烹飪搵食

跳至

首頁

尾頁

男爵府

從 FB 香港代理入手了這部冷門玩具兼國產牌子的蔬菜肉類淨化器。用了一段時間才分享給大家。用來解凍、清洗、除農藥。

屋企兩個女人都爭住買餸的話,囤積食材在所難免。 所以凍格常滿。 入手了這部機後就可以將凍過的肉類除去雪味。

在放咖哩前讓我家有狗般靈敏臭覺和味覺的 c6 試了。 吃不出雪味。

解凍和清洗急凍䱽魚。

解凍急凍蝦同時清洗薯仔。

洗菜。經淨化器清洗後都比較爽脆。

下次分享洗海鮮

琥珀宮

2024年龍年勳章 2024勳章 2023年兔年勳章 虎到金來勳章 2021可愛聖誕B勳章 減齡達人勳章 牛年勳章 2018父親節勳章 2018母親節勳章 2018復活節勳章 15週年勳章 親子王國15週年勳章 親子王國15週年勳章 親子探索遊 畀面勳章 Xmas吸收勳章 美好大世界2017勳章 開心吸收勳章 瞓得好勳章

男爵府

joycesw 發表於 18-1-16 10:45
從 FB 香港代理入手了這部冷門玩具兼國產牌子的蔬菜肉類淨化器。用了一段時間才分享給大家。用來解凍、清 ...

用淨化器清洗,清洗之餘也可直接讓蜆吐沙。

大宅

回覆樓主:

用咩原理去分解? 用臭氧? 還是電子? 幾多錢?

珊瑚宮

2018復活節勳章 玩具勳章 畀面勳章 wyeth冷知識勳章 親子達人勳章 BK Milk勳章

回覆樓主:

洗肉和魚會唔會洗到冇晒味架?

男爵府

jeremyma 發表於 18-1-21 07:50
用咩原理去分解? 用臭氧? 還是電子? 幾多錢?

呢部用超聲波

其他品牌用釋放出臭氧到水中去分解農藥。 但我覺得不太安全。 始終使用不當過量吸入反對身體有害。 所以我一直也沒有入手。 直至見到呢部用超聲波。

呢部價錢約 4000

男爵府

靚靚C9 發表於 18-1-21 08:58
洗肉和魚會唔會洗到冇晒味架?

唔會呀

首頁

尾頁

跳至