牙去整再跟埋佢個case只係50蚊!問多個意見!
為咗見到黃先生個為食樣~誓要煮好每一餐飯~ 黃先生食得開心~黃師奶煮得用心

男爵府

黃家小新抱 發表於 18-1-16 10:49
我個女得2歲,都有多生齒問題!去咗菲臘牙科醫院睇!佢哋跟夜得好好!我女排期喺大口環兒童醫院做手術!你 ...
請問菲臘牙科點樣可以排到去睇啊?可以預約嗎?

公爵府

2024年龍年勳章 畀面勳章

牙醫講話全麻,冇話吸氣,我想應該係打支針麻醉果d,我自己有做過,好快醒左,但小朋友d份量要控制得好好先 ...

我女係兒童齒科做過,閒2下氣已經訓左,全程有麻醉c在場,做完後輕輕拍下就醒左,好似啱啱訓醒咁。

公爵府

2024年龍年勳章 畀面勳章

你問清楚d?應該聞氣唔係打針

瑪瑙宮

2018復活節勳章 畀面勳章 環保接龍勳章 親子達人勳章 BK Milk勳章 15週年勳章 親子王國15週年勳章 親子王國15週年勳章

點會唔合作小朋友好唔聽話唔需要全身麻醉吧!!

男爵府

aaaiqc 發表於 18-1-16 12:14
你問清楚d?應該聞氣唔係打針
請問你係邊間做,可以pm我嗎?萬分感謝

男爵府

kitbebe 發表於 18-1-16 12:17
點會唔合作小朋友好唔聽話唔需要全身麻醉吧!!
小朋友得4歲,會驚,會動來動去,會出手去擋牙醫,平時先聽話,但睇牙醫控制唔到

伯爵府

回覆樓主:

阿女試過口腔生咗肉粒,要 cut 咗佢,喺牙醫診所做,醫生俾佢聞氣,兩三下就瞓著咗,其實起初都擔心,所以我明樓主擔心 d 乜,但真係有需要就冇辦法,果時阿女都係幼稚園,我都同醫生了解過,佢話喺診所做麻醉果 d 入淺層麻醉,係好似瞓著覺咁,如果深度麻醉就要去醫院由麻醉師去做,咁果次係半個小時左右,攪掂冇耐阿女都醒!

所以你可以問醫生了解多 d, 或搵多個醫生攞個 second opinion。同埋小朋友細,又驚佢驚,都怕佢會掙扎或郁嚟郁去,所以可能真係要麻醉去做。

大宅

我仔一歲時已做過,聞氣同喺腳落藥,全程有麻醉師mon 住,做完好快醒,醒左有d 扭,之後就無事
如果全麻係好似插住喉唔可以自己呼吸嗰種,就唔係咁好

水晶宮

大廚勳章 BK Milk勳章 畀面勳章

jaja1984 發表於 18-1-16 11:58
請問菲臘牙科點樣可以排到去睇啊?可以預約嗎?

你去打電話就得!佢有預約電話架
為咗見到黃先生個為食樣~誓要煮好每一餐飯~ 黃先生食得開心~黃師奶煮得用心

首頁

尾頁

跳至